Tekst ELNT Johanna van Waardenberg
Foto SGT Sjoerd Hilckmann | video: SGT Ruud Mol

Betere overlevingskansen creëren voor Peshmerga

Instructeur Ricardo is blij dat hij met deze missie concreet iets kan betekenen voor de Peshmerga.(Ricardo is special force marinier en daarom niet herkenbaar in beeld.)
Instructeur Coen vertelt dat geen dag hetzelfde is tijdens zijn uitzending. (Coen is special force marinier en daarom niet herkenbaar in beeld.)

De NAVO trainingsmissie in Irak werpt de eerste vruchten af. Meer dan 100 Peshmerga-strijders haalden deze maand hun infanteriediploma. Mede dankzij ruim 20 mariniers. Ze zijn in het Midden-Oosten land actief als instructeur voor de trainingsmissie. 

Samen met 130 Nederlandse collega-militairen trainen de zeesoldaten in Irak de Peshmerga. Deze Koerdische strijders in het Iraakse Koerdistan strijden tegen ISIS. “Geen dag is hier hetzelfde”, vertelt marinier 1 Coen. “We hebben een divers programma dat de cursisten binnen 4 weken de basis infanterievaardigheden bijbrengt. Van schieten tot theorielessen over geïmproviseerde explosieven (IED’s) en militaire hulpverlening.”

Vooruitgang boeken

8 Koerdische pelotons rondden onlangs de infanterietraining succesvol af. De helft hiervan is opgeleid door Nederlandse instructeurs. “Van wat ik gezien en gehoord heb, zijn de cursisten allemaal erg enthousiast en vooral gemotiveerd. Ze pakten de lesstof snel op en boekten in  4-weken opleiding zichtbaar vooruitgang”, aldus de instructeur. 

Op diverse locaties in Iraaks-Koerdistan kregen de Peshmerga tijdens een speciale ceremonie hun welverdiende diploma.

Nieuwe kennis

De Koerdische strijders zijn gebaat bij de opleiding. “De Peshmerga zijn dapper, maar missen essentiële kennis over hedendaagse oorlogvoering”, aldus de hoogste Nederlandse militair in Noord-Irak, luitenant-kolonel Harm van der Have. “Deze mannen zijn gewend vanuit de bergen het gevecht te voeren. Optreden in verstedelijkt gebied en omgaan met IED’s (bermbommen, red.) is voor de meesten vrij nieuw.” 

“De Peshmerga zijn dapper, maar missen essentiële kennis over hedendaagse oorlogsvoering”

Tijdens de opleiding krijgen de Koerdische mannen ook les in het optreden in verstedelijkt gebied.

Strijden tegen ISIS

Deze onderwerpen komen regelmatig terug tijdens de opleiding. Volgens Van der Have zorgt de infanteriecursus voor hogere overlevingskansen aan Koerdische kant. “We zijn in januari begonnen met een testcursus. De eerste deelnemers zijn al actief aan het Koerdische front. Terreurgroep ISIS krijgt hierdoor minder kans gebieden in Noord-Irak te veroveren. Met de opgedane kennis kunnen de Peshmerga de gevaren van bijvoorbeeld IED’s onderkennen.”

De Iraaks-Koerdische stad Erbil is een moderne plaats waar niets doet vermoeden dat op slechts 40 kilometer het gevecht tegen ISIS wordt gevoerd.
De schietresultaten van de cursisten zijn opmerkelijk verbeterd door de opleiding. Bijna dagelijks stonden de Koerdische strijders op de schietbaan

Schieten en verbinden

De 20-jarige instructeur marinier-1 Ricardo zag tijdens de opleiding een duidelijk stijgende lijn in de prestaties. “Ze raakten in het begin bijna niks. Dat kwam doordat ze de wapens niet inschoten en nooit schietles hebben gehad. Na een dag op de baan zagen we al verbetering.” Ook de militaire hulpverleningslessen vielen volgens Ricardo in goede aarde. “Een cursist vertelde dat veel van zijn buddy’s door verwondingen om het leven zijn gekomen. Hij vond het jammer dat hij nu pas wist hoe hij zijn vrienden had kunnen redden. Hiervoor doen we het.”

Toekomst

De Nederlandse trainingsmissie in Irak loopt tot oktober. Hoe die zich zal ontwikkelen, is momenteel nog onduidelijk. Het doel is om dit jaar 2000 Iraakse militairen op te leiden. Van der Have wil de lat hoger leggen: uiteindelijk grotere aantallen trainen en zich richten op het officierskorps. “Het is belangrijk dat deze mannen zich bewust worden van hun rol en leiding leren geven, zodat hun operaties nog succesvoller worden.”