Tekst Jopke Rozenberg-van Lisdonk

Personeelsnieuws

In memoriam

Op vrijdag 10 juni overleed Martin Bax. Hij werkte als adviseur bedrijfsbureau bij de productverantwoordelijke eenheid (PVE) Material Management van het 983 Squadron van Logistiek Centrum Woensdrecht. Bax werd 58 jaar.

Commodore Henk Doorten Strategisch Adviseur Militaire Digitalisering

Onder bevordering tot commodore is Henk Doorten sinds 1 juni Strategisch Adviseur Militaire Digitalisering. Zijn nieuwe functie maakt hem tevens Plaatsvervangend Chief Information Officer bij het Directoraat-Generaal Beleid van de Bestuursstaf.

In zijn nieuwe functie heeft Doorten een sleutelrol in de vertaling van de ontwikkelingen op IT-gebied (datascience en cyber) naar het operationele domein. De eerste en belangrijkste opgave is het richting geven aan de ontwikkeling van de strategische visie en ‘roadmap’ voor (militaire) digitalisering. Daaronder vallen het beleid rond informatiegestuurd optreden, datascience zoals artificial intelligence en cybersecurity. Foto: sergeant-majoor Hille Hillinga

Luchtmachtmajoor ontvangt bijzondere NAVO-onderscheiding

Majoor Wilko ter Horst-Delstra ontving op 30 mei de Serge Lazareff Prize Award. Deze NAVO-onderscheiding wordt slechts twee keer per jaar uitgereikt.

Ter Horst-Delstra kreeg het eremetaal voor zijn samenwerking met de juridische diensten van het Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE). Dat deed hij in zijn functie bij het Public Affairs Office van het hoofdkwartier. Hij zorgde onder meer voor duidelijke communicatie over complexe scenario's en effectrapportages met juridisch jargon.

De naamgever van de prijs ontwikkelde de juridische status van de NAVO. Ook werkte Serge Lazareff als juridisch adviseur van generaal Eisenhower bij het Allied Forces Central Europe. Foto: NAVO

Voorlopig resultaat arbeidsvoorwaarden Defensie

Defensie en de vakbonden voor defensiepersoneel bereikten op 31 mei een arbeidsvoorwaardenresultaat voor de periode 2021 tot en met 2023. Afgesproken zijn salarisverhogingen met een totaaleffect van 8,5 procent over drie jaar en een eenmalige (bruto) uitkering van €1.750 voor alle defensiemedewerkers.

Verder is er een nieuw loongebouw voor militairen en gaan de belangrijkste toelagen flink omhoog. Alles bij elkaar leidt dit er toe dat medewerkers in de lagere rangen en schalen er tot meer dan twintig procent op vooruit kunnen gaan. De bonden zullen het resultaat met een positief advies voorleggen aan hun achterban.

Lees voor meer informatie dit bericht op Defense.nl.

Laatste kans voor aanmeten avondtenue

Luchtmachtofficieren die nog geen nieuw avondtenue hebben, kunnen zich voor eind augustus nog inschrijven voor de laatste inmeetsessie in september. De leverancier start dan met de laatste productieserie.

Voor het laten aanmeten van het avondtenue hebben officieren eerder dit jaar de benodigde invulformulieren ontvangen. De projectorganisatie verzoekt deze zo snel mogelijk in te vullen en te retourneren, uiterlijk voor eind augustus. Degenen die het formulier onverhoopt niet hebben ontvangen of zijn kwijtgeraakt, kunnen het formulier vinden via deze intranetlink (alleen bereikbaar via Mulan). Meer informatie over het avondtenue is te vinden in het handboek avondtenue (alleen bereikbaar via Mulan). Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Marien Buitenhuis via mailadres info.avondtenue@mindef.nl.

Gesneuvelde Tsjechoslowaakse vliegers WOII herbegraven

Vijf Tsjechoslowaakse militairen vonden in de nacht van 22 op 23 juni 1941 de dood bij Nieuwe Niedorp. Precies 81 jaar nadat het toestel waarin zij zaten werd neergeschoten, zijn zij herbegraven op de militaire begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission in Bergen op Zoom.

De Vickers Wellington T2990 van No. 311 (Czechoslovak) Squadron Royal Air Force werd vorig jaar juni geborgen. Het toestel stortte tijdens de Tweede Wereldoorlog neer in een weiland bij het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp. De Vliegtuigbergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht verwijderde de wrakdelen, terwijl de Explosieven Opruimingsdienst zorgde voor het veilig verwijderen van boordwapens en munitie. De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht ontfermde zich over de stoffelijke resten. Dat heeft geleid tot de identificatie van de vijf gesneuvelde vliegers. Tachtig jaar lang stonden zij als vermist te boek. Flight sergeants Jan Hejna, Alois Rozum en Karel Valach, pilot officers Vilem Konštatský en Leonard Smrček hebben nu hun laatste rustplaats gevonden in Bergen op Zoom.

Het vliegtuig van de Tsjechoslowaken was een van de zeventig bommenwerpers die in de nacht van 22 op 23 juni 1941 een bombardement uitvoerden op Bremen. Op de terugweg werd het toestel onderschept door een Duitse nachtjager en neergeschoten. Brandend stortte het neer. Slechts één van de bemanningsleden wist zich met zijn parachute te redden en werd krijgsgevangen gemaakt.

De herbegrafenis gebeurde in het bijzijn van nabestaanden en een aantal autoriteiten, onder wie de Tsjechische minister van Defensie Jana Černochová en zijn Slowaakse ambtgenoot Jaroslav Naď. Foto's: sergeant Cinthia Nijssen

Herdenking Margraten in bijzijn Amerikaanse veteranen

Op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten zijn op 29 mei de Amerikaanse militairen herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden in Europa. Premier Rutte legde een krans, net als Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Boudewijn Boots.

Traditiegetrouw brachten F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht een eregroet. De vier toestellen vlogen een zogenoemde missing man-formatie boven het ereveld in Zuid-Limburg. Daarbij verlaat één van hen de groep als symbool voor de gevallenen.

Rutte prees de Nederlandse vrijwilligers die zich inspannen om verhalen en foto’s van gesneuvelden te achterhalen. Het illustreert volgens hem de diepe connectie tussen Nederland en de Verenigde Staten. Rutte gelooft dat dat gevoel nu sterker is dan ooit. "Want vandaag woedt er oorlog op ons continent. We realiseren ons dat een leven in vrede geen vanzelfsprekendheid is. Dat vrijheid niet vanzelf komt. Vrijheid kost iets. Dat was ruim 75 jaar geleden zo, en dat is nog steeds zo."

De plechtigheid vond plaats in het bijzijn van acht Amerikaanse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. In hun gezelschap ook Mea Krier, die destijds in de oorlogsindustrie werkte. Zij staat als ‘Rosie the Riveter’ symbool voor alle vrouwen die dat toen deden.

De veteranen en Krier, allen tussen de 95 en 101 jaar oud, zouden de reis naar Nederland al in 2020 maken. Dit vanwege het jubileumjaar 75 jaar vrijheid. De coronapandemie gooide echter roet in het eten. Met hun aanwezigheid bedankten de veteranen Margraten voor de zorg voor hun ‘maten’. De Amerikanen waren de hele week te gast bij Defensie. Ze bezochten onder meer musea en monumenten ter herinnering aan operaties. Ook spraken ze met de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht.

Margraten is de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Het merendeel van de Amerikaanse militairen sneuvelde tijdens de bevrijding van het zuidoosten van Nederland en de opmars door Duitsland. Margraten is de rustplaats van 8.301 Amerikaanse militairen. 1.722 personen staan op de Muren der Vermisten. Elk jaar op de zondag voor Memorial Day, de laatste maandag in mei, worden in Margraten de doden herdacht. Foto’s: George Deswijzen/U.S. Embassy The Hague

Bloemengroet bij graf Van Weerden Poelman

Het Van Weerden Poelman Fonds bracht midden juni een bloemengroet bij het graf van Hendrik van Weerden Poelman op de Nieuwe Begraafplaats Lochem. Het fonds bestaat dit jaar 75 jaar en zet zich in voor (ex-)luchtmachters met financiële problemen. Hendrik van Weerden Poelman, naar wie het fonds is vernoemd, was een luchtvaartpionier en oorlogsvlieger.

Ook de locoburgemeester van de gemeente Lochem legde een bloemstuk. De erewacht werd geleverd door de Groep Luchtmacht Reserve. Er zijn geen nabestaanden meer van Hendrik van Weerden Poelman, reden voor het fonds om de grafrechten sindsdien over te nemen.

Ter ere van het 75-jarig-bestaan van het fonds is op 28 september een mini-symposium op Vliegbasis Gilze Rijen met als gasten de staatssecretaris van Defensie en de Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten. Later dit jaar volgt een benefietconcert door het Orkest Koninklijke Luchtmacht.

Het Van Weerden Poelman Fonds bestaat sinds 1947 en helpt (ex-)medewerkers van de luchtmacht hun financiële problemen overwinnen. Onder meer met hulp van een lening of schenking. Foto: VWPFonds/Jelle Zijlstra

Lees meer over het fonds in een eerder verschenen artikel in de Vliegende Hollander.