Tekst LTZ 2OC (SD) Vanessa Strijbosch

Persoonlijke prestaties ook belangrijk op NMK halve marathon

Het was een mooie training voor de hardlopers op de vierde editie van het Nationaal Militair Kampioenschap (NMK) halve marathon in Den Helder. Met de blik op het NMK Marathon in combinatie met het Militair Wereldkampioenschap Marathon was dit een mooie test voor de lopers. Maar naast presteren voor topatleten waren de persoonlijke prestaties net zo belangrijk. 

Zo had de matroos 1 Roy Planje tot 3 maanden voor het evenement zelden hardgelopen. Samen met een sportinstructeur trainde hij om de afstand van 21,1 kilometer te kunnen afleggen. Met een tijd van 1.11:16 was SGT1 Pieter van Beekveld (CLAS) evenals vorig jaar de snelste van alle 92 deelnemers. 

Uitslagen

Het snelle parcoursrecord van 1 uur 9 minuten en 57 seconden werd niet verbroken. In de categorie Veteranen 1 (36 t/m 44 jaar) was SGT 1 Raimond van der Boom (CLAS) met een tijd van 1.14:54 de snelste. LKOL Jan Komen was in de categorie Veteranen 2 (vanaf 45 jaar) de snelste loper met een tijd van 1.19:02. Bij de dames bleek LKOL Daniëlle Krijgsman van de KMAR de snelste met een tijd van 1.31:12. 

De organisatie van het evenement lag in handen van Bureau Sport Willemsoord en Erfprins onder leiding van SGTMARNALG Renger Feijer.

x

Marine goed vertegenwoordigd bij Dam tot Damloop

93 sportievelingen van de Koninklijke Marine namen deel aan de 30e editie van de Dam tot Damloop op zondag 21 september. 

’s Morgens kreeg iedere deelnemer zijn startbewijs, marine loopkleding en de benodigde voeding uitgereikt op de kazerne in Amsterdam. De afstand van 10 Engelse mijlen (16,1 kilometer) werd onder gunstige weersomstandigheden en met enorm veel enthousiasme afgelegd. De organisatie voor dit evenement was in handen van Bureau Sport MEA Amsterdam. 

x

Zwemmen voor ALS

3 marine zwemteams hebben begin september mee gedaan aan de Amsterdam City Swim. De sportievelingen zwommen ruim 2 kilometer voor het goede doel.

Met het evenement is geld ingezameld voor de stichting ALS. Alle deelnemende teams haalden door sponsoring ruim 1,9 miljoen euro op.

x

Technogym apparatuur vervangen

Op alle sportlocaties van Defensie worden de Technogym apparatuur vervangen. Op de Van Ghentkazerne in Rotterdam en de Van Braamhouckgeestkazerne in Doorn worden de nieuwe apparaten al met veel enthousiasme gebruikt. 

Niet alleen worden de apparaten op de wallocaties vervangen, ook de operationele schepen krijgen nieuw fitness materiaal. Het vervangingsplan wordt gecoördineerd door de MATLOGCO organisatie. De Fysieke Training en Sport organisaties van de krijgsmachtonderdelen zorgen voor de ondersteuning. De komende maanden worden de resterende sportlocaties verder voorzien van de nieuwe apparatuur.

x

Meer dan eremetaal

Twee maal goud, 6 keer zilver en 6 bronzen medailles, dat was de oogst van de Invictus Games. Van 10 tot en met 14 september bonden zo’n 400 gewonde (ex-) militairen de sportieve strijd met elkaar aan in Londen. De Nederlandse ploeg telde 6 (oud-) mariniers.

Medailles? Mooi meegenomen, maar het respect en de waardering die de gewonde militairen ten deel viel, was hen meer waard dan eremetaal. “Ik voel me rijk dat ik met zoveel inspireerde collegae heb mogen ervaren dat na tegenslag, na revalidatie, na herstel, na terugval er weer hoop en kracht ontstaat in lichaam en geest door een event als de Invictus Games”, vertelt oud-marinier Rodney de Vries. Hij was een van de mariniers die samen met het landenteam brons veroverde bij het zitvolleybal. Sergeant der mariniers Erik Mooij (foto) pakte daarnaast ook individueel brons bij het powerliften. 

x