Tekst Arno Marchand
Personeelsnieuws
Contract getekend voor nieuwe gevechtskleding
Alle militairen krijgen nieuwe gevechtskleding uit het project Defensie Operationeel Kleding Systeem (DOKS). Na een uitgebreide testperiode gunde Defensie de opdracht aan Hexonia GmbH. Dat maakte staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat op 28 maart bekend. “Het heeft te lang geduurd,” zei hij, “maar ik ben blij dat wij vandaag een belangrijke stap hebben gezet.
Het kledingsysteem vervangt de huidige gevechtskleding voor de Nederlandse krijgsmacht en de Belgische marine. De kleding wordt gedragen op de kazerne, operationeel en tijdens uitzendingen. De kleding is ontworpen als een meerlagensysteem. Het past als een geheel op elkaar en sluit aan op de uitrusting die Defensie momenteel gebruikt, zoals onderkleding, isolatie- en buitenlagen.
De maatvoering wordt zo gemaakt dat het voor zowel mannelijke als vrouwelijke militairen passend is. Daarvoor maakt het systeem gebruik van voorvorming, diverse materiaalsoorten en verstelmogelijkheden (bijvoorbeeld banden of elastieken). Verder is er binnen het project voldoende ruimte voor toekomstige doorontwikkeling. Zo kunnen nieuwe inzichten en innovaties snel worden doorgevoerd. Er is een uitgebreid systeem van kledingmaten ontwikkeld dat is gebaseerd op de beschikbare scan- en maatgegevens van een groot aantal militairen, zowel mannen als vrouwen.
Als tussenoplossing tot de volledige uitrol van DOKS dragen militairen nu het tijdelijke pak. Dit blijft zo totdat de nieuwe gevechtskleding er is. Dat is naar verwachting in het voorjaar van 2026. Foto’s: Jeroen Liebers
SOF AIR-helikoptereenheid zoekt personeel
300 Squadron zoals we dat nu kennen, transformeert de komende jaren naar een Special Operations Forces (SOF) Air Squadron om beter te kunnen samenwerken met diverse Nederlandse speciale eenheden. Naast nieuw materieel om zelfstandig te kunnen opereren onder alle omstandigheden, is er ook veel nieuw personeel nodig voor deze taakstelling.
Daarom houdt 300 Squadron twee oriëntatiedagen op Vliegbasis Gilze-Rijen. De eerste was vandaag, de tweede is op 1 mei. Doel ervan is om meer duidelijkheid te scheppen over de nieuwe taakstelling en de beschikbare functies. Voor daadwerkelijk geïnteresseerden vinden een sportmoment en een gesprek met een psycholoog plaats. Geef je interesse op via de vacaturebank en meld je aan op stafbureau.300@mindef.nl. Vermeld erbij dat je aanwezig wilt zijn op 1 mei en voor welke soort functie je interesse hebt. Meer informatie? Kijk op onze Sharepoint: https://clsk.mindef.nl/sites/MSWR000021/SitePages/Orientatiedagen-300.aspx (alleen intern via Mulan te bereiken.)
Nieuwe directeur Militaire Geestelijke Gezondheidszorg
Kolonel-arts Berend Berendsen is sinds 17 april de nieuwe directeur van de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg (MGGZ). Hij is de opvolger van kapitein ter zee (AR) Norbert van der Struijs, die sinds 2022 directeur was. Foto: Hans Roggen
Vliegerartsconferentie in Duitsland
Garmisch-Partenkirchen in Duitsland was van 19 tot en met 22 maart de locatie voor de jaarlijkse RAMS/NATO STO Flight Surgeon Conference. Dit jaar nam Nederland samen met de Verenigde Staten en de NATO Science and Technology Organisation (STO) de organisatie van de conferentie op zich. Meer dan tweehonderd deelnemers uit meer dan twintig landen kwamen samen.
Met als thema Forward Together: The Sky is No Longer the Limit, lag dit jaar de focus op verder kijken dan de landsgrenzen en ook voorbij die van onze atmosfeer, zoals de ruimtevaart. Maar het is ook verder kijken in de minder letterlijke zin. Juist kijken naar de toekomst en de grenzen van de mens. De next-generation airframes bieden steeds meer mogelijkheden, maar kunnen we als mens de evolutie wel bijhouden?
Tijdens de conferentie kwam een groot scala aan onderwerpen aan bod. Zo nam astronaut André Kuipers de toehoorders mee op een uitstapje in de toekomst van de ruimtevaart. Hoofd Psychologie van het Centrum voor Mens en Luchtvaart luitenant-kolonel Arthur Rademakers gaf een inkijkje binnen de grenzen van de mens.
Een conferentie als deze draagt bij aan de internationale samenwerking en harmonisering en daarmee aan een veilige militaire luchtvaart. Foto: NAVO
Nieuwe deuren voor NH90
Om het zicht van de NH90-vliegers te verbeteren zijn er nieuwe deuren ontwikkeld waarvan de eerste begin april is afgeleverd. Met name tijdens deklandingen op de kleinere dekken van de M-fregatten gaf het beperkte zicht bij de deuren de nodige uitdagingen.
In 2022 heeft Programma Management (PM) ondersteuning gevraagd bij de uitvoer van de modificatie Improved field of view op de NH90-deuren. Na een voortraject bij 990 Squadron in Den Helder en in overleg met de helikopterfabrikant besloot PM om met civiele partner SPECTO een pilot te draaien. Dat testtraject was succesvol, waarna in 2023 door strategische inkoop een overeenkomst is afgesloten voor alle pilot- en co-pilot-deuren. In dezelfde periode meldde zich ook de Belgische gebruiker en daar worden nu twee deuren gemodificeerd.
De nauwe samenwerking tussen het CLSK en de civiele partner heeft ervoor gezorgd dat de aanpassingen op een efficiënte wijze kunnen worden uitgevoerd waardoor de operatie er zo min mogelijk last van ondervindt. Foto: KLu
Radar Nieuw Milligen uitgezet
Na zo’n 130 miljoen rondjes in 52 jaar is de Medium Power Radar (MPR) van het Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM) op 2 april definitief stilgezet onder belangstelling van huidig en voormalig personeel (foto l.). De radar is zwaar verouderd, maar “door passie, liefde en vakmanschap hielden onze mensen haar 52 jaar lang, 24/7 draaiende”, gaf Commandant Air Combat Command commodore Johan van Deventer aan (foto r.).
De nieuwe SMART-L-radar in Wier (Friesland) neemt het belangrijke werk over, samen met een mobiele radar van de NAVO. Die laatste wordt vanaf eind juli vervangen door de Thales Groundmaster 400a van Defensie, totdat het nieuwe radarstation in Herwijnen klaar is. Naar verwachting staat daar een SMART L in 2026.
De MPR krijgt op termijn een plek bij de ingang van het AOCS NM als poortwachter. De geschiedenis van de toen 50-jarige MPR lees je in dit verhaal. Foto’s: sergeant-majoor Jan Dijkstra
Herinneringsmedaille Internationale Missies
Bij een grote uitreiking van Herinneringsmedailles Internationale Missies op 4 april, kregen luchtmachtmilitairen de onderscheiding voor hun inzet tijdens de enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen.
De luchtmachtcollega’s stonden samen met andere Nederlandse militairen en bondgenoten in een multinationale battlegroup paraat om het NAVO-grondgebied te verdedigen tegen Rusland. Daarnaast was de aanwezigheid van de Nederlandse krijgsmacht bedoeld om de lokale bevolking gerust te stellen.
Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal Boudewijn Boots en onder anderen commodore Ellen Meeuwsen-Scholten (foto) reikten de medailles uit in de evenementenhal in Gorinchem. Foto: sergeant-majoor Jan Dijkstra
Een bekende die goed bij Defensie past? Meld hem of haar aan!
Ken je iemand die goed bij Defensie zou passen? Iemand in je omgeving die zich betrokken voelt bij de krijgsmacht? Een vriend, vriendin, familielid, buurtbewoner, oud-collega, ex-klasgenoot of sportmaatje? Meld hem of haar dan aan en help Defensie om de juiste mensen te vinden.
Defensiemedewerkers kennen de organisatie. Zij kunnen goed inschatten wie geschikt is voor een baan bij de krijgsmacht. Dat kan als militair of burger, binnen de eigen eenheid en onderdeel of defensiebreed. Wie een geschikte kandidaat aandraagt, bouwt mee aan de (personele) versterking die hard nodig is. “Samen maken we Defensie sterker en vinden we de juiste teamleden voor onze missie: beschermen wat ons dierbaar is”, luidt de oproep van Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim.
Wie een geschikte kandidaat vindt, kan die aanmelden via Werkenbijdefensie.nl/teambuilder (via internet). Geef daar via een online formulier en met toestemming van de kandidaat naam en contactgegevens door. Binnen twee werkdagen neemt een recruiter telefonisch contact op, start het traject en volgt een kennismakingsgesprek. Het doel is om de beste match te vinden tussen de eigen interesses en talenten en de mogelijkheden voor een baan bij Defensie.
Op de kaart die alle medewerkers op hun thuisadres hebben ontvangen, staat een QR-code. Daarachter zit een webpagina met een video en meer informatie over de campagne. Daar wordt ook uitgelegd hoe een medewerker een kandidaat kan aandragen.
Nieuw CBRN-masker
De komende jaren vervangt Defensie de gehele uitrusting tegen chemische, biologische, radioactieve en nucleaire dreigingen (CBRN). De eerste stap is de vervanging van het huidige CBRN-masker masker. Alle militairen krijgen vanaf april een nieuw en verbeterd exemplaar.
Het huidige NBC-Masker FM12 voldoet nog aan de gestelde eisen, maar is wel aan vervanging toe. De nieuwe FM50 biedt verbeterd zicht en vergroot het draag- en ademhalingscomfort. Hierdoor is het dragen en het werken ermee een stuk fijner, zo bleek uit de reacties van het testpanel. Ook zijn de maskers beter geschikt voor aanvullende opties, zoals drinksystemen. Daardoor kunnen militairen hun werk straks blijven uitvoeren bij CBRN-dreigingen.
De vervanging van de volledige CBRN-uitrusting vindt plaats in stappen. Voor de komende jaren zijn er ook nieuwe beschermende pakken, handschoenen en laarzen voorzien. Deze worden niet op de man verstrekt, maar uitgegeven bij bepaalde dreigingen. Foto: sergeant Gregory Fréni
Eerste certificaat luchtvracht
De eerste certificaten van het Defensie Luchtvracht Expeditie (DLE)-trainingscentrum werden op 19 april uitgereikt aan twee cursisten. Na een intensieve training legden zij de proeve van bekwaamheid met goed gevolg af.
De zogeheten ‘VGS IATA Verzender Keten Training’ stelt collega’s in staat praktijkervaring op te doen om als gecertificeerde verzender van luchtvracht te kunnen optreden. Op deze manier versterkt Defensie de luchtvrachtketen vanaf het begin van het proces.
Het DLE-trainingscentrum is een afdeling binnen het 940 Squadron op het Air Mobility Command (zie dit artikel in de Vliegende Hollander). Zij leveren hoogwaardige training op het gebied van vervoer van gevaarlijke stoffen door de lucht. Deze training is beschikbaar voor alle defensieonderdelen en is gericht op het personeel dat optreedt als afzender binnen de luchtvrachtketen. De training is onlangs opgenomen in de opleidingsmatrix van het OOCL. Collega’s die als afzender op missie gaan, dienen eerst de training bij het DLE-trainingscentrum te doorlopen. Foto: AMC