02

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 06

Stralende Marinedagen trekken veel bekijks

Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto Mediacentrum Defensie | Video: SMJRBDAV Dave de Vaal en Paris Hidden

De Marinedagen lokten afgelopen weekend zo’n 165.000 bezoekers naar Den Helder. Met als thema ‘Zo wijd de wereld strekt’, vanwege het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers, presenteerde de zeemacht zich met alle soorten eenheden. Het weer was genadig en de sfeer bijzonder ontspannen.

Met ruim 25 schepen en 4 onderzeeboten van de Koninklijke Marine en een 10-tal buitenlandse eenheden was de haven rijk gevuld. Vele schepen en 2 subs waren opengesteld, zodat het publiek een indruk kreeg van het leven en werken aan boord. Aan land ontving het Korps Mariniers bezoekers in een compound zoals dat op missie gebruikt wordt.

Foto links: acrobatiekoefening van een Apache-gevechtshelikopter van de luchtmacht. | Foto rechts: kinderen amuseerden zich in het Marine Activiteiten Kamp.
Foto rechts: Commandant Zeestrijdkrachten LTGENMARNS Rob Verkerk loste het startschot op de tweede Marinedag.
Foto links: de maritieme NH90 helikopter zette mariniers af aan dek. | Foto rechts: de Castor is gegijzeld, de bevrijders zijn per FRISC onderweg.

Spektakel

Tweemaal daags vonden spectaculaire demonstraties plaats op en boven het water. Mariniers voerden antipiraterij- en counterdrugs-operaties uit. Een Cougar-helikopter was bij deze laatste betrokken. De maritieme NH90-helikopter nam de antipiraterij-acties voor zijn rekening, net als de search & rescue-demonstratie. Voor nog meer spektakel zorgde een Apache-gevechtshelikopter die zijn mogelijkheden demonstreerde voor het massaal toegestroomde publiek.

Foto links: jong geleerd… | Foto rechts: selfietime!

Nationaal en internationaal

Bezoekers konden zich op de marinebasis verdiepen in alle vormen van optreden van de zeemacht, waar ook ter wereld. Van nationale taken, zoals het ruimen van mijnen op de Noordzee en antiterreur-optreden, tot internationale missies. Op het terrein van het Marinebedrijf kregen de gasten een indruk van wat er bij het onderhouden en verbeteren van marineschepen en onderzeeboten allemaal komt kijken.

Foto links: mariniers bestrijden de hitte door water uit te delen aan het publiek. | Foto rechts: Zr. Ms. Zeeland en Friesland
Foto links: Zr. Ms. Zeeleeuw (in onderhoud) prachtig uitgelicht in dok 4. | Foto rechts: de Marinedagen trokken veel bekijks.

Genoeg verkoeling

Waar een groot deel van Nederland zaterdag zuchtte onder de hoge temperaturen, boden de Marinedagen genoeg verkoeling. Sluierbewolking, een briesje en een maximumtemperatuur van 28 graden zorgden voor een lekker weertje. Rondvaarten door de haven en rondleidingen door schepen met airco zorgden eveneens voor verkoeling. Kortom, het was goed toeven in de marinehaven van Den Helder. Dat vond ten slotte ook Bertus de Zeehond. Speciaal om hem te sparen bleven de laatste gesimuleerde mijnontploffingen achterwege.