.

Verkochte F-16’s worden oefenvijand in VS

Defensie verkoopt twaalf F-16's aan de Amerikaanse firma Draken International. De toestellen zullen in de Verenigde Staten de rol van vijand op zich nemen bij oefeningen van de luchtmacht en marine. Daarvoor heeft de firma een contract met de Amerikaanse overheid.

Draken International neemt de kisten en bijbehorende materialen vanaf volgend jaar over. Mogelijk koopt de firma later nog een 28 F-16’s van Defensie, daartoe tekenden de partijen reeds een optie.

De verkoop van de twaalf F-16’s maakt deel uit van het F-16 'End Life of Type’ (ELOT)-programma. Hierbij wordt de volledige vloot gefaseerd afgestoten. De reeds verkochte toestellen faseren naar verwachting in 2022 uit als gevolg van de invoering van de F-35. De 28 toestellen die onder optie zijn, worden gefaseerd tot en met mei 2024 buiten dienst gesteld. Het afbouwplan van de F-16’s is leidend bij de overdracht van alle toestellen, ook indien het afbouwplan vertraging oploopt en de einddatum naar achteren verschuift. Binnen het F-16 ELOT-programma is reeds één andere F-16 verkocht aan België.

De interdepartementale Commissie Verkoop Defensie Materiaal heeft ingestemd met de verkoop van de twaalf toestellen. In deze commissie zitten vertegenwoordigers van de ministeries van Buitenlandse Zaken (BZ), Financiën en Defensie. Ten behoeve van de overdracht van het materieel vraagt Defensie een exportvergunning aan. Deze aanvraag wordt door BZ getoetst aan het EU Gemeenschappelijk Standpunt inzake wapenexport. Daarnaast wordt als gevolg van de Amerikaanse exportcontrolewetgeving (International Traffic in Arms Regulations) om goedkeuring voor deze verkoop gevraagd aan de Amerikaanse overheid.

Draken International  is een Amerikaanse leverancier van tactische gevechtsvliegtuigen voor luchtdiensten op contractbasis, waaronder klanten uit de militaire en defensie-industrie. Het bedrijf is gevestigd op Lakeland Linder International Airport in Florida en heeft ook een uitvalsbasis op Nellis Air Force Base in Nevada. Foto: sergeant Jan Dijkstra

Vliegdrukte boven Brabant, Limburg en Gelderland

Het zal inwoners van de provincies Brabant, Limburg en Gelderland vast niet zijn ontgaan dat er sinds medio juli flink wat gevlogen wordt met gevechtsvliegtuigen. F-16-vliegers zijn vanaf Vliegbasis Volkel tot en met vrijdag 30 juli bezig met het beoefenen van Basic Fighter Manoeuvres (BFM). Daarna zullen ook helikopters boven en rondom dezelfde basis tot half augustus oefenen.

Tijdens de BFM worden luchtgevechten tussen twee of meer gevechtsvliegtuigen geoefend. Daarbij is het van belang dat de F-16’s zo wendbaar mogelijk zijn, om optimaal te kunnen worden ingezet. Hiervoor worden de externe brandstoftanks verwijderd, waardoor ook het vliegbereik van het toestel aanzienlijk verminderd. Daarom zijn tankvliegtuigen actief, die de jachtvliegtuigen boven de Noordzee bijtanken. De oefening vindt plaats in een gecontroleerd, militair oefengebied boven Noord-Brabant, Noord-Limburg en een gedeelte van Gelderland. Ofwel de TMA-D en TRA12.

Na afloop van de BFM wordt vanaf maandag 2 augustus dagelijks met helikopters van het Defensie Helikopter Commando geoefend boven en nabij Vliegbasis Volkel. Oefenen kan deze zomer slechts beperkt boven en rondom de thuisbasis van de heli’s vanwege de renovatie van de hoofdbaan op Vliegbasis Gilze-Rijen. Foto’s: sergeant Sjoerd Hilckmann

Explosieven geruimd op Gilze-Rijen

Tijdens het bodemonderzoek rondom de hoofdbaan op Vliegbasis Gilze-Rijen werden afgelopen maand zeven niet-gesprongen explosieven (of delen daarvan) gevonden. De bommen, waaronder een Amerikaanse duizendponder, lagen er al sinds de Tweede Wereldoorlog. Ook scherven, lege munitiekisten en oude stukken kabel zijn bij de werkzaamheden aangetroffen. Het onderzoek vormde de eerste fase van de baanrenovatie op de basis.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie demonteerde de explosieven en bracht ze later gecontroleerd tot ontploffing. Vorig jaar werd er bij de werkzaamheden aan de vliegtuigafreminstallatie ook al een duizendponder gevonden.

De hoofdbaan van de vliegbasis wordt deze zomer geheel van nieuw asfalt voorzien en blijft daardoor tot en met september dicht. In deze periode vliegen de helikopters andere routes dan gebruikelijk. Een deel van de trainingen en het circuitvliegen vindt plaats vanaf de Vliegbases Volkel en Woensdrecht. Hierdoor is het aantal vliegbewegingen op Gilze-Rijen tijdelijk lager. Foto: Koninklijke Landmacht

De duizendponder die op Gilze-Rijen werd gevonden. Foto: Landmacht

Denemarken gaat elektrisch

Als eerste land ter wereld gaat Denemarken elektrische vliegtuigen gebruiken voor de luchtmacht. Het gaat om twee toestellen van de Sloveense vliegtuigbouwer Pipestrel, de Velis Electro. Ook Uruguay heeft belangstelling voor deze kisten.

De Pipestrel Velis Electro is een eenmotorig vliegtuig dat plaats biedt aan twee personen. Het toestel past in het groene actieplan dat het Deense ministerie van Defensie onlangs heeft gepresenteerd. Het vliegtuig is honderd procent emissievrij en zeer stil. Het geluid van 60 dB staat ongeveer gelijk aan een gesprek tussen twee mensen.

De elektrische vliegtuigen zullen onder meer worden ingezet voor trainingen, naast de Saab T-17 Supporter. De ervaringen met het elektrische toestel en de accu’s zijn belangrijk voor toekomstige aankopen van defensiematerieel, zo stelt de Deense minister van Defensie Trine Bramsen. De toestellen worden naar verwachting in het najaar geleverd. Denemarken least ze in beginsel voor twee jaar. Bron: Deens Ministerie van Defensie; foto: Pipestrel