03

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 04 | 2024

Lancering AH-64E verdient een feestje

Vernieuwde Apache gepresenteerd

x
Leestijd: 7 minuten
Scroll naar beneden voor de multimedia-clip

De aandacht van de pakweg 350 aanwezigen bij de ‘Apache Echo Capability Launch’ op Vliegbasis Gilze-Rijen is vanzelfsprekend gericht op de vernieuwde gevechtshelikopter die komt aanvliegen. Het ontgaat de meesten dan ook dat er bijna symbolisch een valk in de lucht zweeft. Turend naar een prooi, die onwetend is van wat er boven z’n hoofd hangt.

Tekst:
Evert Brouwer | Foto’s: korporaal 1 Barend Westerveld | Clip: Jorn Koekoek (3D-animatie), Jimmy Ouwens (muziekcompositie en geluid), Christiaan Snijders (camera), Sean den Heijer (2D-animatie)

Geruime tijd voordat de ceremonie van start gaat, testen Keanu en Mark het licht en geluid in de ‘zaal’. De burgermedewerkers zijn normaal gesproken de roadies van het Orkest Koninklijke Luchtmacht. “We zijn hier op Gilze-Rijen geplaatst, dus voor ons is het een thuiswedstrijd”, zegt Keanu vanachter het indrukwekkende paneel. Hij doet het licht, collega Mark het geluid. “Waarom zou je een en ander uitbesteden? We hebben de apparatuur, we kunnen het én we doen het graag”, vult stagemanager sergeant-majoor Harry van Stekelenburg aan.

Een AH-64E Apache Guardian op een platform voor een hangar.
De nieuwe aanwinst op het platform van 301 Squadron. De officiële aanduiding van de helikopter is AH-64E Apache Guardian, in spreektaal meest Apache Echo (van ‘E’) genoemd.

Stetson

De eerste vliegers druppelen binnen, herkenbaar aan hun zwarte Stetsons (hoeden). De Commandant 301 Squadron, luitenant-kolonel Boudewijn ‘Stance’ Stevens, maakt z’n entree met een blikje energydrank in de hand. “Dat heb ik wel nodig, want de jetlag is nog niet helemaal verwerkt.” De Apache-vlieger is net terug van Fort Cavazos in Texas, waar de bemanning de conversie naar de AH-64 Echo krijgt. Een opleiding die vier maanden in beslag neemt. “Dat was wel weer even wennen. Na al die jaren denk je de Apache te kennen en dan begint het eigenlijk opnieuw. Overdag vliegen en ’s avonds met je neus in de boeken. Ook ik heb anders leren werken en vechten met het toestel.”

Squadroncommandant overste Boudewijn Stevens op een podium achter het spreekgestoelte.
Squadroncommandant overste Boudewijn Stevens met op de achtergrond het begin van de multimedia-clip over de nieuwe Apache.
Vooraanzicht van een AH-64E met bovenop de rotor de fire control radar.
De AH-64E is zeer herkenbaar door de Longbow-radar bovenop de rotor.

Dezelfde jas

Overste Stevens vindt het terecht dat ook de mijlpaal feestelijk wordt ingeluid. “Het is echt een heel andere kist, al is het jasje hetzelfde. We hebben er een heel sterk wapen bij. Het meest in het oog springend is vanzelfsprekend de Longbow, de fire control radar (FCR, red). Die detecteert, lokaliseert en classificeert tegelijkertijd tot 256 doelen en geeft vervolgens prioriteit aan de top zestien doelen om te vernietigen. Met één druk op de knop. Bovendien introduceert deze Apache kunstmatige intelligentie, waarmee vliegers optimale routes kunnen uitzetten, bedreigingen kunnen ontwijken en aanvalsstrategieën voorstellen.”

Verder is het toestel uitgerust met een betere aandrijving die in samenwerking met langere, maar lichtere rotorbladen voor meer snelheid en wendbaarheid zorgen.

Kijk in deze multimedia-clip naar de buitengewone capaciteiten van de AH-64E Apache Guardian.

Blik in een hangar met publiek, spreker en op de achtergrond een Apache.
Na de video verschijnt een van de Apache Guardians aan het publiek in de hangar
Een stapel badges van de capability launch AH-64E.
Adjudant Ron is maar wat trots op z’n patch voor de capability launch van de AH-64E.
Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur spreekt de aanwezigen toe.
Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur met Stetson.

Nieuw tijdperk

Als de zaal wat voller stroomt, komt adjudant Ron in actie. Iedereen krijgt een prachtige patch in handen of op de mouw geplakt, een blijvende herinnering aan capability launch. Even later begint de officiële capability launch met staatssecretaris Christophe van der Maat. “Met de Apache Echo betreden we een nieuw tijdperk in de luchtmacht”, zegt hij. “De eigenschappen van deze gevechtshelikopter zijn uitermate geschikt voor het veranderende karakter van onze dagelijkse operaties.” En hoe die zijn veranderd, stelt Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur in zijn toespraak. “Er is meer in de wereld aan de hand dan alleen Oekraïne en het Midden-Oosten. We moeten kunnen laten zien dat we onder alle omstandigheden het luchtruim en grondgebied kunnen beveiligen. Daarvoor is dit toestel nodig. Er is onrust in de hele wereld en wij zijn ervoor om vrede en veiligheid te beschermen.”

Een vliegende AH-64E Apache Guardian.
De vernieuwde Apaches landen per C-17 vanuit Amerika op Vliegbasis Woensdrecht. Daar doorlopen ze bij 980 Squadron een acceptatieproces waarna aflevering aan 301 Squadron volgt.

Meest geavanceerd

Dat de AH-64E daarbij een belangrijk wapen is, daar twijfelt Christina Upah, vicepresident van het Apache-programma bij Boeing, niet aan. “Dit is de meest geavanceerde en beproefde aanvalshelikopter, en de vraag ernaar blijft wereldwijd toenemen”, meldt ze. “Er zijn momenteel meer dan vijfhonderd Apaches in gebruik of in ontwikkeling in achttien partnerlanden.” Boeing verwacht dat het aantal de achthonderd gaat passeren.

De fabrikant krijgt in 2018 het contract om de 28 Nederlandse AH-64D’s om te bouwen tot de geavanceerde AH-64E v6. De voorbereidingen voor de upgrade beginnen al in 2016. De levering van de laatste Echo is gepland voor 2025. Was het niet gemakkelijker nieuwe toestellen te kopen? Projectleider namens het Commando Materieel en IT, luitenant-kolonel John de Groot, heeft die vraag tot vervelens toe moeten beantwoorden. “Nee, nee en nog eens nee. Dit is in alle opzichten de beste weg geweest. Snel, duurzaam en minder kostbaar. Het past helemaal in deze tijd: de materialen die zijn vervangen, kunnen in veel gevallen hergebruikt worden.”

Twee AH-64E’s op een platform voor een hangar.
“Gisteren hebben we nog twee vernieuwde Apaches op Gilze-Rijen afgeleverd”, vertelt luitenant-kolonel Elvis Pinto Texeira, Commandant 980 Squadron op Vliegbasis Woensdrecht.
Van links naar rechts: Jorn Koekoek, overste John de Groot en Jimmy Ouwens.
MCD’ers Koekoek (l.) en Ouwens (r.) met de zeldzame coin die ze van projectleider De Groot (midden) kregen. Foto: Evert Brouwer

Multimedia-clip

Zes jaar lang trekt De Groot met zijn ploeg de kar; hij blijft er speciaal langer voor in dienst. “De eerste en enige Echo-influencer”, noemen ze hem bij bouwer Boeing, want volgers van sociale media hebben via De Groot het programma van a tot z kunnen volgen. “Dit is echt een mooi besluit”, zegt hij glimlachend.

Het tekent De Groot dat hij speciaal afstapt op twee medewerkers van het Mediacentrum Defensie (MCD). Jorn Koekoek (video) en Jimmy Ouwens (geluid en muziek) zijn verantwoordelijk voor de animatie, beelden en geluid die de toespraak van luitenant-kolonel Stevens ondersteunen. Het duo krijgt niet alleen veel complimenten voor de clip, maar ook een zeldzame COMMIT-coin van De Groot.

De animatievideo is een heksenklus geweest. “Er zitten effectief zes maanden werk in voor mij”, zegt beeldkunstenaar Koekoek. “Muziek en geluid heeft al met al nog eens drie weken in beslag genomen”, voegt Ouwens toe. “Om het gewenste effect te krijgen, heb ik muziek passend op het beeld gecomponeerd. We wilden met deze productie laten zien waartoe het MCD in staat is.” En dat is heel wat, constateert overste De Groot. “Topwerk, echt schitterend.”