01

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 09

Glanzende hoofdrol maten voor het leven

Tekst LTZ2OC (SD) Vanessa Strijbosch
Foto Keesnan Dogger, Valerie Kuypers, Evert-Jan Daniels

Bijzondere commando-overdracht C-ZSK

Van buurjongens, naar jaargenoten en maten voor het leven. Ooit woonden ze in dezelfde flat, ze meldden zich op hetzelfde moment aan voor de marine en werden elkaars steun en toeverlaat.  Vice-admiraal Matthieu Borsboom en luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk beleefden op vrijdag 26 september een bijzondere dag. Vice-admiraal Matthieu Borsboom droeg zijn commando over de zeestrijdkrachten over aan luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk. 

x

Beide vlagofficieren haalden hun jarenlange vriendschap aan in hun toespraak: 

Admiraal Borsboom:”Beste Rob, we kennen elkaar al 46 jaar, waarvan 36 jaar bewust want we zijn jaargenoten. Beiden jongetjes uit de flat Zuiderhaghe in Den Haag. Die elkaar vandaag het commando over de zeestrijdkrachten overdragen. Hoe bijzonder is dat! Van jaargenoot werd je een maatje. Door dik en dun. Met focus, inzicht, groot marinehart, linker- en rechterhelft, korps en vloot, even sterk kloppend. Altijd beschikbaar.”

x
x

Generaal Verkerk: “36 jaar geleden meldde ik mij als aspirant-adelborst bij het Koninklijk Instituut voor de Marine. Twee weken daarvoor ontmoette ik voor het eerst de huidige vice-admiraal Borsboom, die in dezelfde flat in Den Haag bleek te wonen, recht boven mij. Sindsdien keek ik, als ik over het balkon leunde, altijd even over mijn schouder naar boven. Je woont inmiddels niet meer recht boven mij, dus ik zal niet meer steeds over mijn schouder omhoog hoeven te kijken. Je was een vlootvoogd in hart en nieren, die alom bewondering oogstte door je uitstraling, daadkracht en betrokkenheid.” 

Imposant decor

Met op de achtergrond het imposante decor van negen Nederlandse marineschepen, twee landingsvaartuigen, het Belgische schip BNS Narcis en 670 Nederlandse, Curaçaose, Arubaanse en Belgische aangetreden militairen, vond de commando wisseling plaats op de marine thuisbasis in Den Helder. In de lucht verzorgden diverse oude en nieuwe maritieme luchtvaartuigen een fly by. De Marinierskapel der Koninklijke Marine en de Tamboers en Pijpers zetten het geheel luister bij. De minister van Defensie, de Commandant der Strijdkrachten en tal van hoge gasten uit binnen- en buitenland woonden de ceremonie bij.

Onderscheiding

De ceremonie kende nog een verrassingselement. De minister van Defensie reikte admiraal Borsboom de onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden uit. “Een Vlootvoogd in hart en nieren”, sprak de minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert lovend over de scheidend commandant. “U trad op waar dat moest en als het maar even kon, legde u een arm om de schouder van wie dat nodig had. Uw inzet is van grote waarde geweest. En meer dan dat.”

Waar maken

Vice-admiraal Matthieu Borsboom was bijna vijf jaar Commandant Zeestrijdkrachten. Hij stond aan het roer tijdens ingrijpende reorganisatieprocessen bij de marine ten gevolge van bezuinigingen op Defensie. Borsboom bracht dit in zijn afscheidsrede ter sprake in de symboliek van het trotseren van zware orkanen, maar sloot hierover wel positief af. “Voor het eerst in 24 jaar komt er geld bij voor Defensie. Het is nu aan mijn opvolger om de structurele lijn naar boven te realiseren.”

Flexibiliteit

Borsboom stond ook stil bij de geleverde prestaties van het marinepersoneel en deed dat in de vorm van een imposante opsomming wapenfeiten. “U heeft zich over de hele wereld ingezet voor de vrede en veiligheid van uw medemens en dat vereiste flexibiliteit. Zonder u geen marine. Ik ben trots op u.” Vanaf oktober is admiraal Borsboom de nieuwe directeur van de Defensie Materieel Organisatie.

Rust in de tent

Luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk vervulde diverse operationele en staffuncties binnen Defensie en is sinds 2012 plaatsvervangend Commandant. Hiervoor was hij Directeur Operaties van de marine en tevens Commandant van het Korps Mariniers. “Na jaren van bezuiniging streef ik naar rust in de tent”, opende Verkerk zijn toespraak als kersverse commandant. “Geen bestuurlijke veranderingen als dat niet nodig is, maar focus op onze kerntaken.”

Meer nodig

Ook wil generaal Verkerk werken aan meer vertrouwen en streven naar een open cultuur. Verder wil hij zich inzetten voor meer samenwerking en meer geld voor Defensie. “Ik ben blij met de recente kentering in het denken over het belang van Defensie. Maar er is meer nodig om bij acute crises snel naar een hoger geweldsniveau te kunnen opschalen.” Schout-bij-nacht Ben Bekkering volgt Verkerk op als plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten.