Tekst LTZ 2OC (SD) Alex Kranenburg

Marineschepen verbeteren hun maritieme oorlogvoeringscapaciteiten in Oostzee

De marinehaven in Den Helder doet in oktober misschien ietwat verlaten aan. Vijf marineschepen varen 4 weken in de Oostzee voor de oefening Northern Archer. Een multifunctionele oefening, waarin de eenheden onder leiding van Sea Training Command hun maritieme oorlogvoeringscapaciteiten verbeteren. Zr.Ms. Tromp, Evertsen, Amsterdam, Zeeland en Bruinvis hebben ieder zo hun eigen uitdagingen in een interessant gebied.  

De Nederlandse marineoefening Northern Archer is sinds 29 september in volle gang. De bemanning van Zr.Ms. Tromp maakt lange dagen. Zij zitten midden in de opwerkfase voor de SARC-4 en moeten aan de Commander Sea Training Command, kapitein-ter-zee Boudewijn Boots, laten zien dat ze uit het juiste hout gesneden zijn en een goed werkend geheel vormen. Als dit allemaal lukt, wordt de Tromp officieel oefengereed verklaard en is men weer een stap dichterbij operationele gereedheid. 

x

Maritieme oorlogsvoering
De spanning in de commandocentrale op Zr.Ms. Tromp is te voelen. Gekleed in de witte anti flash-uitrusting moet de bemanning zich weren tegen allerlei gesimuleerde dreigingen in een realistisch scenario. De ‘raketten’ vliegen het fregat om de oren terwijl de continue dreiging van onderzeeboten op de loer ligt. 

x

Klassieke oorlogstaken

Northern Archer is namelijk bovenal een oefening die de verschillende marineschepen en bemanningen moet versterken in hun capaciteiten op het gebied van maritieme oorlogsvoering en het opereren in een taakgroep. Kapitein-ter-zee Boots benadrukt het belang hiervan. “Met deze oefening komen de ‘klassieke’ oorlogstaken van de marine volop aan de orde”, aldus de kolonel. 

Amsterdam als middelpunt

“Taken als luchtverdediging, onderzeebootbestrijding en ook de strijd tegen andere schepen op zee zijn nog altijd van groot belang. Zeker in een tijd waarin wereldwijd marines werken aan uitbreidingen van vloten en capaciteiten. Het verband moet bovendien in staat zijn voor langere tijd op zee te blijven. Vandaar dat haar waardevolle, maar ook kwetsbare bevoorrader Zr.Ms. Amsterdam het middelpunt vormt van de formatie”, besluit de oefencommandant.  

x
De Amsterdam heeft als bevoorradingsschip een belangrijke rol voor de formatie.
x

Geruststellende maatregelen
Hoewel Northern Archer een nationale oefening is die al op het programma stond voor de onrusten rond Oekraïne, oefent de marine met verschillende partners uit de regio, zoals Polen, Zweden, Estland en Litouwen. De oefening past daarmee uitstekend binnen de geruststellende maatregelen die de NAVO afkondigde, na de annexatie van de Krim. Daarin stond onder meer dat een verhoogde militaire en maritieme presentie in de regio van NAVO-partners gewenst is, wanneer dit in het nationale programma past. 

De Koning op bezoek

Los van de veelzijdigheid was Northern Archer om nog een andere reden een gedenkwaardige oefening. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bracht op 6 en 7 oktober een werkbezoek aan de deelnemende marineschepen. Het doel van het bezoek was onder andere om de Koning weer helemaal op de hoogte te brengen van de huidige stand van zaken omtrent de marine en haar operaties. 

x
De Koning sprak uitgebreid met bemanningsleden over hun ervaringen en werkzaamheden binnen de marine.
x
Op het actieve programma stonden onder meer een bevoorrading op zee tussen Zr.Ms. Tromp en Zr.Ms Amsterdam, een kat- en muisspel tussen Zr.Ms. Evertsen en Zr.Ms. Bruinvis en het varen met de snelle FRISC-boten van Zr.Ms. Zeeland.
x
Voor matroos Roxanne Dek was het helemaal een bijzonder bezoek. Zij werd door de Majesteit bevorderd tot matroos 1e klasse.
x
De Koning bezocht ook Zr.Ms. Bruinvis en maakte van de gelegenheid gebruik om even naar boven te spieken.