Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 09 | 2019
Doelbewust bouwen op Volkel
Nieuwe Target Support Cell berekent wapeninzet
Er lijkt in technologisch opzicht wat moois te groeien op Vliegbasis Volkel. In gebouw 1000 verrijst de nieuwe Target Support Cell, adviescentrum van en voor het Commando Luchtstrijdkrachten en luchtmachten van het NAVO-bondgenootschap. ‘Op afstand’ in een crisisgebied een vijandelijke tank uitschakelen of een gebouw vernietigen? De Target Support Cell weet hoe dat moet.
Niemand krijgt een toelage of herinneringsmedaille
De nieuweling neemt een bijzondere positie in. Het personeel, op dit moment 8 man, is vanwege hun taak als het ware 52 weken per jaar ‘op missie’. Die speelt zich echter niet in het buitenland af, maar op Volkel. De tentakels van het personeel, een kleine groep specialisten, bestrijken vanaf daar de hele wereld. Een tikje humoristisch bekeken kleeft daaraan wel een ‘nadeel’: niemand krijgt een toelage of herinneringsmedaille voor vredesoperaties… “Maar dit is wel een efficiënte manier van werken”, stelt majoor Chris, commandant van de Target Support Cell (TSC).
De Target Support Cell is de 1e in zijn soort in Europa
Lego
De TSC komt min of meer voort uit het Tactical Air Reconnaissance Center. Nadat dat op 1 januari van dit jaar de poort voor eens en voor altijd sloot, besloot de luchtmacht slim gebruik te maken van de vrijgekomen mensen en middelen door daarmee de al bestaande TSC verder uit te breiden. De 1e in zijn soort binnen de NAVO. De opbouwfase – er was niets – doet denken aan Lego, grapt vluchtcommandant kapitein Merijn. “We bouwen alles steentje voor steentje op, waarbij we ons telkens afvragen welke stenen het beste bij elkaar passen.” De leiding van de luchtmacht geeft daarvoor vrij baan, vult Chris aan. “Er zijn weinig piketpaaltjes geslagen. We mogen onze creativiteit de vrije loop laten. Van de energie die dat geeft, worden we vrolijk.”
Kansen berekenen
De opdracht voor de bemanning van de TSC laat weinig aan duidelijkheid te wensen over: maak een ‘inlichtingenproduct’, ga na waar kansen voor targeting liggen. In de praktijk van alledag betekent dit: welk wapen is volgens de TSC nodig om het beoogde effect te bereiken? Bereken uiterst nauwkeurig de coördinaten van de landingsplek zodat dat wapen áánkomt. Analyseer mogelijke nevenschade waardoor een commandant kan afwegen of de inzet van een wapen opweegt tegen te verwachten risico’s.
Welk wapen is nodig om het beoogde effect te bereiken?
Chris: “Een commandant heeft doelstellingen op het vlak van vrede en veiligheid en wat militairen daarin kunnen betekenen. Inlichtingenorganisaties doen daar technisch, tactisch en strategisch onderzoek naar. Waar bevindt de vijand zich? Wat doet hij? Hoe zet hij zijn middelen in? Hoe beïnvloed je zijn acties? Dat kan bijvoorbeeld met gps-gestuurde bommen of artilleriegranaten, door radiosystemen te verstoren, pamfletten af te werpen.”
‘Risico’s van wapeninzet zorgvuldig afwegen’
Voortrekkersrol in NAVO
“De TSC ondersteunt op allerlei gebieden”, gaat vluchtcommandant Merijn verder. “Een vijandelijk gebouw onschadelijk maken? Dan kan een commandant kiezen voor complete destructie. Bij een vijandelijke tank is mobility kill een optie. Beschadig met een projectiel zijn rupsbanden en hij kan niet meer verder… Al met al kan een commandant met hulp van ons de risico’s van wapeninzet zorgvuldig afwegen.”
Dat de Target Support Cell ook andere NAVO-eenheden helpt, komt door de schaarse kennis binnen het bondgenootschap over targeting. Chris en Merijn: “Er zijn maar weinig landen die dit werk kunnen. Vandaar de samenwerking. Iedereen weet dat wij bestaan en kennis ontwikkelen. De TSC vervult in de NAVO een voortrekkersrol. Overigens helpen wij ook niet-NAVO-luchtmachten.”
‘We kunnen zéker nog personeel gebruiken’
Enthousiaste onderofficieren
Op dit moment is de Target Support Cell klaar voor inzet en groeit langzaam verder. “In 2022”, vertelt Chris, “kunnen wij ons volledige potentieel gebruiken en inzetten. Ja, wij kunnen zéker nog personeel gebruiken. Iedereen kan solliciteren. We zoeken vooral enthousiaste onderofficieren. Maakt niet uit tot welke vakgroep je behoort. We zoeken naar een mix van kennis en kunde.”
Tekst: Jack Oosthoek
Foto’s: Jeroen Liebers