08|10 Nederland biedt marineschip aan tegen ebola

Nederland biedt het schip Karel Doorman aan de EU en de VN aan in de strijd tegen ebola. Het marineschip kan worden gebruikt om hulpgoederen en transportmiddelen vanuit EU-lidstaten naar West-Afrika te vervoeren.

Ministers Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) lieten dit op woensdag 8 oktober weten aan de Tweede Kamer. De Karel Doorman wordt aangeboden aan de EU en de VN omdat zij de hulpbehoefte coördineren en inventariseren of behoefte bestaat aan de (transport)capaciteiten van het schip. Op basis hiervan wordt besloten of en wanneer het schip wordt ingezet.

De Karel Doorman is een Joint logistic Support Schip met veel faciliteiten, waaronder helikopterdekken, grote laadvloeren en logistieke middelen.

x
x

07|10 Onbemand Defensievliegtuig spoort verdwaalde kinderen op

De Raven, een onbemand vliegtuig, heeft een groepje Curaçaose kinderen uit hun benarde situatie gered. De kinderen raakten verdwaald tijdens een wandeling aan de noordkant van Curaçao. De Raven moest eraan te pas komen om ze op te sporen.

Op verzoek van de politie zette de Commandant Zeemacht Caribisch gebied het vliegtuigje in om de jongeren te zoeken. Met succes. De Raven spoorde de kinderen vanuit de lucht op. Die wisten dankzij het licht van de Raven de weg terug te vinden. De Raven wordt op Curaçao gebruikt om eventuele criminele activiteiten in kaart te brengen.

-
x

02|10 100 evacués op marineterrein

De marinehaven in Den Helder was begin oktober het toneel van een grootschalige incidentenoefening. Om de oefening zo goed mogelijk uit te kunnen voeren, werden er ruim 100 ‘slachtoffers’ via de marinehaven geëvacueerd.

De oefening, genaamd OFFEX 2014, was een gezamenlijk optreden door de Nederlandse olie- en gasproducenten. De Kustwacht, de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, de gemeente Den Helder en de Koninklijke Marine hadden een actieve rol in de oefening.

-

Olielek

In het scenario was er een gaslek op één van de productieplatforms in de Noordzee. Vanwege dit incident moesten ruim 100 mensen geëvacueerd worden. De mensen werden ontvangen op het marineterrein in Den Helder. De slachtoffers kregen eerste hulp.

x

29|09 Marinierskapel van de Koninklijke Marine brengt CD uit

De Marinierskapel van de Koninklijke Marine heeft een nieuwe CD uitgebracht. De CD bevat composities en bewerkingen van de wereld beroemde musicus, Sammy Nestico.

De kapel nam in april de CD op als hommage aan de 90-jarige Amerikaanse componist. De toparrangeur van de beroemde Count Basie Big Band en Frank Sinatra heeft een indrukwekkende staat van dienst in de muziekwereld. “Een unieke plaat”, vindt één van de muzikanten SMJRBDMZKT Bart van Tienen.  “Alle opgenomen werken zijn onder supervisie van de grootmeester speciaal op maat geïnstrumenteerd voor de Marinierskapel.

Repertoire

Het repertoire loopt uiteen van Samba, Blues en Jazz, maar bevat ook traditionele en klassieke bewerkingen. En de sprankelende mars ontbreekt ook niet. De CD is verkrijgbaar via:  www.stichtingvriendenmarinierskapel.nl. Volg de Marinierskapel ook op Facebook:   www.facebook.com/marinierskapel

x

28|09 Pilot internetaangifte

Vanaf nu kunnen militairen 24 uur per dag en 7 dagen per week aangifte doen via www.marechaussee.nl. De Marechaussee is gestart met de pilot Internetaangifte.

Het is nu mogelijk om via internet aangifte te doen op een moment en plaats die het beste uitkomt. Nog niet alle zaken kunnen via het internet worden aangegeven. Alleen zogenoemde eenvoudige strafbare feiten, zoals diefstal, vernieling of beschadiging. Daarbij mag de dader niet bekend zijn, er mogen geen sporen zijn achtergelaten en er mag geen geweld tegen de aangever zijn gebruikt. Per 1 november is het ook voor strafbare feiten gepleegd op de Nederlandse luchthavens mogelijk om met de internetapplicatie aangifte te doen. 

-
x

Wie wat waar

-

07|10 

Kolonel S. Devogelaere, commandant van de Belgische Lichte Brigade, heeft een werkbezoek gebracht aan het CZSK. Het bezoek was een hernieuwde kennismaking met het Korps Mariniers. De Belgische Lichte Brigade voert al jaren lang hun amfibische training uit op Texel en neemt jaarlijks deel aan de koudweertrainingen in Noorwegen.

x
-

03|10

27 mariniers zijn bevorderd tot korporaal algemeen. De commandant van het Korps Mariniers reikte de diploma’s uit. Als best man van de korporaalsopleiding ontving KPLMARNALG S. van Rijt de Hakkenberg trofee.

x
-

25|09

AOOODOPS Bert Schmaal heeft een diensttijdgratificatie uitgereikt gekregen voor zijn 35 jaar trouwe dienst aan de Koninklijke Marine. Ook LTZ2OC Cor Leentfaar en AOOODVB Roel Plasse ontvingen in september deze diensttijdgratificatie.

x
-

12|09

KTZ Marcus van der Donck is de nieuwe Chef der Hydrografie. Hij nam de functie van ranggenoot Peter Kortenoeven over.

x
-

28|08

LTZSD 1 Cees Bruggeman is 35 jaar in dienst en daar stond Hoofd P&O KM KTZ Peter Reesink bij stil. Bruggeman werd bedankt voor zijn inzet en kreeg de bijbehorende diensttijdgratificatie uitgereikt.

x

Reünies

x

22|10

Elektromonteurs (TDE)  

Waar? In het restaurant Kumpulan/Bronbeek te Arnhem. 

Aanmelden? www.elmnt.org en meer informatie via secretariaat: W.H.J. van Keeken, Hofstedestraat 23, 1333 TB Almere, telnr. 036 – 5329526, e-mail: elmnt@kpnmail.nl

Bijzonderheden? ELMNT-leden krijgen een uitnodiging.

x
-

28|11

Zr.Ms. Amsterdam

Waar? Gebouw De Witte Raaf, Nieuwe Haven, Den Helder. 

Aanmelden? E-mail: reunieamsterdam@gmail.com voor 1 november o.v.v. naam, periode plaatsing en huisadres. Na positieve aanmelding ontvangt u op uw huisadres nadere details.

x