Tekst Jopke Rozenberg-van Lisdonk

Personeelsnieuws

Commando-overdracht NLD SOCOM

Generaal-majoor Theo ten Haaf droeg op 8 juli het commando over het Netherlands Special Operations Command (NLD SOCOM) over aan zijn ranggenoot Ron Smits. Dat gebeurde tijdens een ceremonie op Vliegbasis Gilze-Rijen onder het toeziend oog van nationale en internationale gasten.

Ten Haaf gaat per 1 augustus met functioneel leeftijdsontslag. De voormalige Alouette III- en Apache-vlieger was de eerste commandant van NLD SOCOM, dat in december 2018 werd opgericht. Doel van de eenheid is om de krachten te bundelen op het gebied van speciale operaties. Foto: sergeant-majoor Gerben van Es

Lees ook het (afscheids)interview met Theo ten Haaf in de rubriek ‘Luchtmachtbazen’ van deze Vliegende Hollander.

Loket Dienstverlaters

Voor wie (binnenkort) de Koninklijke Luchtmacht verlaat, is een nieuwe intranetpagina ‘Dienstverlaters’ ingericht. Op dit nieuwe loket staat diverse informatie gebundeld over onder meer de veteranenstatus, verschillende lidmaatschappen en de mogelijkheden voor post-actieven, vrijwilligersfuncties en over hoe u zich als ambassadeur van de Koninklijke Luchtmacht kunt (blijven) inzetten.

U vindt de pagina door via het luchtmachtportaal te klikken op ‘Personeel’ bovenin de donkerblauwe balk en vervolgens te kiezen voor ‘Dienstverlaters’. De informatie is bedoelt voor iedereen die de luchtmacht verlaat, dus voor collega’s die met Functioneel Leeftijdsontslag (militairen) of pensioen (burgers) gaan, maar ook voor medewerkers met een tijdelijk contract of degenen die om andere redenen de organisatie te verlaten.

Naast dit online loket is er op ieder luchtmachtonderdeel een functionaris Loket Dienstverlaters beschikbaar voor vragen. Elders geplaatste luchtmachtmedewerkers kunnen zich wenden tot de functionaris op de Staf CLSK in Breda. Via de mailbox CLSK.dienstverlatersloket@mindef.nl kunt u in contact komen met de voor u aangewezen loketfunctionaris.

Informatie over financiële consequenties, zorgverzekering, rechtspositie en dergelijke kunt u bespreken met de afdeling Human Resources. Afbeelding: uit archief de Vliegende Hollander

NIMH deelt database krijgsgevangenen WOII

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft op 16 juli een nieuwe digitale database beschikbaar gesteld. Het gaat onder meer om 22.500 persoonsdossiers van Nederlandse krijgsgevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een deel ervan bevat ook pasfoto’s.

Het instituut maakte ook andere collecties van Nederlandse militairen in Duits krijgsgevangenschap toegankelijk. Denk aan dagboeken, brieven, verslagen van ontsnappingspogingen en kampcorrespondentie. De documenten geven een unieke kijk in het dagelijks leven van de krijgsgevangenkampen.

Zoek op archieven.nl naar personeelsdossiers of neem een kijkje in de collectie.

Een vergeelde persoonskaart van krijgsgevangene soldaat Koot; uit archief Nationaal Instituut voor Militaire Historie

1 juli herdenking op Soesterberg

De jaarlijkse dag om overleden militairen en burgermedewerkers van de Koninklijke Luchtmacht te herdenken is 1 juli, de verjaardag van de luchtmacht. Die plechtigheid vindt zoals gewoonlijk plaats op de voormalige Vliegbasis Soesterberg op het paradeterrein bij het monument ‘Voor de gevallen kameraden’. Zo ook op de 108e verjaardag van het luchtwapen.

Op Soesterberg sprak Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt de aanwezigen toe. In het bijzonder richtte hij het woord tot de nabestaanden van luchtmachtcollega’s die het afgelopen kalenderjaar overleden. De ceremonie stond dit jaar voor het eerst onder leiding van een vrouwelijke paradecommandant, kapitein Denise. Het geheel werd afgesloten met een missing man formatie door vier F-16’s van de Vliegbasis Volkel. Foto’s: sergeant 1 Mike de Graaf.

Taptoe verhuist naar Soesterberg

De 66e editie van de Nationale Taptoe gaat dit jaar door van 19 tot en met 29 augustus. Vanwege het coronavirus niet zoals gebruikelijk in de Rotterdamse Ahoy, maar in de buitenlucht bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Alle Nederlandse militaire orkesten treden op, aangevuld met Pipes & Drums en Highland-dancers. Deelname van buitenlandse orkesten is dit jaar nog niet mogelijk.

Om de bezoekersstroom meer te spreiden, zijn er dit jaar meer voorstellingen. Verder krijgt iedereen een vaste (overdekte) zitplaats. Bezoekers van dertien jaar of ouder moeten een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs van maximaal zes maanden oud meenemen.

Informatie over het programma, kaartjes en eventuele aanpassingen ten aanzien van genoemde coronamaatregelen zijn te vinden op de website nationaletaptoe.nl. De Nationale Taptoe kan gecombineerd worden met een bezoek aan het Nationaal Militair Museum. Foto: Nathan Reinds