08

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 09

Rotterdamse jongens op bivak

Tekst LTZ2OC (SD) Vanessa Strijbosch
Foto Louis Meulstee, video: SGTBDAV Ruud Mol

Mariniers houden tieners op het rechte pad

Op het exercitieterrein van de Van Ghentkazerne te Rotterdam staan dertien jongens zij aan zij. Ze dragen spijkerbroeken en sportschoenen. Ietwat houterig stapt er één naar voren wanneer hij zijn naam hoort. Er wordt geapplaudisseerd. Een brede glimlach verschijnt. De jongens uit de Rotterdamse wijken Delfshaven en Feijenoord hebben een week bivak met de mariniers ‘overleefd’. Een onderdeel van een project om Rotterdamse jongeren op het rechte pad te houden.

Het Korps Mariniers op de Van Ghentkazerne organiseerde het bivak begin oktober voor de 4e keer. Een succesvol project  in samenwerking met het Rotterdamse College Hillesluis. Manager van het college, Jos Litjens, kijkt tevreden toe hoe de jongens hun certificaat overhandigd krijgen. “Sommige van deze jongens komen hun wijk amper uit. De verleiding om af te glijden is voor hen groot. Daarom is dit zo belangrijk. Dit zijn jongens die nu goed bezig zijn. Ze gaan naar school of hebben werk. Maar ze moeten nog veel leren, bijvoorbeeld om zelf keuzes te maken en de consequenties daarvan in te zien. De mariniers hebben hen daar mee geholpen tijdens de bivak.” 

Trots 

“We hebben ze wel aangepakt ja”, vertelt sergeant der mariniers Duncan. Als instructeur probeerde hij de jongens te prikkelen om hun grenzen te verleggen.  Of dat gelukt is? “Ik denk het wel”, concludeert hij. “Ze kwamen binnen met hun telefoontjes in de hand en oordopjes in. Het duurde wel even voordat ze mooi opgelijnd stonden. Nu staan ze daar toch anders. Trotser en zelfverzekerder.” 

x

Ontspoord

“Ik was een beetje onspoord”, vertelt Mohamed Elhamdi (20). “Ik had geen goede levensstijl en ging vaak stappen. Ik wilde mezelf testen. Kijken of ik dit aan kon.” De rechten student deed voor de eerste keer mee. Hij vond het niet zwaar, maar was wel onder de indruk van de mariniers. “We hebben behoorlijk wat keren in de voorligsteun (opdrukken, red.) gelegen”, lacht Elhamdi, die werd uitgeroepen tot best man van de groep.

Op naar het korps

Fouad Tahiri (20) kan niet wachten totdat hij zijn MBO-opleiding technisch specialist afrondt. Want daarna wil hij zich aanmelden bij het korps. Hij doet voor de 3e keer mee met de bivak. Dit keer als groepsleider. “Ik wilde de grenzen opzoeken van deze jongens. Ook wilde ik testen of ik dingen goed kon uitleggen. Ik denk dat het wel is gelukt.”

Slepen met boomstammen

“Je moet er tegen kunnen. Je wordt er harder van.” Rachid Alabdalaoui (16) is de één na jongste deelnemer van deze editie. “Vooral de lange marsen en het slepen met boomstammen vond ik zwaar.” De tiener is zo trots als een pauw. “Ik heb zin om mijn diploma thuis te laten zien”, zegt hij na afloop. Of Alabdalaoui zich over een paar jaar ook marinier mag noemen, staat volgens hem nog niet vast. “Ik weet niet of ik bij het korps wil. Ik moet daar over nadenken.”