07

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 06

Veteranendag vol warmte

Tekst Evert Brouwer
Foto Herman Zonderland en Louis Meulstee

Veteranendag 2015 gaat de geschiedenis in als een dag vol warmte, letterlijk en figuurlijk. Tegen de 100.000 belangstellenden stonden langs het defilé door Den Haag en een groot deel daarvan stroomde later naar het sfeervolle Malieveld. Dit jaar stond de operatie in Libanon, UNIFIL, in de bijzondere aandacht. Nederlandse, meest dienstplichtige, militairen verbleven daar van 1979 tot 1985. De Koninklijke Marine was zowel op het Malieveld als tijdens het defilé goed vertegenwoordigd.

x
Veteranen genieten op de tribune tijdens het defilé.

Opkikkertje

Al vroeg in de ochtend kwamen de eerste veteranen, soms geëscorteerd door kinderen of kleinkinderen aan op Den Haag Centraal. Vanaf daar was het maar een klein stukje lopen naar het Malieveld. Om 09.00 uur kreeg het belendende café reeds de eerste gasten voor – wat zij noemden – ‘een opkikkertje’. Een half uur eerder stroomden andere mensen juist richting de Ridderzaal, voor een veel formelere bijeenkomst: de officiële openingsplechtigheid. Een aantal militairen kreeg hier een onderscheiding voor bijzondere verdiensten en de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. Dat gebeurde in aanwezigheid van koning Willem-Alexander, voor deze Veteranendag gehuld in marine-uniform. 

x
Geen koud kunstje om zo warm gekleed het defilé te lopen.

Hechte groep

Tijdens het defilé trokken militairen van de vloot en het Korps Mariniers in vele gedaanten voorbij, evenals oud-mariniers en veteranen uit heel het land. Een misschien wat vergeten groep vormden de steenrode baretten van de Multi National Force and Observers in de Sinaï. “Het is goed dat er eens aandacht voor deze missie komt, die is toch wel onderbelicht”, aldus oud-matroos 1 (ODVB) Claudia Brossens. Zij was in 1988 6 maanden op uitzending in het gebied tussen Israël en Egypte. “We vormen met z’n vijven nog steeds een hechte groep en hebben al die tijd nauw contact gehouden. Je was die maanden toch helemaal op elkaar aangewezen.”

x

Oude bekenden

Sergeant van de mariniers b.d. Francois Majoie beleefde Veteranendag extra intens. Hij was met de groep van 250 motorrijders naar Den Haag gekomen. Hij maakte deel uit van het detachement Cambo-1, voor de VN-missie in Cambodja. Op het Malieveld ontmoette hij meteen een pupil, marinier 1 Tristan de Graaf, die met het Korps diende in Irak. “Sergeant Majoie was een tijdje mijn baas. Mooi dat je elkaar dan hier tegenkomt”, vond De Graaf. “Ik heb blijkbaar wat goeds met hem gedaan”, lachtte Majoie. Immers, De Graaf is nu de chauffeur van Commandant Zeestrijdkrachten, luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk. “Het blijft trouwens een mooi evenement, Veteranendag”, besloot Majoie. “Vooral om al die oude bekenden hier tegen te komen.”

x
Mariniers met lastdieren.

Overreden

En zo bleef het nog lang prettig onrustig op het Mailieveld. Het fraaie weer zorgde ervoor dat veel veteranen extra lang bleven hangen. De crew van Veteranendag moest tegen 17.30 uur nog een flink aantal aanwezigen overreden om richting station te gaan.

De crew van Veteranendag moest aanwezigen overreden om richting station te gaan.

x
Het erecortège betreedt het Binnenhof.