Personeelsnieuws

Veteraan Megellas (103) overleden

Oorlogsheld Lt. Col. James ‘Maggie’ Megellas overleed op 2 april thuis in zijn slaap op 103-jarige leeftijd. De Amerikaan is het meest gedecoreerde lid van de 82e Luchtlandingsdivisie en nam namens die eenheid de Militaire Willemsorde in ontvangst.

Megellas is in ons land een van de bekendste Amerikaanse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. De paratrooper van Griekse komaf landde in september 1944 tijdens Operatie Market Garden bij Arnhem. Voor zijn acties in die periode ontving hij het Distinguished Service Cross. In december 1944 was hij bij diverse acties rond de Slag om de Ardennen betrokken. Hiervoor kreeg hij de Silver Star. 

De veteraan schreef later een boek dat in het Nederlands is vertaald, ‘De weg naar Berlijn’. Zijn personage kwam ook voor in de klassieke oorlogsfilm ‘Een brug te ver’, waarin zijn rol werd vertolkt door acteur John Ratzenberger. Ook figureerde de Amerikaan in het videospel ‘Brothers in Arms: Hell’s Highway’ uit 2008.

Megellas is altijd nauw betrokken gebleven bij de herdenkingen van Operatie Market Garden. In 2014 was hij nog in Nederland om 70 jaar na dato de toen gewaagde oversteek over de Maas naar bevrijd gebied te maken. De Defensiekrant interviewde de toen nog 'jeugdige' negentiger. 

De veteraan zou in het kader van 75 jaar vrijheid voor de laatste keer naar Nederland komen, maar het heeft niet zo mogen zijn. Foto: Rob Gieling.

Lintjesregen

Onderstaande (oud-)defensiemedewerkers ontvingen onlangs een koninklijke onderscheiding.

  • Luitenant-kolonel b.d. B. (Berry) van Nistelrooy: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
  • Eerste luitenant b.d. J.J. (Hans) Rombouts: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
  • sergeant-majoor E. (Edwin) Sprokkereef: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden

Nieuwe Defensie-apps

Defensie lanceerde in de Defensie Store (alleen via een iOS-apparaat) onlangs 3 nieuwe app’s: Mijn Defensie, Mijn Salaris en Mijn Berichten. De applicaties vervullen de behoefte van militairen en burgermedewerkers om gemakkelijk inzicht te krijgen in onder andere interne nieuwsvoorziening en salarisgegevens.

“Veel collega’s zitten noodgedwongen thuis. Juist in deze tijd is informatie belangrijk. Met de app heb je onder meer snel toegang tot het laatste Defensienieuws”, zegt hoofd operaties van de Directie Operaties kolonel Peter Tankink, tevens Hoofd Crisis Actie Team Defensie.

Wat hem betreft is het vooral nu belangrijk met elkaar in verbinding te blijven. Daar hoort goed geïnformeerd blijven bij. Om dit mogelijk te maken rolde JIVC de app versneld uit.

In Mijn Defensie kunnen medewerkers het laatste nieuws van het eigen defensieonderdeel raadplegen en zijn de Defensiebladen te lezen. Ook kleding bestellen of een PNOD reserveren, is mogelijk. Dat kan nu nog makkelijker en zonder apart in te loggen doordat de KPU-app en de PNOD-app zijn geïntegreerd in de MDM-omgeving. De app wordt continu doorontwikkeld. Het aanvragen van verlof, bekijken van dienstroosters, en jezelf ziekmelden en bezoekers aanmelden behoort straks ook tot de mogelijkheden.

Via Mijn Salaris kan iedereen zijn actuele salarisgegevens opvragen. In de doorontwikkeling wordt het straks ook mogelijk zelf voorbeeldberekeningen (pro forma) te maken. Je kunt dan zelf uitrekenen wat het opnemen van ouderschapsverlof of deeltijd werken voor invloed op je salaris heeft. De app Mijn Berichten informeert de medewerker over doorgevoerde wijzigingen in zijn salarisadministratie.

Uiteindelijk is het de bedoeling de apps te bundelen in de app Mijn Defensie. Ook wordt hard gewerkt om de apps beschikbaar te maken voor Android-toestellen.

Defensiebonden tevreden over compensatie zieke monteurs

Dat Defensie ook personeel tegemoetkomt dat is ziek geworden door werken met het giftige HDI, is ‘logisch’. De compensatieregeling voor deze gedupeerden is een goede stap op weg naar een oplossing voor alle medewerkers die zijn blootgesteld aan schadelijke stoffen, vinden vakbonden van defensiepersoneel.

Verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser kwam 6 april met een compensatieregeling voor HDI-slachtoffers. Die is ingegeven door de conclusie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat oud-monteurs van Defensie door de schadelijke stof onder andere luchtwegklachten en eczeem kunnen hebben opgelopen. Eerder kwam het instituut al tot de slotsom dat personeel dat Amerikaans legermaterieel onderhield, ziek is geworden van werken met verfbestanddeel chroom-6.

De bonden kunnen zich vinden in de nieuwste bevindingen van het RIVM, zegt Jean Debie van vakbond VMB. Nu is het volgens hem zaak dat ook het derde en laatste onderdeel van het onderzoek snel wordt afgerond, zodat ook defensiepersoneel dat elders met chroom-6 heeft gewerkt aanspraak kan maken op schadevergoeding. Dat onderzoek moet eind dit jaar klaar zijn. 

Bron: ANP.