07

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 10

Machtsvertoon in Mediterranee

Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto SMJR Eva Klijn | Video: Paris Hidden

Sardinië ‘bevrijd’ tijdens grote internationale amfibische operatie

Onder de welluidende titel ‘Emerald Move’ oefenden bijna 4.000 militairen afgelopen weken bij het Italiaanse eiland Sardinië. Het was een klassiek voorbeeld van een amfibische landing. Namens Nederland nam het ‘landing platform dock’ Zr. Ms. Rotterdam deel, uiteraard gevuld met mariniers, voertuigen en landingsvaartuigen.

Benieuwd hoe een marinier een amfibische operatie uitvoert? Kijk in deze video mee over de schouder van marinier 1 Dennis.

Militairen landden (met voertuigen) op de stranden van Sardinië. Het spektakel deed even denken aan de invasie van geallieerde troepen, die ruim 70 jaar geleden via verschillende Italiaanse eilanden begonnen aan de bevrijding van West-Europa. Dit keer draaide het erom de grootschalige inzet van amfibische strijdkrachten te trainen. 

Op de brug van de Rotterdam worden de amfibische operaties nauwlettend gevolgd.
Je gaat niet zo maar aan land ergens, alles wordt terdege voorbereid. Nederlandse en Belgische militairen luisteren geconcentreerd naar het plan van hun Engelse collega.
Uitrusting klaar? Check! Camouflage in orde? Check! Wapens gereed? Check! Laatste voorbereidingen voor de landingsoperatie begint op Sardinië.
Het landingsvaartuig met mariniers voert binnenin rood licht om zo onopvallend mogelijk te kunnen landen op het strand.

Gebied veiligstellen

Voor Zr. Ms. Rotterdam was een aanzienlijke rol weggelegd; het schip bood onderdak aan bijna 100 Britse Royal Marines, Nederlandse mariniers van 2 Marine Combat Group en Belgische paracommando’s. Zij vertrokken ‘s ochtends met landingsvaartuigen naar de kust om vervolgens het gebied veilig te stellen en belangrijke kruispunten in te nemen. Pas nadat deze opdracht was geklaard, konden andere eenheden veilig aan land om Sardinië stukje bij beetje te ‘bevrijden’. 

Back to basics voor de deelnemers aan Emerald Move. Voor mariniers betekent dat landen, gebied veiligstellen en patrouilleren.
Patrouillerende marinier tegen een schilderachtige achtergrond: zee, opkomende zon en natuurlijk de Zr.Ms. Rotterdam.
Oefenen betekent ook allerlei noodzakelijke vaardigheden onderhouden voor het personeel van de Rotterdam.
Zr.Ms. Rotterdam was opnieuw een flexibel platform voor de operatie. Niet alleen via landingsvaartuigen maar ook met helikopters wordt de inzet van de mariniers op Sardinië ondersteund.

Integreren en samenwerken

Aan de internationale operatie namen naast België, Groot-Brittannië en Nederland ook Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje en Turkije deel. Ze waren gezamenlijk goed voor vliegdekschepen, amfibische vaartuigen, fregatten en een onderzeeboot met amfibische faciliteiten; in totaal 9 stuks. Ook 18 helikopters droegen bij aan de operatie, onder Italiaanse leiding. Voor alle landen lag de nadruk op het integreren en samenwerken met Europese partners, om de amfibische capaciteit te versterken.