05

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 10

Alles uit de kast bij beestachtige Black Alligator

Tekst KAP Arjen de Boer
Foto SMJR Gerben van Es | video: AOO Richard Frigge

Mariniers 11e Raiding Squadron harden zich voor NAVO-flitsmacht

Wekenlang oefenden mariniers van het 11e Raiding Squadron in de woestijn van Californië.  Britse, Amerikaanse en Nederlandse mariniers halen tijdens de ‘Combined Arms Live Fire Exercise’, eind september, alles uit de kast om hun doelwitten uit te schakelen. De kurkdroge omgeving vormt in ieder geval een groot contrast met de plek van de volgende oefening: Silver Arrow in Letland. Van de hitte naar de kou.

Lopen van machinegeweren, mortierbuizen en het geschut van de Amerikaanse Abrahams-gevechtstanks worden steeds heter

Doffe en scherpe knallen weerkaatsen tussen de uitlopers van de San Bernardino bergketen; weg is de stilte in de woestijn. Na de inleidende schoten uit het boordkanon van een Britse Apache gevechtshelikopter, suizen uit talloze vuurmonden kogels en granaten door de lucht. Terwijl artillerie van de Britse en Amerikaanse mariniers doelwitten bestookt, rukken Nederlandse mariniers van het 11e Raiding Squadron op via de rechterflank.

De zon klimt langzaam boven het oefenterrein Twentynine Palms in Californië; de temperatuur stijgt. De oefening Black Alligator nadert zijn einde en de lopen van machinegeweren, de mortierbuizen en het geschut van de Amerikaanse Abrahams-gevechtstanks worden steeds heter. 

Nederlandse mariniers opereerden binnen een Britse eenheid. Samen met de Amerikaanse mariniers oefenen ze op het niveau van een battle group.
Communicatie tussen bondgenoten is essentieel. Ook al is de voertaal Engels en kunnen de Nederlanders daar prima mee uit de voeten, toch vindt er regelmatig overleg plaats om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Immens oefenterrein

“Het is een prachtig oefengebied”, zegt kapitein der mariniers Rogier van het 11e. “Het terrein en klimaat zijn compleet anders dan we gewend zijn. Als het 40 graden is en de mannen moeten met rugzak en kogelwerend vest voorwaarts, dan heeft dat wel impact.”

Bovendien is het gebied in de Mojavewoestijn simpelweg immens. De basis is met zijn oefenterreinen en -dorpen die bijna 2.600 vierkante kilometer beslaan, de grootste basis ter wereld van het United States Marine Corps (USMC). Dat is ongeveer de oppervlakte van de provincie Zuid-Holland. De ruimte maakt het mogelijk om met alle wapensystemen tegelijkertijd te oefenen. In principe kunnen eenheden een echt gevecht nabootsen en met scherp schieten, alleen een echte vijand ontbreekt.

De mariniers waren onderdeel van 40 Commando. De gevechtsacties werden op een grote maquette inzichtelijk gemaakt en geoefend.

Integratie belangrijk

“De oefening heeft 3 doelen”, vertelt kapitein Simon Long van 40 Commando, de Britse eenheid waar de Nederlanders in zijn geïntegreerd. “We willen oefenen op het niveau van een battle group, geïntegreerd optreden met Amerikaanse en Nederlandse mariniers en onszelf testen in extreme omstandigheden.” Volgens Long zijn deze doelen gehaald, ook al waren er soms misverstanden tussen de bondgenoten. “Communicatie was af en toe een uitdaging, vooral op tactisch niveau. Maar die problemen bleken niet onoverkomelijk.”

Black Alligator vormt een belangrijke stap op weg naar gereedstelling voor de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF); de voorhoede is al binnen 2 dagen inzetbaar

Britse Jackals op weg naar het front. Deze voertuigen verzorgden de vuursteun voor de infanterie.

Twentynine Palms biedt bondgenoten de mogelijkheid om volledig geïntegreerd te opereren. Zeer belangrijk, vult korporaal Julio McGraw van het USMC aan. “Een realistische training in een extreme omgeving zorgt ervoor dat we beter kunnen samenwerken om onze doelen te bereiken. Bovendien is de oefening belangrijk voor de Britten en Nederlanders, omdat zoiets op deze schaal niet mogelijk is in Europa.”

Oefenterrein Twentynine Palms is immens en telt veel oefendorpen om het opereren in stedelijk gebied te trainen. | Rookgranaten zijn geen garantie voor een veilige oversteek, maar ontnemen de vijand wel het zicht op wat er precies gaande is. | Een gebouw uitkammen is een gevaarlijke klus; haastige spoed is zelden goed.
Mariniers van het 11e hebben de afgelopen periode flink geoefend op het naderen en uitkammen van gebouwen. | Bijzonder aan Black Alligator was de mogelijkheid om te oefenen met tanks van het United States Marine Corps. Er deden 4 Abrahams-gevechtstanks mee. | In de vallei was een enorm kabaal door schietende mariniers, tanks en kanonnen.

Volgende oefening voor de deur

De beestachtige Black Alligator is voor het 11e Raiding Squadron een belangrijke stap op weg naar de gereedstelling voor de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), de zogenoemde 'flitsmacht' van de NAVO. De zeesoldaten staan vanaf 1 januari 2017 klaar om te worden ingezet voor deze snelle interventiemacht. De voorhoede hiervan is al binnen 2 dagen inzetbaar in een crisisgebied. De volgende oefening in dit kader staat al voor de deur: Silver Arrow in Letland. “De focus ligt ook daar vooral op samenwerking”, vertelt kapitein der mariniers Rogier. “Ook Silver Arrow is vooral een integratie-oefening. Wij vallen straks onder een brigade van de Britten, net als hier in Californië. Verder checken we bijvoorbeeld wat de communicatieprocedures zijn en of de radioapparatuur met elkaar werkt. Of het een spannende oefening wordt, weet ik niet. Maar zo bijzonder als Black Alligator....? Dat zal wel niet.”

x
Bijna iedere marinier had een begeleider die de veiligheidsregels in acht hield. Anderen bepaalden wanneer iemand gewond raakte tijdens het gevecht.