‘We dekken elkaars rug’

Geldnood door een scheiding, een dubbele hypotheek of een gat in de hand? Financiële problemen kunnen de beste overkomen. Bij (oud-) marinepersoneel of hun nabestaanden wil de Stichting Sociaal Fonds Koninklijke Marine (SSFKM) nog wel eens in de bres springen. Voorzitter kapitein ter zee Rob Hunnego vertelt waarom.  

KTZ (LD) Rob Hunnego is sinds 1998 bij het SSFKM betrokken en sinds 2 jaar voorzitter. Zijn drijfveer: “Zorgen dat marinemensen, collega’s, zonder geldnood kunnen leven en werken.”
De marine zorgt al sinds jaar en dag voor haar minder fortuinlijk personeel. Zo werd in 1923 het Marine-Rampenfonds opgericht (later opgegaan in de SSFKM). Koning Willem III richtte eind 19e eeuw het Fonds voor Oude en Gebrekkige Zeelieden op. Uit de renteopbrengsten van dit fonds geeft het SSFKM jaarlijks een kerstgratificatie aan wie hiervoor in aanmerking komt.

Wat maakt dit fonds bijzonder?

De SSFKM is er niet alleen voor (oud-)marinepersoneel, maar ook voor hun nabestaanden. Vanuit ons vermogen kunnen we renteloze leningen verstrekken aan wie dat nodig heeft. Die leningen moeten dan in principe binnen 3, soms 5 jaar worden terugbetaald. Meestal gebeurt dat ook. We zijn overigens niet het enige fonds dat dit soort werk doet. Bij de marine kennen we bijvoorbeeld ook het Karel Doorman Fonds en de Stichting MSF, het voormalig Marine Sanatorium Fonds. Met beide werken we nauw samen. 

Hoe kom je voor hulp in aanmerking?

Je klopt aan bij het Dienstencentrum Bedrijfsmaatschappelijk Werk Defensie. Zij verwijzen dan eventueel het dossier naar ons door. Wij (het bestuur, red.) beoordelen dat dan. Met iemand die door de gedwongen verkoop van een huis een restschuld heeft, maken we vervolgens andere afspraken dan met iemand die structureel teveel uitgeeft. In het laatste geval is een budgetcoach nodig. Die helpt inzicht te krijgen in het uitgavenpatroon. Soms heeft iemand dermate grote problemen dat wij niet meer kunnen helpen. In zo’n ernstig geval biedt bijvoorbeeld de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen meer perspectief. 

Waarom doen jullie dit werk?

We dekken elkaars rug. Als marine willen we er voor zorgen dat (oud-) personeel en hun nabestaanden niet langdurig in geldnood blijven zitten. Dat is een stukje solidariteit. Tegelijkertijd willen we ook niet dat mensen door stress (over geld, red.) hun werk niet goed meer kunnen doen of door hun schulden chantabel worden.  

Kloppen er veel mensen bij jullie aan?

Gelukkig niet. Momenteel helpen we er ongeveer 10 met een schuld, variërend van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s. Het gemiddeld aantal cliënten is sinds de oprichting van de SSFKM in 1971 redelijk stabiel. Wel zien we dat de hoogte van de gemiddelde schuld toeneemt. Dat is zorgwekkend.  

Wat is het grootste probleem?

De reden dat mensen schulden hebben, verschilt. Soms is het botte pech of het gevolg van minder handig gedrag. Zo zien we dat mensen boven hun stand leven. Ze rekenen bijvoorbeeld op oefen- of vaartoelages. Als die wegvallen, is het basissalaris opeens erg laag. Vaak trekken mensen té laat aan de bel. Schaamte en angst om de baan te verliezen of carrièreschade op te lopen overheersen. Dat terwijl dossiers via de BMW’er of ons toch echt vertrouwelijk zijn én blijven.

Tot eind jaren ‘70 was de SSFKM gehuisvest in het voormalig Ministerie van Marine aan de Lange Voorhout in Den Haag. Tegenwoordig is de stichting zelfstandig, al is de nauwe band met de marine blijven bestaan. Zo zijn 5 van 8 (vrijwillige) bestuursleden actief dienende marinemensen. De door de SSFKM geboden financiële steun wordt gefinancierd uit de opbrengsten van eigen vermogen.