Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto Valerie Kuypers | Video: Edsart Baarsma

Marinierskapel en sterren schitteren in Scheveningen

De vlaggen stonden strak op het festivalterrein van de Volvo Ocean Race. Scheveningen was 18 juni in afwachting van de 7 indrukwekkende zeilboten die deelnamen aan ’s werelds langste zeilrace. Ruim 70.000 zeezeil-kilometers zijn in de afgelopen 8 maanden afgelegd. Inmiddels is het vlootverband in het Zweedse Göteborg aangekomen, na de korte pitstop in het Zuid-Hollandse vissersdorp. Daar was het 3 dagen feest, mede door een 2 uur durend concert van de Marinierskapel en (andere) bekende namen uit de muziekwereld.

Op eigen houtje maakte de Marinierskapel al indruk met de onmisbare klassieker ‘Zorg dat je erbij komt’ en medleys van Phil Collins en Earth Wind & Fire. ’Ik had geen idee dat ze zó goed waren!’ of met woorden van gelijke strekking reageerde menigeen bij de pers en het massaal toegestroomde publiek. De toelichting dat al deze militaire musici conservatorium geschoold zijn, maakte daarop veel duidelijk.

’Ik had geen idee dat ze zó goed waren!’

Onderonsje van MAJMARNSKAP Kleine Schaars met Kernkoppen.

Smaakt naar meer

Voor nog meer deining zorgde de gezamenlijke optredens met, om te beginnen, Waylon. Vooral zijn cover van ‘Sailing’ was én toepasselijk én fraai uitgevoerd, inclusief een rafelrandje á la Rod Stewart. Daarna was het vol gas voor de Haagse rocklegende Barry Hay en het orkest van de mariniers. De botsing der culturen kwam aansluitend vooral door de wonderlijke combinatie van de MARKAP en het rauwe rappersduo Kernkoppen. Hoewel, volgens de gebroeders Van der Steen van de hiphopformatie smaakte deze uitvoering van ‘Come with me’ naar veel meer. Dat laatste vond ook leadzanger Marcel Veenendaal van Di-rect, bij wie het ‘Awesome!’ uit zijn tenen kwam, waar het ging om het gecombineerde optreden. Tijdens ‘Invincible’, ‘Times are changing’en ‘Walk with me’ spatte de energie dan ook echt van de bühne. 

‘Extremen opzoeken; Qua Patet Orbis, zo wijd de wereld strekt, dat doen wij muzikaal’

Tijdens de 3 nummers van Di-rect spat de energie van het podium. | Solo van AOOMARNKAP Nanouck Brassers.
Barry Hay brengt ‘Radar Love’.

Extremen opzoeken

Ook dirigent en majoor der marinierskapel Peter Kleine Schaars genoot van de wonderlijke combinaties op het podium. “Extremen opzoeken; Qua Patet Orbis, zo wijd de wereld strekt, dat doen wij muzikaal. Dit was een uitstapje. En volgende week spelen we bijvoorbeeld gewoon weer Sjostakovitsj.”

Waylon in de weer.