09

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 06

Uitgelicht

Landing op Aruba vanuit nieuwste marineschip

Muster at your assault stations’. Niet eerder klonk deze opdracht – onlosmakelijk verbonden met amfibisch opereren – over de scheepsomroep van Zr. Ms. Karel Doorman. In volledige uitrusting stappen mariniers in 4 FRISC-landsvaartuigen en stuiven ze naar het Arubaanse Eagle Beach.

Warmweerbeproevingen

Daar voeren zij onder toeziend oog van vele toeschouwers een landing uit. Dit gebeurt voor de eerste keer vanuit het Joint Logistic Support Ship (JSS) Karel Doorman, dat in het Caribische Gebied is voor warmweerbeproevingen. Hoewel dit nagelnieuwe schip al een dubbele operatie naar Afrika uitvoerde, is het nog niet helemaal afgebouwd. Om te kijken hoe alle technische installaties reageren op een hoge luchtvochtigheid en dito watertemperatuur, is het schip naar de West gekomen.

Primaire taak: bevoorraden

Tijdens deze tests grijpt de bemanning elke gelegenheid aan om ook zelf te trainen. Het squadron mariniers dat op Marinierskazerne Savaneta op Aruba is gelegerd, biedt de mogelijkheid om gezamenlijk een amfibische landing voor te bereiden en uit te voeren. Dit gebeurde nog niet eerder vanuit de Karel Doorman, die vooral het bevoorraden van schepen op zee als primaire taak heeft.

Uitvalsbasis

Naast bevoorrader op zee, geldt het JSS ook als grootschalig vervoerder van personeel en materieel, met name ook voer- en vaartuigen. Het is uitermate geschikt om militairen en materieel te ontschepen in gebieden waar geen geschikte havens zijn.  Het schip geldt dan als logistieke uitvalsbasis op zee, waar vanaf operaties op land uitgevoerd en ondersteund kunnen worden. Precies dit laatste is wat er tijdens de training bij Aruba gebeurt.

Ambassade ontzet

Op het land ontzetten de mariniers een ambassade en brengen ze de ‘gewonde’ ambassadeur terug naar het schip. Hier kan hij verzorgd worden in het uitgebreide ziekenhuis van het schip.

Havenbezoek Curaçao

Na deze training, vertrekt de Karel Doorman naar Curaçao voor een havenbezoek. Daar ontvangt het schip een groot aantal hoogwaardigheidsbekleders. Hiermee sluit de Doorman haar eerste bezoek aan het Caribisch Gebied af.