30|09 D-Day langer te zien

Wegens succes is de film ‘D-Day, Normandy 1944’ langer te zien in het Haagse Omniversum. De einddatum is 30 september 2015. Tot deze datum mogen veteranen gratis naar deze film, op vertoon van hun veteranenpas.

x

24|09 Met korting naar Nationale Taptoe

Alle (oud-)medewerkers van Defensie kunnen voor € 10,- per persoon naar de Nationale Taptoe. Deze vindt plaats van 24 tot en met 27 september 2015, in AHOY Rotterdam. Hier speelt bijvoorbeeld de Marinierskapel van de Koninklijke Marine, samen met de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers. De muzikanten begeleiden een spectaculaire amfibische demonstratie. Uit Polen is er de Representative Band of  the Polish Borderguard, Canada stuurt de Delta Police Pipe Band en de VS komen mogelijk met de USMC Band. Tickets zijn te bestellen via www.nationaletaptoe.nl (‘Actie Defensie’, actiecode NT2015DEF). (Foto: Mediacentrum Defensie)

x

07|07 Geen uitrusting van ….

In deze uitgave van Alle Hens ontbreekt de rubriek ‘De uitrusting van…’. In ons nummer van 8 juni was de uitrusting te zien van een trompettist van de Marinierskapel. Dick Martijn, Paul de Ridder, Thibaud Taudin Chabot, H.A. ’t Hoen, Ron Schreuder, Simon Oosterman, Joop van Tiggelen, Stef Gijsbertsen, Ronald van Oldenbarneveld, Hendrik Bus, Jacco Niewenhuijse, Rob Leurs, Chris Telling, Rinus Ladenius, A.P. ter Veer en Jan Pieper gaven het goede antwoord. (Foto: Mediacentrum Defensie)

x

01|07 Trossen los voor de Meidenvaardag

Ruim 200 dames in de leeftijd van 15 tot 26 jaar kozen op 1 juli het ruime sop, aan boord van Zr. Ms. Johan de Witt, een amfibisch transportschip van de marine. Sinds 1986 varen er vrouwen mee aan boord van Nederlandse marineschepen, maar dit aantal mag nog best toenemen. Nu schommelt het bestand aan vrouwen tussen 10 en 12 procent. “We willen graag dat meer vrouwen de marine als potentiële werkgever gaan zien, vandaar dat we zo’n dag organiseren”, zegt luitenant ter zee 2OC (SD) Kris Manders. Tijdens de vaardag konden de meiden overal rondkijken en ervaren hoe het is om aan boord te werken en te leven. (Foto: Koninklijke Marine)

x

01|07 Vereenvoudigde Selfservice en Vacaturebank zichtbaar

Binnen Defensie wordt hard gewerkt aan het verbeteren van een aantal algemene P&O-voorzieningen. De gebruiker staat daarbij centraal. Vanaf 1 juli kunnen alle defensiemedewerkers zelf beoordelen of de make-over geslaagd is. Ook het winnende idee van de prijsvraag rondom het thema ‘Vereenvoudigen’ is meegenomen in het ontwerp. De iconen van Kim Verhees vormen nu het beeldmerk van de Selfservice. Het startscherm van de nieuwe Selfservice kan voor ieder persoonlijk ingericht worden met de meest gebruikte functionaliteiten, zoals bijvoorbeeld verlof of een dienstreis aanvragen. De ‘voorkant’ van de Selfservice verbetert, maar de achterliggende systemen, zoals Dido en Peoplesoft, zijn nog hetzelfde. Om die te veranderen is meer tijd nodig. Ook de Vacaturebank ondergaat nog een kleine metamorfose. De verbetering van de zoekfunctionaliteit en de mogelijkheid voor een CV-upload zijn merkbare veranderingen. Ook de Vacaturebank krijgt dan een eenvoudige gebruikershandleiding op het startscherm.

x

28|06 Herdenkingsbijeenkomst CZSK

De jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst van CZSK vond 28 mei voor de achtste keer plaats bij het brugcomplex van ex-Hr. Ms. De Ruyter, achter het Marinemuseum. Tijdens de bijeenkomst zijn 43 in actieve dienst overleden militairen en burgermedewerkers van CZSK (1 mei 2014 tot 1 mei 2015) herdacht. Dat gold ook voor in actieve dienst overleden militairen en burgermedewerkers uit eerdere jaren, waarvan nabestaanden aanwezig waren. Tijdens de herdenking hield onder anderen Commandant Zeestrijdkrachten LTGENMARNS Rob Verkerk een toespraak. Tevens werden de namen van de overledenen opgelezen en vonden er kransleggingen plaats. (Foto: Mediacentrum Defensie)

x

30I06 Tromp in de rol van vijand

Zr. Ms. Tromp nam onlangs deel aan de oefening Contex Phibex voor de kust van Portugal. Het luchtverdedigings- en commandofregat maakt sinds afgelopen maand deel uit van de Standing NATO Maritime Group 1. Contex Phibex is een internationale oefening waaraan 20 schepen uit Portugal, Spanje, Frankrijk en Duitsland deelnamen. Contex Phibex bestond uit twee fases: een oefenfase waarin alle schepen met elkaar samenwerkten en een tactische fase waarin de ene groep een Multi National Task Force vormde en de andere groep de rol van de oefenvijand op zich nam. Het scenario draaide om een conflict in een fictieve regio, waarbij landen in die regio allen aanspraak maakten op natuurlijke bronnen en grondstoffen. Zr. Ms. Tromp fungeerde binnen dit scenario als vijand. Het Hoofd Operationele Dienst, LTZ 1 Dennis Oorbrug: “Normaal gesproken zetten wij onze wapens en sensoren in ten behoeve van VN- en NAVO-missies. Onze rol van oefenvijand bood de mogelijkheid om eenheden van onze NAVO-partners te trainen voor toekomstige missies”. (Foto: Mediacentrum Defensie)

x

22I06 Drugsvangst aan boord van barkje

Het barkje ‘Gran Andres’ werd begin deze week opgebracht aan de Kustwachtsteiger te Savaneta, Aruba. De Kustwacht, Douane en politie onderwierpen het barkje aan een grondig onderzoek. Daarbij is in verborgen compartimenten een grote hoeveelheid verdovende middelen aangetroffen. Deze zijn in beslag genomen en overgedragen aan de Unit Georganiseerde Criminaliteit van het Korps Politie Aruba. De 4 opvarenden, met Colombiaanse nationaliteit, zijn aangehouden. Het barkje is in beslag genomen.

x

18I06 Vliegende Frisc

Een test ‘op de limieten’ van de Chinook-transporthelikopter. Dat was de vlucht met de snelle boot van het type FRISC van het Korps Mariniers. Deze underslung-test vond plaats op 18 juni en verliep goed. Het zou de aanloop kunnen zijn naar een nieuw concept van opereren voor onze Maritime Special Operations Forces. (Foto: Mediacentrum Defensie)

x

18|06 Likkebaarden

Ingetogen en bescheiden; zo ligt het statige opleidingsschip Zr. Ms. Urania erbij in Scheveningen, in de directe nabijheid van de gezeilde snelheidsduivels van de Volvo Ocean Race. De bemanning gaf het startschot voor het eerste vertrekkende schip. Ook werd het zeilende opleidingsschip ingezet als persboot. Inmiddels heeft het 7-tal raceboten de eindbestemming Göteborg in Zweden heeft bereikt. (Foto: Mediacentrum Defensie)

x

12I06 Osprey landt op Doorman

Op reis kom je soms bijzondere gasten tegen. Dit overkwam ook Zr. Ms. Karel  Doorman tijdens haar zomerreis. Om de interoperabiliteit tussen Nederlandse schepen en het MV-22 Osprey tiltrotorvliegtuig van het United States Marine Corps te testen, werden 12 juni verschillende deklandingen en take-offs gedaan. Het was de eerste keer in 47 jaar dat een ‘vleugelvliegtuig’ een start en landing maakte aan boord van een Nederlands marineschip. Destijds was dat het vliegkampschip Hr. Ms. Karel Doorman. (Foto: Koninklijke Marine)

x

Wie wat waar

26|06

Nieuwe commandant Seatrain Command

Aan boord van Zr. Ms. De Zeven Provinciën heeft KTZ Boudewijn Boots (2e van links) op 26 juni het commando over het Sea Training Command (STC) en het ‘groepsoudsteschap’ over de Groot Boven Water eenheden overgedragen aan ranggenoot Arjen Warnaar (3e van rechts). STC draagt zorg voor het opwerken en aftesten van schepen en bemanningen van grote bovenwaterschepen, onderzeeboten en kleine bovenwatereenheden. Boots wordt in zijn volgende functie Hoofd Operationele Planning bij de Defensiestaf in Den Haag. (Foto: John van Helvert, Mediacentrum Defensie)

x

11|06

Wisseling van de wacht bij KMTO

‘Hierbij aanvaard ik het commando over de Koninklijke Marine Technische Opleidingen’ (KMTO). Met deze woorden nam KLTZ (TD) Dirk Meijer 11 juni het commando van de KMTO over van KTZ (TD) Rob Koerse. De ceremoniële overdracht vond plaats op het exercitieterrein van de Marinekazerne Erfprins. Meijers grootste uitdaging: de overgang van de voormalige korpsen WD en TD naar het nieuwe korps TD vraagt om een goede afstemming van de technische opleidingen op de nieuwe operationeel-technische bedrijfsvoering. ‘Daartoe zullen we constant nauw moeten afstemmen met bedrijfsvoerings- en opwerkautoriteiten’, aldus de aantredende commandant. (Foto: John van Helvert, Mediacentrum Defensie)

x

Reünies

14|10  Reünie Geschutmaker en Torpedomaker

De eerste gezamenlijke reünie van oud-geschut- en torpedomakers vindt op 14 oktober 2015 plaats. Deze wordt van 10.00 tot 15.00 uur gehouden op Marinekazerne Erfprins, te Den Helder. Post-actieve militairen van de dienstvakken GSMKR en TPMKR kunnen zich aanmelden via www.geschutmaker-km.nl. Onder ‘Inschrijving reünie 2015’ staat alle informatie betreffende de reünie. De inschrijving sluit op 26 augustus. Het maximaal aantal deelnemers is beperkt, vanwege de faciliteiten op de kazerne, dus vol = vol.

x

30|09 Reünie LDGB/MB/VGMRMB

Deze reünie wordt gehouden op 30 september 2015 in gebouw Dukdalf, te Den Helder. De dag duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Opgave kan door overmaking van € 15,- per persoon naar bankrekening NL 31 INGB 0006552879, ten name van Reünie Vereniging LDGB-KM, onder vermelding van uw naam en e-mailadres. De inschrijving sluit op 30 augustus.

x

27|08  Reünie VTS

Vessel Traffic Station Den Helder houdt op 27 augustus 2015 een reünie op Fort Harssens. Deze bijeenkomst is bedoeld voor oud-medewerkers die op de Verkeerscentrale van Den Helder hebben gewerkt én in het bezit zijn van NNVO-diploma. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via pd.v.dijk@mindef.nl en 0223-657522.