Tekst ELNT Johanna van Waardenberg
Foto Louis Meulstee, Keesnan Dogger | video: AOO Richard Frigge

Eindoefening maakt van jongens, mariniers

Na 24 weken opleiding laten zien dat je het waard bent. Waard om jezelf marinier te noemen en de felbegeerde mariniersbaret te dragen. Afgelopen maand moesten 29 jongens zich tijdens de Final Exercise van de initiële mariniersopleiding bewijzen. “Aan het einde van deze week weten we of deze kandidaten marinierwaardig zijn”, aldus majoor der mariniers Steven Mastenbroek.

Zenuwachtig

Terwijl Rotterdam langzaam ontwaakt, wachten de jongens op de Van Ghentkazerne zichtbaar nerveus en ongeduldig op het startsein. Een week lang zwoegen, zweten, weinig slapen en doorzetten hebben ze voor de boeg. De een controleert voor de zoveelste keer zijn uitrusting, de ander houdt iedere beweging van het kader nauwlettend in de gaten. Onder de veldpetjes schieten ogen zenuwachtig heen en weer. “Van mij mag het nu allemaal wel beginnen hoor”, roept één van de mariniers in spé.

Een goede voorbereiding is het halve werk. De aspirant-mariniers controleren hun uitrusting voordat de FINEX van start gaat.

Een week lang zwoegen, zweten, weinig slapen en doorzetten

Afdalen een 'makkie'

Lang hoeven de aspiranten niet te wachten. Na enkele minuten vertrekken ze met volle bepakking speedmarsend naar de nabijgelegen Van Brienenoordbrug. Hondenuitlaters kijken verbaasd om wanneer de jongens, hardop tellend, in kadans voortbewegen. Aangekomen laten ze zich 2 aan 2 per touw over de reling van de overspanning zakken. De 25 meter hoge afdaling is een ‘makkie’. Binnen enkele seconden staan de eerste waaghalzen onder aan de brug. Haastig doen ze hun gordels af en stoppen die in hun rugzak. .

Op de 1e dag van de oefening gingen de aspiranten abseilend van de Rotterdamse Van Brienenoordbrug.

Bewoond gebied

Op enkele meters afstand ligt een landingsvaartuig op de jongens te wachten. Hiermee verplaatsen de aspiranten zich naar de Rotterdamse wijk Heijplaat. “Op verzoek van de burgemeester speelt dit jaar de eindoefening zich vooral af n bewoond gebied”, vertelt hoofd initiële opleidingen Mastenbroek. Volgens de majoor wordt het tijd dat de mariniers zich meer onder burgers mengen. Dat gebeurt dit jaar tijdens de FINEX. De jongens lopen sociale patrouilles door de wijk en gaan in gesprek met omwonenden. “Zo kan de man of vrouw op straat aan de mariniers wennen en omgekeerd.”

Functioneel

Naast het sociale aspect is trainen in verstedelijkt gebied ook functioneel. “Oefenen op de hei sluit niet altijd aan op de werkelijkheid”, legt Mastenbroek uit. “Onze missies vinden tegenwoordig vaak in dorp of stad plaats. Kijk maar naar Mali. Daar patrouilleren de militairen ook regelmatig tussen de bevolking. Daarop pasten we de oefening dus aan.”

Trainen in verstedelijkt gebied is functioneel. De missies van tegenwoordig vinden vaak in soortgelijke omgevingen plaats.

Harde knallen

In de wijk komen de aspiranten in een penibele situatie terecht. Vanuit een gebouw worden zij beschoten. 3 harde knallen galmen door de straten. Verschrikt kijken de aanwezige toeschouwers om zich heen. De jonge mariniers blijven kalm en voeren hun net aangeleerde skills en drills uit. Korporaal van de mariniers Mark van Straalen loopt als begeleider met de patrouilles mee. “Ik merk dat de jongens nog wat moeten wennen. Dat zien we wel vaker.”

Tijdens de scenario’s worden de aspiranten door een observator in de gaten gehouden.

Kracht van de FINEX

Veel tijd om te wennen, hebben de aspiranten niet. Non-stop krijgen ze scenario’s voor de kiezen en komen ze in situaties waarin ze de pas aangeleerde militaire vaardigheden moeten gebruiken. “Ze gaan het nog erg zwaar krijgen”, zegt Mastenbroek. “Weinig slaap, minder eten en daarnaast fysieke en mentale uitdagingen. Dit is de kracht van de FINEX. Hiermee testen we of die kerels het mariniers-DNA bezitten. Die baret krijg je namelijk niet zomaar. Die moet je echt verdienen.”

“De mariniersbaret krijg je niet zomaar. Die moet je verdienen”