Tekst Arno Marchand en Jopke Rozenberg-van Lisdonk

Personeelsnieuws

Nieuwe stafadjudant voor Staf CLSK en extern geplaatste onderofficieren

Adjudant Danielle Bruins-Kuypers nam op 7 februari de functie van stafadjudant Staf CLSK en extern geplaatste onderofficieren over van adjudant Terry Venhovens. Hiervoor was ze stafadjudant van het Air Mobility Command op Vliegbasis Eindhoven.

Bruins-Kuypers verricht haar werkzaamheden als stafonderofficier naast de chef kabinet en is tevens plaatsvervangend luchtmachtadjudant. Ze bewaakt en vertegenwoordigt het gehele domein van de onderofficier op de Staf CLSK en van hen die extern geplaatst zijn. De stafadjudant is een vraagbaak en belangenbehartiger van de onderofficier en de jonge officier. Daarmee is de functionaris het boegbeeld van de ‘korpsgeest’.

Adjudant Venhovens is inmiddels begonnen als stafadjudant bij het Air Combat Command in oprichting. Foto: Koninklijke Luchtmacht

Sportprijs voor wielrennende kapitein

Amateur-topwielrenner kapitein Bart Lemmen van Vliegbasis Volkel heeft vorige week de JC Maassenprijs ontvangen. Dit eerbewijs van het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS) gaat elk jaar naar de defensieatleet, -coach, -trainer of -team die de militaire sport in het voorbije jaar in een gunstig daglicht zette.

Lemmen kreeg de prijs in de sporthal van Volkel van brigadegeneraal Laurens Jobse, commandant van de Divisie Facilitair & Logistiek waaronder het BIMS valt. Dat gebeurde onder het oog van enkele van zijn collega’s en leden van de nationale militaire wielerequipe.

De prestaties vorig jaar van Lemmen waren niet mis. Op het militair wereldkampioenschap in Poitiers (Frankrijk) won hij de individuele tijdrit en brons met de Oranjeploeg bij de wegwedstrijd. Daarmee kroonde hij zich als eerste Nederlandse militair tot wereldkampioen, sinds Defensie jaren geleden de Defensie Topsport Selectie opdoekte. Daarnaast eiste hij de nationale militaire wielertitel voor zich op dankzij winst in zowel de wegwedstrijd als de individuele tijdrit.

Ook in civiele wedstrijden presteerde Lemmen opvallend. Hij werd derde bij het Nederlands kampioenschap voor Onbetaalde Renners, won in Limburg de klassieker de Eurode Omloop en in België etappes in de Arden Challenge, een meerdaagse wedstrijd in de Ardennen. Had hij niet ‘lek’ gereden, dan had Lemmen volgens eigen zeggen gewonnen. Een pleister op de wonde was de bolletjestrui die hij won, de prijs voor de beste klimmer. Verder pakte de kapitein de tweede plaats in de Ronde van Utrecht en werd verdienstelijk achtste bij het door wereldtopper Tom Dumoulin gedomineerde nationaal kampioenschap tijdrijden. Lemmen: “Dit jaar wil ik proberen om op een nóg hoger niveau te koersen.” Foto links: sergeant Cinthia Nijssen; rechts: sergeant-majoor Maartje Roos

Ereteken voor Verdienste voor Kosovo-inzet

Luitenant-kolonel Jan ‘Muezli’ Ruedisueli ontving op 12 januari het Ereteken voor Verdienste (EvV) in Zilver uit handen van de Commandant Luchtstrijdkrachten (C-LSK) luitenant-generaal Dennis Luyt. Ruedisueli ontving het EvV voor zijn uitzonderlijke prestaties als kapitein-vlieger in een Canadees CF-18 Hornet jachtvliegtuig tijdens Allied Force in 1999.

Ruedisueli maakte tijdens de Kosovo-oorlog deel uit van een Canadees detachement op de Italiaans-Amerikaanse vliegbasis Aviano. Daarvandaan vloog hij tussen maart en juni 27 gevechtsmissies, waarvan tien als package commander. In die rol had hij de leiding over internationale formaties van tientallen gevechtsvliegtuigen van de coalitie. Daarmee steeg Ruedisueli ver uit boven het niveau dat normaliter van hem verwacht mag worden. De gevaarlijke en operationele omstandigheden tijdens Allied Force waren een mentale en fysieke belasting. Daarbij werd Ruedisueli tijdens zijn missies meermaals gericht en intensief beschoten door vijandelijk luchtafweer. Ondanks dat voerde hij zijn taken moedig en succesvol uit. Als leider en coach genoot hij aanzien doordat hij bewust meermaals grote persoonlijke risico’s nam. Hierdoor was hij een voorbeeld voor zijn eenheid en voor de jongere, minder ervaren vliegers.

Omdat Ruedisueli de missies onder Canadese vlag vloog, ontvangt hij een EvV en geen vliegerkruis of andere dapperheidsonderscheiding. Om die te kunnen ontvangen moeten de missies onder Nederlandse vlag zijn uitgevoerd.

Ruedisueli werkt nu bij het 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden waar hij de onderscheiding kreeg tijdens een werkbezoek van de C-LSK. Foto's: KLu en Canadian Armed Forces

Ereteken voor Verdienste voor directeur MCCE

De directeur van het Movement Coordination Centre Europe (MCCE), Group Captain Stuart Gregory, ontving op 8 februari het Ereteken voor Verdienste (EvV) in Zilver. Commandant Luchtstrijdkrachten (C-LSK) luitenant-generaal Dennis Luyt reikte de onderscheiding aan de Britse collega uit op Vliegbasis Eindhoven.

Gregory ontving het EvV voor zijn drijvende kracht in het internationaal netwerken en samenwerken op Vliegbasis Eindhoven. Volgens de C-LSK ziet Gregory kansen en pakt hij deze ook op. Zo creëerde hij een luchtbrug naar Afrika in samenwerking met US AFRICOM en het AMC. Gregory spant zich in om, samen met zijn partners op Vliegbasis Eindhoven – het European Air Transport Command (EATC), de Multinational MRTT Unit (MMU) en het AMC –, de inzet van ‘air mobility’ zo effectief en efficiënt mogelijk in te richten. Daarvoor is hij niet verantwoordelijk, maar in lijn met het 5e Generatie Luchtmacht-gedachtengoed pakt hij hier wel zijn rol in. Zijn inzet komt de NAVO, de lidstaten van het MCCE en tot slot Nederland ten goede.

Het MCCE coördineert strategisch militair transport door de lucht, over zee en binnenwateren, over de weg en per trein. De internationale organisatie doet dit voor de 28 deelnemende landen van de NAVO en de Europese Unie. Hierdoor benutten de landen de transportcapaciteit beter. Het centrum coördineert ook het bijtanken van vliegtuigen in de lucht. Binnen het MCCE werken 32 militairen uit de deelnemende landen. Foto’s: Koninklijke Luchtmacht

Postuum Mobilisatie Oorlogskruis voor sergeant Anthonio

Voormalig tweede bestuurder/mitrailleurschutter van een Glenn Martin-bommenwerper sergeant Harvey Alexander ‘Nono’ Anthonio, kreeg op 19 januari postuum het Mobilisatie Oorlogskruis uitgereikt. Zijn jongste broer Ruud kreeg de onderscheiding uit handen van Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

In januari 2020 lichtte het Ministerie van Defensie de familie in dat de onderscheiding postuum was toegekend aan sergeant Anthonio, die voor iedereen bekend stond als ‘Nono’. Vanwege de coronapandemie liet het uitreiken op zich wachten. Precies tachtig jaar na zijn fatale vlucht ontving de familie eindelijk het Mobilisatie Oorlogskruis.

Volgens Luyt heeft het tonen van respect nooit een houdbaarheidsdatum. “Erkenning vraagt van ons, als jongere generaties, een zeker begrip, respect en inlevingsvermogen. Het besef dat onze vrijheid afhankelijk is van de offers van mensen als sergeant Anthonio. Het besef dat sommigen onder ons zich bereid voelen om voor ons allen op te staan.”

In de ochtend van 19 januari 1942 maakte sergeant Anthonio deel uit van een bombardementsvlucht naar Muar, aan de westkust van Malakka, het huidige Maleisië. De bommenwerpers kwamen daarbij in gevecht met Japanse jachtvliegtuigen. Het achterste vliegtuig met daarin de toen 24-jarige Anthonio, werd neergeschoten. Met beide motoren in brand stortte het toestel in zee.

Anthonio besefte dat hij mogelijk zou sneuvelen. Bij zijn vertrek naar Malakka op 1 december 1941 zei hij tegen zijn ouders: “Ik ga. Ik kom misschien niet meer terug. Zorg goed voor elkaar en de kinderen.” Na zijn afscheid stuurde hij zijn ouders nog een briefje, maar verder is niets van hem bewaard gebleven van zijn reis naar en verblijf in Malakka.

Het Mobilisatie Oorlogskruis geeft blijk van erkenning van en waardering voor de bijzondere daden tijdens deelname aan operaties onder oorlogs- of crisisomstandigheden waarbij het hoogste offer werd gebracht. Anthonio en zijn collega-vliegtuigbemanning staan al vermeld op het monument Luchtvarenden op de voormalige Vliegbasis Soesterberg. Foto’s: KLu

Techbeurs ‘Innovation in Defence’ in april

De uitgestelde tiende editie van Innovation in Defence speelt zich op 12 april af in de Fokkerterminal in Den Haag. Dit evenement toont de nieuwste technologische militaire ontwikkelingen.

Voor een effectieve, efficiënte, veilige en relevante krijgsmacht is kennis en innovatie onmisbaar. Daarom werkt Defensie samen met kennispartners als TNO, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), het Maritime Research Institute Netherlands (MARIN) en de Defensie Academie. Deze techbeurs toont jaarlijks hun belangrijkste onderzoeksresultaten.

Bezoekers krijgen een gevarieerd programma voorgeschoteld. Vanaf 09.00 uur zijn er breakout-sessies waar de belangrijkste militaire innovaties worden gepresenteerd. Onder andere Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Boudewijn Boots zal aanwezig zijn. Ook is er volop gelegenheid tot netwerken.

Het bijwonen van Innovation in Defence is interessant voor alle militairen en burgermedewerkers van Defensie. Vooraf aanmelden is verplicht. Dat kan via: https://eventleader.eu/innovation-in-defence (via internet). De bevestigingsmail bevat een QR-code en vormt het toegangsbewijs. Ben je al aangemeld voor de afgezegde editie van december 2021, dan is nogmaals aanmelden niet nodig.

Als er aanleiding toe bestaat, wordt het event omgezet naar een online-versie. Berichtgeving daarover volgt dan begin maart.

Cybercursus

Werk je in het domein cyber? Of ben je geïnteresseerd in de ontwikkelingen binnen dit domein? Wellicht is de Cyber Security Insight Course dan iets voor jou.

De cursus wordt georganiseerd door het Cyber Warfare & Training Center van het Defensie Cyber Commando en is op de eerste plaats bedoeld voor defensiemedewerkers die werkzaam (zullen) zijn in het cyberdomein met de rang: luitenant-kolonel, majoor en burgermedewerkers schaal 11 tot en met 13. Indien er na sluiting van de inschrijftermijn nog plaatsen beschikbaar zijn, kunnen ook kapiteins of burgermedewerkers met schaal 10 zich aanmelden.

De meerdaagse cursus is op drie momenten te volgen: 7 - 11 maart, 20 - 24 juni en 24 - 28 oktober. Inschrijven kan via Peoplesoft (cursusnummer 050287). Wacht niet te lang, want vol is vol!

Militaire bedevaart mag weer

Nadat de militaire bedevaart naar Lourdes de afgelopen twee jaar door corona niet kon doorgaan, moet het volgens de organisatie dit jaar weer lukken. Dan zou Nederland voor de 62e keer een afvaardiging sturen. De Stichting Militaire Lourdes Bedevaart (SMLB) heeft nu de inschrijving geopend voor alle militairen en burgerpersoneel van Defensie, in actieve dienst, post-actief of reservist.

Bij het besluit om de voorbereidingen te starten, ging het stichtingsbestuur niet over één nacht ijs. “Het is gewoon niet goed te voorspellen hoe het over een aantal maanden uitpakt met corona”, geeft voorzitter kolonel Frank Marcus aan. “Als de omstandigheden er naar zijn dat we op het laatste moment moeten afzeggen, dan zij dat zo. Maar daar gaan we niet vanuit. Lourdes is een plek van hoop. En geloof is per slot van rekening ook een basis voor vertrouwen. Dus bereiden we ons vol enthousiasme voor.”

De komende militaire bedevaart staat gepland van donderdag 12 tot en met maandag 16 mei 2022. Inschrijven kan via de website van de SMLB: www.militairebedevaart.nl/aanmelden. Op die website staat ook alle verdere reisinformatie.