Tekst TLNT Johanna van Waardenberg
Foto Louis Meulstee

'Blijkbaar heb ik een engeltje op mijn schouder'

x
Op 17 september 2014 is het 70 jaar geleden dat Operatie Market Garden begon. Dat werd groots herdacht in het gebied tussen Arnhem en Nijmegen.

“We hebben het uiteindelijk allemaal gedaan voor jullie vrijheid”, zegt de 94-jarge veteraan Louis Bernet. De oudgediende was, afgelopen maand precies 70 jaar geleden,tijdens operatie Market Garden ingedeeld bij het 320 Squadron Royal Dutch Naval Air Service. Als mitrailleurschutter bombardeerde hij tijdens de historisch operatie in de Tweede Wereldoorlog vanuit het vliegtuig diverse Duitse doelen. “Ik heb een bijdrage geleverd aan de bevrijding van Europa en daar ben ik ontzettend trots op.” 

De 94-jarige veteraan woont in het militair verzorgingstehuis Bronbeek in Arnhem. De trots die hij voelt voor zijn bijdrage aan operatie Market Garden komt goed tot uiting in zijn woonkamer. Op iedere muur hangt een foto, krantenbericht of militair document gerelateerd aan die periode. “Ik bewaar alles”, zegt hij. “Ik doe dat vooral voor mijn kinderen. Ik heb die periode nooit echt met hen besproken. Eigenlijk heb ik nooit die behoefte gehad. Pas door de erkenning die ik kreeg, ben ik gaan praten”, legt de veteraan uit. 

x
Louis Bernet: "Onderling werd er niet gesproken over de ellende die zich afspeelde."

Tijdens de oorlog 

De zwijgzaamheid van Bernet is ontstaan tijdens de oorlog. “Onderling werd er niet gesproken over de ellende die zich afspeelde. We zwegen daar bewust over, omdat je er liever niet over nadacht”, vertelt hij. Inmiddels heeft hij zijn verhaal vele malen verteld. In tientallen boeken zijn er foto’s en verhalen van de oudgediende te vinden. “Kijk dit was mijn crew”, zegt hij wijzend naar een zwart-witfoto in één van zijn vele boeken. 

x
Sergeant Bernet (links) tussen zijn crew.

Aan de dood ontsnapt

“Van de 4 mannen van mijn bemanning sneuvelde er 2 in de oorlog. Echt vreselijk, maar ik besefte dat dit de consequenties waren van oorlogvoeren. Het is onmogelijk om aan dit soort situaties te ontkomen tijdens zo’n periode”, vervolgt hij. Bernet heeft in totaal 83 vluchten gevlogen. Een flink aantal keren is hij op het nippertje aan de dood ontsnapt. “Blijkbaar heb ik een engeltje op mijn schouder”, concludeert hij. 

x
Bernet vloog ook als Cine Camera Operator tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurde in de Catalina’s.

Plicht 

Door die momenten van geluk heeft de 94-jarige veteraan veel kunnen betekenen voor Nederland. Om die reden heeft hij ook een dapperheidonderscheiding gekregen in de vorm van een Vliegerkruis. “Voor moed en volharding”, leest Bernet hard op voor. Trots staart hij naar het militair document aan de wand. “Destijds voelde het als mijn plicht om dit land te dienen. Ik dacht niet aan de gevaren. Tijdens Market Garden kregen we een gebied toegewezen om te bombarderen.  

“Toen we onze bommen gooiden, voelde dat bevredigend”

x
x

Vastberaden

Ik weet nog dat we een kazerne vol Duitse Nazi’s als doel hadden. Toen we onze bommen gooiden, voelde dat bevredigend”, vertelt de veteraan lichtelijk gegeneerd. “Het klinkt misschien raar voor buitenstaanders, maar destijds was het oorlog. We zagen hoe de nazi's tekeer gingen. Dat maakte ons woest. We waren vastberaden om de strijd te winnen.”  

Herdenking 

Nu, 70 jaar na dato denkt Bernet niet vaak meer terug aan Market Garden. Dit jaar heeft de veteraan de diverse herdenkingen zelfs niet gevolgd. “Ik deed ieder jaar mee, maar helaas laat mijn gezondheid het niet meer toe. Dat is natuurlijk erg jammer, maar aan de andere kant vind ik het wel goed zo. Ik ben al op leeftijd en kan niet alle herdenkingen meer bijwonen. Ik hoop dat de mensen inmiddels beseffen dat oorlog naar en vervelend is. Ik wens niemand zo’n situatie toe. We hebben het nu goed en dat moeten we niet vergeten. Dat vind ik momenteel het belangrijkste.”