10

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 03

Uitgelicht

Mariniers oefenen anti-terreur in Rotterdam

James Bond achtige taferelen in de Rotterdamse haven. Een handjevol gemaskerde mannen zorgde voor commotie in de havenstad. Het waren geen acteurs in een Hollywoodfilm, maar special force mariniers bezig met de anti-terreuroefening Gatorex. De Netherlands Maritime Special Operations Force (NLMARSOF) organiseerde de spectaculaire oefening. Bij scheeps- en offshorewerf Keppel Verolme werd een gijzelingsactie op een booreiland nagebootst. Aan de oefening deden naast de NLMARSOF ook Zr.Ms. De Zeven Provinciën, eenheden van de Dienst Speciale Interventies (DSI) en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) mee. Andere deelnemers waren bestuurders van de FRISC (SATG), 860 Squadron (NH90 helikopters) en ambulance personeel (GHOR). Hoe gingen ze te werk?

Tekst: LTZ2OC (SD) Vanessa Strijbosch| Foto: Hans Roggen

In volle vaart

Op hoge snelheid varen de aanvalsteams met de FRISC's naar het doelschip. 

Aanhaken

Het NLMARSOF-team gebruikt een speciale paal met daaraan een haak en flexibele ladder bevestigd. Door middel van luchtdruk wordt deze aan de reling van het schip geplaatst.

Aan boord

Nadat de haak en ladder zijn geplaatst, klimt het aanvalsteam naar boven. 

Overmeesteren

Het aanvalsteam is aan boord van het doelschip. Hierna verplaatsen de mariniers zich naar diverse locaties op het schip met als doel de vijand te overmeesteren.

Uitrusting

De operators van het NLMARSOF-team beschikken over een volledig afgestemde uitrusting. Deze bestaat uit een kogelwerend vest, een zogeheten ‘OPS-vest’, helm en bewapening.