12

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 03

Sportief

x
x

Opkomende evenementen:

15 April  NMK Basketbal  |  Den Helder

22 April  Ronde van Walcheren  |  Vlissingen

22 April  NMK Orienteren  |  ’t Harde

29 April  Mariniersloop  |  Rotterdam  

Inschrijven via Intranet: http://sportevenementen.mindef.nl

x

Mariniersloop voor iedereen

De gedachte dat de mariniersloop alleen voor mariniers is, behoort tot het rijk der fabelen. Iedereen van het CZSK wordt uitgedaagd deel te nemen aan dit spectaculaire loopevenement te Bergschenhoek, nabij Rotterdam. Het pittige parcours wordt gekenmerkt door flinke hoogteverschillen. Doe mee en geef je voor 22 april op via intranet: http://sportevenementen.mindef.nl

x

Bronzen plak voor marinier: ‘Ik wilde het waarmaken’

Trots kijkt adjudant-onderofficier van de mariniers John de Ruiter naar zijn certificaat voor zijn deelname aan de Marine Corps Trials. Vorige maand deed hij samen met 8 collega’s mee aan dit sportevenement in Amerika. Hun prestaties waren goed voor 1 zilveren en 2 bronzen medailles. Zijn medaille heeft hij niet meer bij zich. Die droeg hij op aan een doodzieke vriendin. Precies om de reden waarvoor hij deze onderscheiding kreeg, namelijk het motto van de trials: still in the fight.

Meer dan 500 gewonde, geblesseerde of door ziekte gevelde mariniers namen vorige maand deel aan de Marine Corps Trials in San Diego, Californië. Het evenement heeft een duidelijk doel: lief en leed delen door toewijding en competitie. Dit jaar nodigde het US Marine Corps 14 landen uit. Gedurende 12 dagen namen ze deel aan dit indrukwekkende evenement dat in het teken stond van sport en bovenal in contact komen met lotgenoten en het uitwisselen van ervaringen. De 9 Nederlandse mariniers namen deel aan de onderdelen track & field, schieten, zwemmen (zilver), zitvolleybal (zilver) en boogschieten (brons), de sport van adjudant John de Ruiter.

Nooit vergeten

De Ruiter deed voor de 2e keer mee aan de Marine Corps Trials. Vorig jaar won hij 3 medailles tijdens de Invictus Games in Londen. Alle deelnamen waren voor hem bijzonder. Juist vanwege de boodschap die hij wil uitdragen. “We moeten niet vergeten wat er om ons heen gebeurt, waar we als militair aan bloot staan.”

Waarmaken

Dit jaar was er volgens De Ruiter meer gedrevenheid. “Dat zit nu eenmaal in mij. Als ik iets doe, wil ik het ook goed doen. Met een medaille heb je toch iets tastbaars in handen. Ik had mijn prestaties opgedragen aan iemand, dus ik wilde het ook waarmaken.” 

Waardering

En daar had hij veel voor over. Na een parachuteongeluk en een lang revalidatietraject is het lichaam van de mountain leader niet meer wat het ooit was. “Ik ben altijd blij als ik het einde van de week haal.” Toch legde het team, begeleid door Bureau Casemanagement, de lat bewust hoog. Ze trainden regelmatig gezamenlijk in Doorn en namen een groot deel van de organisatie op zich. “We ontvingen veel lof voor onze prestaties en inzet. We hebben ons uitstekend geprofileerd. De Amerikanen zien ons graag terug komen.”

‘Big run’ voor bemanningen Tromp en Van Amstel

Ook overzee zijn militairen sportief bezig. Een groot deel van de bemanning van Zr.Ms. Tromp en Zr.Ms. Van Amstel nam in het Britse Cornwall op zondag 29 maart deel aan The Big Run, een hardloopwedstrijd voor het goede doel.

De deelnemers konden kiezen uit drie afstanden: 18, 11 en 5,5 mijl. Met 54 deelnemers waren de bemanningen bij alle drie afstanden goed vertegenwoordigd. Het idee om deel te nemen aan The Big Run ontstond bij LTZ1 Hugo Sinke, SGTODOPS Jeroen Paus en SMJRODOPS Hans Mulder, bemanningsleden van de Tromp. Het schip is bezig met haar opwerktraject (FOST). Sinke: “Het is mooi om te zien dat mensen ook in drukke perioden de tijd vinden om te sporten. Dat is goed voor de teamgeest. Dit laten we ook zien tijdens onze oefeningen in het opwerktraject.”

De opbrengst van de hardloopwedstrijd gaat naar de National Lobster Hatchery, die zich inzet voor het beschermen van maritieme bronnen, in het bijzonder de kwetsbare leefomgeving van de kreeft. 

Vader buigt voor zoon op NMK Schermen

Met podiumplaatsen voor vader en zoon is tijdens het NMK Schermen geschiedenis geschreven in de historie van de Nationale Militaire Kampioenschappen. LTKOLMARNS Stephan Blaas nam het in de halve finale schermen op tegen zijn zoon, soldaat-1 Björn Blaas.

Hun doelstelling om samen in de eindstrijd te staan, bereikten vader en zoon niet. Maar ze waren ieder tot op het bot gemotiveerd om een plaats in de finale te halen. Het werd een spetterende ‘halve’ met in ieder geval 1 finaleplaats voor de familie Blaas. Deze werd door Björn Blaas met overmacht gewonnen. De verliezende halve finalisten werden beide geëerd met het brons.