06

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 09

Samenwerken en strijden op Curaçao

Tekst LTZ 2OC (SD) Vanessa Strijbosch
Foto Bea Moedt, video: Peter Bijpost

Nederlandse, Curaçaose en Franse militairen werken zich in het zweet

Curaçao zag de afgelopen twee weken groener dan normaal. 400 militairen werkten zich in het zweet op het Caribische eiland. Voor de oefening Tres Kolos gingen mariniers uit Aruba, de landmachtcompagnie in de West, de Curaçaose Militie en militairen uit Martinique en Frans Guyana de strijd met elkaar aan.

Althans, dat gebeurde in de eerste week van de oefening. De competitie bestond uit verschillende militaire vaardigheden. Zo waren er schiettrainingen en oefeningen in opzetten van verbindingen voor communicatie. Ook moesten de militairen gewonden verzorgen en voerden ze diverse amfibische landingen uit.

Gijzelaars bevrijden

Het einde van de oefening is bijna zicht. De militairen bereiden zich voor op de laatste uitdaging, die morgen (10 oktober) plaatsvindt. Ze moeten hun vaardigheden in praktijk brengen en op tactische wijze landingen uitvoeren, een trainingskamp van terroristen naderen en de baas gijzelen.

x

Belangrijke partners

Internationaal oefenen en samenwerken is één van de speerpunten van de Commandant Zeemacht in het Caribische gebied. De Franse militairen, die in grote getale zijn gelegerd op de Franse eilanden ten Noordoosten van Curaçao, zijn belangrijke partners van Nederland. Het eiland Sint Maarten bestaat immer uit een Nederlands en een Frans deel. Beide landen werken samen anti-drugsoperaties en in het bieden van noodhulp na bijvoorbeeld de passage van een orkaan. Daarom is het goed hen op Curaçao   te treffen en samen met hen beter te worden in diverse militaire vaardigheden.

x

Sleep, boarding- en manoeuvreeroefeningen. Voor de Pelikaan, Panter en Dumont d’Urville was het een uniek moment om zo gezamenlijk te opereren vlak voor de Curaçaose kust.

Ze voeren op korte afstand van elkaar terwijl de helikopter van de Kustwacht foto’s maakte.

Na dit maritieme programma, zijn de Franse en de Nederlandse militairen en hun materiaal op verschillende plekken op het eiland geland.

Vooral spectaculair was de landing in Fuikbaai, waar het Franse schip Dumont D’urville haar voorklep opende en er naast groepen militairen ook een groot aantal voertuigen uit het schip kwam rollen.

Nooit eerder werd er zoveel militair materiaal afgezet in Fuikbaai. Tegelijkertijd werden aan de West-kant van het eiland mariniers op de wal gezet, die bezig zijn met hun opmars naar het schietterrein Wacawa.