10

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 09

Uitgelicht

Sporen zoeken

“Een vergeten vaardigheid”, noemt kapitein der mariniers Raymond Witteveen deze specialiteit van het Korps Mariniers. Witteveen heeft het over military tracking, sinds 2008 één van de niche capaciteiten van het korps. Begin september vond de military tracker course plaats in België. Mariniers werden getraind in de techniek van het sporen zoeken. “Dit kan een life saver zijn.”

Tekst: LTZ2OC (SD) Vanessa Strijbosch / Foto: SGT 1 Eva Klijn

Vanaf de grond tot aan de top

Er zijn 2 categorieën te onderscheiden. De ground signs richten zich op alle sporen tot aan enkelhoogte. Dat kan een voetafdruk zijn. “We leren ook verder te kijken. Bijvoorbeeld naar een verkleuring in het gras”, aldus Witteveen die als senior jungle warfare & military tracker vanuit Den Helder werkt. De top signs concentreren zich vanaf enkelhoogte tot de hoogte en breedte van de te volgen persoon. 

Normale afwijkingen

“We kijken naar alles wat afwijkt van de normale en natuurlijke staat van de omgeving”, legt Wittenveen uit. Hij noemt enkele voorbeelden: “Een gebroken takje, een kapot spinnenweb, een beschadiging van een stuk boomschors.” 

Iedereen kan het

Witteveen is een pionier op dit gebied. Hij meldde zich in 2008 als één van de eerste aan voor de opleiding military tracker. “We zijn zo afhankelijk geworden van de techniek, dat we dit soort basiszaken bijna zijn vergeten. Iedereen kan dit. Je moet alleen je doppen gebruiken.” 

De achtervolging inzetten

Witteveen vindt de specialiteit, die is ondergebracht bij het Joint Kennis Centrum Militair Optreden onder eXtreme omstandigheden (J-KCMOX), een life saver. We hoeven niet meer reactief te handelen. Stel dat er net een bom is gelegd en je wilt de dader pakken. We kunnen dan direct de achtervolging inzetten.” 

Onschatbare waarde

Military trackers worden overal ingezet. Ook aan jungle, berg- en wintertrainingen worden de specialisten toegevoegd. “Meer mensen moeten weten dat het bestaat. Want wanneer het lastig is om inlichtingen te verzamelen, kan men juist terugvallen op de trackers. Dit is van onschatbare waarde.”