07

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 01-02 | 2022

NH90 werkt op voor amfibische taak

Tekst André Twigt
Foto korporaal Gregory Fréni Video adjudant Arnoud Schoor en sergeant-majoor Christian Snijders

Eén heli voor het hele maritieme domein

x
Lees- en kijktijd: 3 minuten

Tactisch, laag en onder dreiging vliegen boven land: het is allemaal nieuw voor de NH90-crews die dit de afgelopen twee weken beoefenden. Daarbij kregen ze de taak grondtroepen veilig af te zetten en op te pikken. Benieuwd hoe dat ging? Bekijk dan onderstaande clip.

Overname amfibische taak

De oefening vond plaats vanaf Vliegbasis Deelen en maakte deel uit van het opwerktraject om de amfibische taak van de Cougar over te nemen. De transporthelikopter werd langdurig vanaf grote schepen ingezet. Vanaf 2024 neemt de NH90 deze taak over naast de operaties op volle zee.