01 | 04 Kustwacht en Defensie surveilleren boven Middellandse Zee

Vliegers van de marine en luchtmacht en waarnemers van de marechaussee en Douane worden tot eind april ingezet voor Frontex, het Europees agentschap dat EU-lidstaten ondersteunt bij grensbewaking. Ze vliegen met een kustwachtvliegtuig vanaf Sicilië boven de Middellandse Zee om illegale migratiestromen van Noord-Afrika naar Europa te signaleren en in kaart te brengen.

Het toestel kan in geval van noodsituaties ook worden gevraagd om een bijdrage te leveren aan zoek- en reddingsactiviteiten. Nederland zet het kustwachtvliegtuig in voor operatie Triton. Dat gebeurt op basis van instructies van de Italiaanse autoriteiten. De marechaussee leidt de Nederlandse bijdrage aan Triton onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. 

x

31 | 03 Mariniers bekwamen zich in optreden verstedelijkt gebied en rivieroperaties

Een maand lang oefenden mariniers uit het Caribisch gebied verschillende specialismen in het enorm uitgestrekte gebied op de mariniersbasis Camp Lejeune (VS). Ze bekwaamden zich in Militair Optreden in Verstedelijkt Gebied (MOUT) en in rivieroperaties.

De militaire basis van het Amerikaanse Korps Mariniers beschikt over uitstekende faciliteiten om van deze training een succes te maken. Dat beaamt oefenleider, majoor der mariniers Clemens Buter: “Niet vaak krijgen we de mogelijkheid om met zoveel verschillende vliegende eenheden te trainen en zijn er zoveel schietterreinen en oefendorpen beschikbaar.”  

Niet alleen de samenwerking met de Amerikanen sprong in het oog. Ook onderling was er veel dynamiek in de deelname. Naast de mariniers uit Aruba, deden ook de genisten van de landmacht mee aan de oefening. Ook het medisch personeel werd op de proef gesteld en de Koninklijke Marechaussee nam de militaire politietaken op zich. Voor de Curaçaose en de Arubaanse Militie betekende de deelname een grote stap in de professionalisering van deze milities. En vanuit Nederland werd eveneens de nodige ondersteuning geboden. Buter: “Alles kwam in deze maand samen. Dat gaf een goede impuls aan het motto van de Commandant Zeemacht in het Caribisch gebied: een team CARIB!” 

x

24 | 03 Future Force Conference zoekt oplossingen voor onzekere toekomst

“Het is aan ons om oplossingen te bedenken voor toekomstige uitdagingen. Niets doen is geen optie.“ Dat was de boodschap van Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, op Future Force Conference 2015. 

Voor de 2-daagse topconferentie in het Nationaal Militair Museum op 24 en 25 maart in Soest, nodigde Defensie een keur aan nationale en internationaal strategische partners uit. Civiele en militaire spilfiguren uit wetenschap, industrie en overheid afkomstig uit meer dan 20 landen.

De deelnemers  probeerden de toekomstige veiligheidsrisico’s in kaart te brengen en te begrijpen. Volgens Middendorp worden landen steeds afhankelijker van elkaar en daardoor kwetsbaarder. Daarnaast bevindt de wereld zich in een overgangsfase met toenemende politieke stress. Technologieën verstoren economieën en het verschil tussen arm en rijk wordt groter. Dat voedt de chaos. En dan zijn er de terroristische dreigingen en hybride oorlogvoering.

Middendorp noemde militaire middelen niet het enige antwoord op deze problemen. “Dat is zoiets als schieten op een zwerm vogels of school vissen. Je raakt een enkel exemplaar, maar na hergroepering trekt de rest gewoon verder.” Hij vatte dit samen als een defensief ecosysteem. De generaal ziet meer kansen in nauwe samenwerking tussen de krijgsmacht, veiligheidsinstanties, bedrijfsleven, internationale en niet-gouvernementele organisaties en wetenschap. “Het gaat om een platform om je als belanghebbende bij aan te sluiten.” 

x

20 | 03 ‘Marinierstram’ voor Rotterdam

Rotterdam heeft er een bijzondere tram bij. Burgemeester Aboutaleb opende op donderdag 20 maart de deuren van een speciale ‘marinierstram’. Enkele mariniers-in-opleiding, die net als hun tienduizenden voorgangers gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad, hadden de eer om het eerste ritje te maken in de met afbeeldingen van het Korps Mariniers versierde tram.

De haven van Rotterdam is een belangrijke pijler van de Nederlandse welvaart en economie en heeft om deze reden al eeuwenlang mariniers binnen haar stadsgrenzen. Op de Van Ghentkazerne worden alle toekomstige mariniers opgeleid voor hun werk binnen de Koninklijke Marine. Vrijwel alle mariniers hebben dan ook gebruik gemaakt van de trams die rijden tussen het Centraal Station en de Nesserdijk. De ‘marinierstram’ rijdt de rest van het jaar op trajecten van Vlaardingen tot aan Rotterdam-Zuid ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers. 

x

14 | 03 Nacht van de Militaire Muziek doorslaand succes

Met meer dan 1.700 bezoekers is de totaal uitverkochte eerste editie van ‘Nacht van de Militaire Muziek’ in Soesterberg een doorslaand succes geworden. Op het in het Nationaal Militair Museum (NMM) georganiseerde muziekfestival brachten 200 muzikanten van marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee op zaterdag 14 maart uiteenlopende muzieksoorten ten gehore.

De muzikanten lieten het gloednieuwe museum op zijn grondvesten schudden door met 30 verschillende ensembles op 8 podia te spelen. Het doel: het publiek kennis laten maken met de veelzijdigheid van militaire muziek. Door innovatie in muziek, optredens en presentatievormen, slaagden ze daarin. De 30 minuten durende optredens variërend van tromsignaal tot jazz, van regimentsmarsen tot pop en van barok-  tot big bandmuziek wisten het publiek de hele avond te boeien. 

x

Wie wat waar

01 | 04

KOLMARNS b.d. Jos Coumans heeft de Legion of Merit ontvangen. Kolonel Coumans kreeg de Amerikaanse onderscheiding voor zijn functie als Dutch Assistant Defense and Naval Attaché bij de ambassade van de Verenigde Staten in Washinton DC.

x

30 | 03

KTZ Niels Woudstra is de nieuwe commandant van het Contingentscommando (ContCo) en Senior National Representative van de MINUSMA missie in Mali. Kolonel (CLAS) Stephan Kooijman droeg zijn taken aan hem over. Voor de VN-missie werkt het ContCo samen met het Helikopterdetachement, Special Operations Land Task Group en de Intelligence Surveilance and Recconnaisence Company van de All Source Information Fusion Unit (ASIFU). Nederland levert samen met meer dan 40 landen op verzoek van de Verenigde Naties inlichtingen aan MINUSMA in Mali. 

x

29 | 03

Ter gelegenheid van het jubilerende Korps Mariniers nam BRIGGENMARNS Richard Oppelaar een bijzonder presentje in ontvangst. Op de Van Ghentkazerne kreeg de korpscommandant een gevechtsmes met inscriptie uitgereikt. Dat werd vervaardigd door de bekende Nederlandse messenmaker Albert van den Heuvel. Van den Heuvel, eigenaar van de firma Hill Knives,  besloot een ‘mariniersmes’ te vervaardigen naar aanleiding van het 350-jarig bestaan van het korps én vanwege de band die de mariniers hebben met de stad Rotterdam. Het volledig met de hand vervaardigde gevechtsmes bestaat uit een lemmet van gehard roestvaststaal en een handvat van ijzerhout.  

x

20 | 03

LTZ2OC (AR) Tom den Ouden en LTZ2OC (AR) Paul Clarijs hebben hun opleiding tot duikerarts-B afgerond. Ten overstaan collega’s van het Duik Medisch Centrum en een panel van deskundigen verdedigden beide artsen hun onderzoeken met succes. Hierna ontvingen zij de bijbehorende duikerartsspelden

x

17 | 03

Over 2 jaar kunnen instructeurs van kleine snelle vaartuigen hun opleiding en training voortaan doorbrengen in de Fast Small Ship Simulator (FSSS). Generaal-Majoor Peter Dohmen ondertekende namens Defensie de overeenkomst hiertoe. De Defensievaarschool (DVS) en de Surface Assault and Training Group (SATG) van de Koninklijke Marine zijn de belangrijkste eindgebruikers voor dit project. 

x

13 | 03

Op Zr.Ms. Van Amstel zijn 2 bemanningsleden in het zonnetje gezet vanwege hun lange dienstverband. AOO ODVB Sjaak Koman kreeg zijn diensttijdgratificatie voor 35 jaar eerlijke en trouwe dienst. SMJRODVB Jos Polak ontving een zilveren medaille voor 24 jaar eerlijke en trouwe dienst. 

x

11 | 03

12 leerlingen van de basismodule op de School voor Maritieme Vorming en Bedrijfsvoering Onderwijs (SMVBO) legden met succes een proeve van bekwaamheid af als praktijkleermeester. Ze ontvingen het civiel erkende certificaat ‘Praktijk Leermeester’ van het ECABO. ECABO is het kenniscentrum beroepsonderwijs voor onder andere veiligheidsberoepen. Het was de eerste keer dat de proeve van bekwaamheid als praktijkleermeester werd afgenomen binnen de bestaande basismodule. 

x

05 | 03

KTZ Cees Vooijs is de nieuwe commandant van Zr.Ms. Rotterdam. KLTZ Rob Scheffel droeg het commando aan hem over. De scheidend commandant bedankte het personeel voor de uitstekende inzet en flexibiliteit die het heeft getoond gedurende het onderhoud. KTZ Vooijs is trots en dankbaar dat hij het commando over de Rotterdam mag voeren en ziet uit naar het opwerken als bemanning en de periode van (amfibische) oefeningen en inzet daarna.

x

03 | 03

De eerste groep ploegleiders van de BHV Marinebasis Den Helder ontvingen het vernieuwde BHV-certificaat. Zij zijn vanaf nu ook opgeleid om eerste hulp te verlenen bij drank- en drugsincidenten in het uitgaanscircuit (EHBDu) .

x

Reünies

21 | 05  Mijnendienstreünie 

Waar? Marinebasis Den Helder, naast gebouw IJsduiker.

Aanmelden? Md-dag@hotmail.com o.v.v.: naam, adres, postactief, actief, veteraan of geen veteraan.

Bijzonderheden? Kosten postactief: 12,50, actief: gratis. Zie ook www.mijnendienstreunie.nl

x

26 | 09  Reünie A en B jagers 

Waar? Marinebasis Den Helder, gebouw Dukdalf.

Aanmelden? Via: rznamsterdam@gmail.com of RZN, Postbus 37670, 1030 BH Amsterdam o.v.v. AB15, naam, adres, telefoonnummer. Inschrijving d.m.v. overmaking van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer NL29INGB0005929884 t.n.v. RZN te Amsterdam.         

Bijzonderheden? Familie is ook welkom. Toegangsprijs leden RZN en donateurs van de stichting PMT: € 10,00 pp, overigen: € 15,00 pp. Zie ook www.rznamsterdam.nl.