Tekst Vanessa Strijbosch
Foto Hans Roggen, Louis Meulstee

Annelotte Zwart moet zichzelf telkens knijpen als haar wordt gevraagd wat ze in het dagelijks leven doet. Enkele maanden geleden won ze de vlogwedstrijd van de Koninklijke Marine. Inmiddels werkt ze officieel voor dit krijgsmachtdeel en staan haar eerste vlogs online. “Als ik vertel dat ik de marinevlogger ben, kijken ze me raar aan.”

“Luister uit! Annelotte hier! Elke week deel ik een video over mijn leven èn mijn avonturen bij de Koninklijke Marine! Ik ga met militairen en burgers van de marine mee op pad en laat jou meekijken in deze bijzondere wereld.” Met deze woorden stelt Annelotte zich voor op haar social mediakanalen. Sinds vorige maand is de 28-jarige Noord-Hollandse officieel begonnen als marinevlogger. Dat doet ze voor een periode van 1 jaar. 

Gillend geëvacueerd worden van een marineschip

Annelotte wekt aanzien bij de bemanning van de Groningen als zij de evacuatieglijbaan trotseert.

Gekke bek

Gewapend met camera en vergezeld door een vaste cameraman bezoekt ze verschillende marine-eenheden. Zo ook patrouillevaartuig Zr. Ms. Groningen, waar ze aan den lijve ondervindt wat het inhoudt om geëvacueerd te worden. Vanaf het zijdek kijkt Annelotte verschrikt naar de metershoge evacuatieglijbaan. “Ben ik de enige die dit eng vindt?” Al pratend in haar camera staat ze tussen de opgestelde bemanningsleden. Sommigen kijken ongemakkelijk weg wanneer ze in de buurt komt. Een enkeling trekt een gekke bek. Nadat Annelotte al gillend de evacuatieglijbaan trotseert en in het reddingsvlot belandt, is het ijs gebroken. De sfeer wordt lolliger. Moet de marine misschien nog wennen aan de kersverse vlogger?  

Sinds vorige maand is Annelotte officieel begonnen met haar werk als marinevlogger. “Vloggen is een gedurfd spelletje.”

Humor en zelfspot

“Ik weet ook wel dat niet iedereen op die camera van mij zit te wachten. Ik realiseer me dat het best intimiderend overkomt als ik met zo’n toestel op mensen afstap”, geeft ze eerlijk toe. “Ik vraag daarom altijd eerst of mensen in beeld willen en respecteer het als ze daar vanaf zien. Vloggen is nu eenmaal een gedurfd spelletje. We maken geen documentaires. Alles gebeurt spontaan. Ik probeer de kijker mee te nemen in de wereld van de marine en van mezelf. En dat doe ik zo puur mogelijk. Vooral met veel humor en een beetje zelfspot. Mensen moeten het leuk vinden om naar me te kijken.” 

Een vlogger tussen de bemanning is nog een vrij nieuw fenomeen voor de marine.

Mooiste baan

Annelotte keek eerder mee tijdens de Wereldhavendagen en marste samen met de matrozen in opleiding door de duinen van Den Helder. “Mijn familie en vrienden vinden het fantastisch wat ik doe. Als ik het op een feestje vertel, staan ze me eerst raar aan te kijken. Maar veel mensen vinden het vet. Laten we wel wezen... ik heb toch de mooiste baan van de marine?” 

De 1e vlog van Annelotte trok ongeveer 10.000 kijkers en het aantal YouTube-volgers groeit gestaag. En de marine pakt door. De volgers kunnen binnenkort zelfs vlogs uit het Caribisch gebied verwachten.  

Benieuwd geworden? Check onderstaande clip en www.luisteruit.nl

Scroll naar beneden voor de laatste vlog