03

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 06

Reacties op Marinedagen 2015

Budget, missies en veiligheid thema’s voor bezoekers

De Marinedagen trokken afgelopen weekend zo’n 165.000 bezoekers naar de marinebasis in Den Helder. Wat bracht hen daartoe, wat vonden zij ervan en hoe belangrijk schatten zij de rol in van onze Koninklijke Marine? Enkele reacties.  

Tekst: LTZ 2OC (SD) Joost Margés | Foto: Cees Baardman

“Marine hoort bij waterland”

Arjan Steentjes uit Heemskerk (met rode polo) bezoekt de Marinedagen met vrienden en gezinsleden: “Zelf heb ik als matroos TDW 11 jaar gevaren. De Marinedagen zijn super, ook voor kinderen. Er is veel te doen en veel te zien; leuke shows, prachtige demo’s. Wij zijn een waterland en daar hoort de marine bij. Zeker nu – met het machtsvertoon van Poetin – is de marine belangrijk.”

“Er wordt veel gevraagd”

Marja Prins en Pieter Geerligs komen uit Schagen. “De Marinedagen zijn altijd weer leuk”, aldus Geerligs. “De schepen zijn erg indrukwekkend. Normaal zie je ze alleen op TV, maar nu in het echt. We leven aan de kust, dan is een goed georganiseerde marine heel belangrijk. Er is veel op Defensie bezuinigd, maar nu is wel tot Den Haag doorgedrongen dat er geld bij moet. Er wordt veel van de krijgsmacht gevraagd; daar moet dan wel een financieel plaatje bij passen.”

“Antipiraterijmissie belangrijk werk”

Bob Kessing uit Den Helder bezoekt met zijn gezin de Marinedagen: “Als kind kwam ik hier al, toen het nog Nationale Vlootdagen heette. Nog steeds is het een grootschalig, fantastisch evenement. De marine vind ik heel belangrijk, bijvoorbeeld ook voor de werkgelegenheid hier. Van een buurman heb ik heftige verhalen over zijn missies gehoord. Een vriend van mij is trouwens net terug van de antipiraterijmissie bij Somalië. Dat vind ik echt belangrijk werk.”

“Marine draagt bij aan veiligheid”

Pheligene Martina uit Hoorn is met zijn gezin op de marinebasis: “We zijn hier al diverse keren geweest. Een interessante wereld; ik vind dat onze kinderen daarvan op de hoogte moeten zijn en dit is een kans om binnen te komen. Door miscommunicatie tussen landen kunnen spanningen of zelfs oorlog ontstaan. De marine draagt dan bij aan veiligheid en een gevoel van veiligheid.”

“Goed bezig”

Patrick Bais uit Den Helder is met zoon Roan op de Marinedagen: “Wij komen hier elk jaar. Mooi om alles te zien’, zegt hij. (“Nee, het is gááf!”, verbetert Roan hem.) Bais vindt de Koninklijke Marine ‘superbelangrijk’. “Er is heel veel op bezuinigd; een hele slechte zaak. Ik vind dat de marine vooral goed bezig is met drugsbestrijding in het Caribisch Gebied en de anti-piraterijmissie. En nu is er weer dreiging in het oosten; de NAVO-bondgenoten daar moeten ook beschermd worden.”

“Bijna té veel te zien”

Hans Vennix uit Hendrik Ido Ambacht bezoekt de Marinedagen met vrouw en jongste zoon: “We vinden het erg indrukwekkend; er is bijna té veel te zien. Mijn zoon heeft er misschien wel belangstelling voor om hier te werken. De marine is natuurlijk heel belangrijk voor onze veiligheid. Ik ben er wel voor dat alle krijgsmachtdelen goed samenwerken. Ook internationaal, want we zijn ten slotte één Europa.”