Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 03 | 2019
Journaal
Kruis van Verdienste voor luchtvaarticoon Kittinger
“Het onmogelijke mogelijk maken.” Dat was de boodschap van Joseph Kittinger aan honderden studenten van de TU Delft. Op dinsdag 6 maart was hij een van de gastsprekers op het VSV Leonardo da Vinci-symposium over de evolutie van de lucht- en ruimtevaart.
De voormalig test- en gevechtspiloot is vooral bekend van zijn vrije val vanaf 31 kilometer hoogte die hem in 1960 wereldberoemd maakte. De gevierde oud-jachtvlieger sprak opvallend gedetailleerd en soms met een knipoog over zijn bijzondere luchtvaartcarrière waarin hij veel betekende voor de ruimte- en luchtvaart. Zo bedacht hij de multi-stage parachute van de schietstoel. Met de Nederlandse luchtmacht heeft Kittinger een speciale band. Al in 1952 werkte hij samen met Nederlandse vliegers om de F-84G straaljager te testen. Bijzonder is zijn jarenlange vriendschap met luitenant-kolonel Ted Meeuwsen, plaatsvervangend commandant van het Centrum voor Mens en Luchtvaart. “Joe hing vroeger boven mijn bed”, memoreert Meeuwsen. “Ik was 7 jaar oud en zag de cover van Life Magazine waarop de sprong van Joe stond. Toen wist ik dat ik later ook in de lucht- en ruimtevaart wilde werken. Nu heeft mijn zoon Joe ook aan de muur hangen, maar dan een foto waarop zij samen staan.” CLSK maakte van de gelegenheid gebruik en eerde de beroemde piloot door hem tijdens het symposium het Ereteken voor Verdienste uit te reiken. Foto: Herman Zonderland
Permit to Fly voor eerste productie F-35
De Militaire Luchtvaart Autoriteit (MLA) reikte eind februari de Permit to Fly (PtF) uit van de eerste productie F-35, de F-003. Het Nederlands Opleiding Detachement F-35 nam het tijdelijke vliegbewijs in ontvangst op Luke Air Force Base.
De PtF is het resultaat van intensieve weken van overleg tussen het opleidingsdetachement en de MLA. In die periode werd er onder andere een procedurehandboek geschreven. Hierin staat bijvoorbeeld het onderhoudsmanagement beschreven. Ook werd er een luchtwaardigheidbeoordeling uitgevoerd op de F-003.
Dankzij de toestemming komt de F-003 in de internationale pool voor het opleiden van F-35-vliegers. De PtF is een tijdelijk document. De komende tijd werken de Militaire Type Certificaat Houder Organisatie en de MLA aan het Militaire Type Certificaat voor de F-35. Dit moet uiteindelijk leiden tot een definitief Bewijs van Luchtwaardigheid. Foto: Nederlands Opleiding Detachement F-35 Luke AFB
Jubileum 75 jaar 298 Squadron
In 1945 werd op Gilze-Rijen het Nr. 6 Dutch Auster Squadron opgericht, met als voornaamste taak het vervoeren van Nederlandse autoriteiten en postpakketten in het toen gehavende West-Europa. Vanaf 1946 werd de eenheid ingezet in Nederlands-Indië onder de naam Nr. 1 Artillerie Verkenningsafdeling, totdat de eenheid in 1950 werd omgedoopt tot het 298 Squadron.
In 75 jaar heeft het 298 Squadron op vele plekken geopereerd met veel verschillende toestellen. In 2020 zal het 298 Squadron deze rijke historie vieren tijdens haar 75-jarig jubileum. Dit moet gaan gebeuren met zoveel mogelijk 298’ers, huidig personeel maar zeker ook oud-werknemers. Voor meer informatie hierover en het tonen van je interesse bezoek je de 298 jubileum-website: www.jubileum298sqn.nl.
Veelzijdig muziekfestival in het Nationaal Militair Museum
Wie aan militaire muziek denkt, denkt wellicht niet aan Jazzmuziek, Latin of Funky Disco. Toch kleurden ook deze muziekstijlen op 16 maart de Nacht van de Militaire Muziek in het Nationaal Militair Museum.
De luchtmacht werd onder andere vertegenwoordigd door het dubbelkwintet Koninklijke Luchtmacht. Dat bracht een sneak preview ten gehore van het 4 mei-concert dat in de Nieuwe Kerk in Amsterdam voorafgaand aan de herdenkingen op de naastgelegen Dam zal worden gespeeld.
De Nacht van de Militaire Muziek is met 36 optredens op 7 podia een festival waar het publiek op een vernieuwende wijze kennis maakt met militaire muziek. De militaire muzikanten verzamelen, bewerken en schrijven zelf muziek die zij tijdens de Nacht van de Militaire Muziek ten gehore brengen. De thema’s waar zij dit jaar mee gewerkt hebben zijn, ‘200 jaar militaire muziek in het koninkrijk’ en ‘de koude oorlog’. Foto’s: Herman Zonderland
Replica Fokker C-X nadert voltooing
De Stichting Vrienden Militaire Luchtvaart Collectie (v/d Stichting Vrienden Militaire Luchtvaart Museum) bouwt sinds de jaren 90 van de vorige eeuw aan een replica van een Fokker C-X. Dit project is voor een deel bekostigd uit de opbrengsten van de museumwinkel van het MLM en voor een deel uit donaties. De Fokker C-X is inmiddels zo ver afgebouwd dat de stichting deze replica op 6 april formeel in beheer zal geven aan het Nationaal Militair Museum.
Daarmee komt een project tot afronding waarvoor in de eerste helft van de jaren 90 vanuit de Stichting Vrienden van het Militaire Luchtvaart Museum de basis werd gelegd. Destijds is een campagne gehouden om gelden bij elkaar te brengen ter bekostiging van de bouw van het toestel. Contribuanten ontvingen een certificaat. Bezitters van zulke certificaten die de presentatie willen bijwonen, worden uitgenodigd zich te melden bij het secretariaat van de Vrienden van het NMM. Zij ontvangen dan een uitnodiging. Het e-mailadres luidt: secretariaatvrienden@nmm.nl. Foto: Stichting Vrienden Militaire Luchtvaart Collectie
Minister en MIVD-baas over ‘Als de Russen komen’
Zitten we in een tweede Koude Oorlog? Die vraag stelde minister Ank Bijleveld tijdens de opening van ‘Als de Russen komen’. De tentoonstelling is sinds eind februari te zien in het Nationaal Militair Museum (NMM). De bewindsvrouw somde vervolgens een hele rits voorbeelden op van de Russische dreiging. Van het neerhalen van MH17 en de inname van de Krim tot de hackpoging op het OPCW in Den Haag.
Toch beantwoordde ze de vraag met ‘nee’. “Destijds waren er 2 duidelijke machtsblokken. Nu is de dreiging diffuser. Denk maar aan cyber”, zei Bijleveld. Maar er is dus wel sprake van echte dreiging en daar mogen we ons wel wat meer bewust van zijn. “Niet iedereen heeft de Koude Oorlog meegemaakt. Gelukkig neemt deze expositie ons terug naar toen en biedt ons lessen voor nu. Onze vrijheid en veiligheid lijken iets alledaags, maar zijn niet vanzelfsprekend. Diplomatie gaat altijd voor, maar als het niet anders kan, moet je spierballen kunnen tonen.”
Fat Man
De minister zei dit naast een van ‘de spierballen van toen’: atoombom Fat Man. Deze en vele andere objecten vormen een tentoonstelling die de dreiging van de Koude Oorlog tastbaar maakt, zoals een Poolse militaire stafkaart met nucleaire doelen in Nederland.
Huurauto hackers
‘Als de Russen komen’ vormt een audiovisuele reis langs bijzondere objecten uit binnen- en buitenland. Een van de meest opmerkelijke en recente is de huurauto die Russische hackers vorig jaar gebruikten voor hun hackoperatie in Den Haag. Die werd toen gedwarsboomd door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst onder leiding van directeur generaal-majoor Onno Eichelsheim.
Niet naïef zijn
Ook hij drukte de aanwezigen op het hart om niet naïef, maar realistisch te zijn. “En voorbereid om ons te verdedigen”, aldus Eichelsheim. Rusland is volgens hem bezig met een wapenwedloop en heeft daarin een voorsprong genomen. “De MIVD heeft vorig jaar bevestigd dat Rusland in overtreding is van het INF-verdrag. Dit verdrag is 30 jaar een van de hoekstenen van de Europese veiligheid geweest. Het was een keerpunt ten goede in de relatie met de Sovjet-Unie in de nadagen van de Koude Oorlog.”
‘Als de Russen komen’ is nog te bezoeken tot 1 september 2019. Zie volgende maand de Leeswijzer in de Vliegende Hollander voor een bespreking van het gelijknamige boek. Foto: NMM
Even een andere Patriot-oefening
Luchtverdedigers van het 802 Squadron namen eind februari 2 weken deel aan certificeringsoefeningen van Amerikaanse Patriot-eenheden. Het detachement sloot in El Paso (Verenigde Staten) aan bij het Amerikaanse 3-43 Patriot Bataljon dat voor het certificeren van haar personeel de woestijn in ging.
Zand en stof in combinatie met enorm droge lucht en grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht waren voor de 'Patriotmannen' van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando wel even wennen. De oefening liep 24 uur per dag door. Niet alleen de omgevingsomstandigheden waren anders maar ook de werkwijze van de Amerikaanse Patriotbedienaars verschilt. Toch waren er ook veel overeenkomsten te zien.
Vervolgens is het detachement aangesloten bij Patriotbataljon 2-43 waar de trainingen zoals verkenningen, tactische verplaatsingen, gereedmaken en in stelling brengen van het wapensystemen en het voeren van gesimuleerde luchtgevechten werden voortgezet. Tevens zijn 2 militairen bevorderd waarbij conform Nederlandse traditie de nieuwe rangonderscheidingstekens met bier werden ingewijd, dit tot grote waardering van de Amerikaanse collega’s.
2 weken oefenen in Amerika, onder uitdagende omstandigheden die veel nieuwe inzichten hebben opgeleverd. Het waren leerzame weken voor de luchtverdedigers en dan mochten ze ook nog een Patriotfiring met de PAC-3 raket bijwonen. Foto’s: 802 Squadron
Stroopwafels voor vliegbasis Leeuwarden
Een lekker cadeautje voor de mannen van de vliegbasis Leeuwarden. Ze kregen van een bakker uit Den Haag dozen vol stroopwafels. De bakker wilde het personeel van zowel Leeuwarden als Volkel bedanken voor hun inzet in het Midden-Oosten. De missie in de strijd tegen ISIS liep eind 2018 af. Volkel nam vorige week al 1.000 stroopwafels in ontvangst. Een delegatie van ATF ME11 nam ze op Leeuwarden aan.
Het initiatief komt van Willen Nugteren en Marnix Herfst van het bedrijf Stroopwafel World. Zij vonden dat er eigenlijk te weinig aandacht was voor de missie in het Midden-Oosten en dat de militairen het wel verdienen om in het zonnetje te worden gezet. Herfst: "We hopen dat deze actie wat sympathie oplevert, want wat ze daar deden was voor de goede zaak." Nugteren vult aan: "Maar vooral omdat ze na zo'n lange missie eigenlijk bijna geen aandacht hebben gekregen. Daar willen we de aandacht op vestigen."
Op de vliegbasis Leeuwarden werd enthousiast gereageerd op de levering van de stroopwafels. Commandant Arnoud Stallman: "We krijgen ook wel vaak brieven die ons ondersteunen. Dat vind ik ook heel leuk. Alles uit positiviteit, vind ik echt hartstikke leuk." Het lijkt een traditie te worden, het geven van stroopwafels aan militairen. Eerder kreeg het Korps Mariniers van een Enschedese bakker ook al dozen van deze zoete wafels. Foto: sectie Communicatie Leeuwarden
Tankerproject grote winnaar Annual Laureate Award
Het Multi Role Tanker Transport Fleet-project is in Washington DC 1 van de winnaars geworden bij de Aviation Week Network’s Laureate Award. Er zijn 4 categorieën bij deze uitreiking: Defense, Commercial Aviation, Business Aviation en Space. Het luchtmachtproject kreeg 2 prijzen. Het werd niet alleen als 'opvallendst' verkozen in de categorie Defensie-operaties, maar kreeg ook nog eens de Grand Laureate Award in de overall categorie Defense.
De Defensie Materieel Organisatie is verantwoordelijk voor het MRTT-project en heeft daarmee een brug geslagen tussen de behoefte van tankercapaciteit en strategisch transport en het vergroten daarvan.
Het MRTT-project waarbij Nederland lead nation is, draait om het vergroten van tankercapaciteit en strategisch transport. Daaraan bestaat binnen de NAVO een groot tekort. Nederland en Luxemburg namen in 2016 het initiatief om 2 toestellen aan te schaffen. De afgelopen jaren sloten België, Duitsland, Luxemburg en Noorwegen zich ook aan bij het project. Het aantal aan te schaffen Airbussen A330 is gestegen naar 8. Ze worden tussen 2020 en 2024 geleverd. De vloot is dan eigendom van de NAVO. De toestellen krijgen vliegbases Eindhoven en Keulen-Bonn als thuishaven. Het European Air Transport Command op Eindhoven gaat de vliegtuigen in de toekomst aansturen.
Gerenommeerd blad
Aviation Week & Space Technology is een gerenommeerd Amerikaans weekblad op het gebied van de lucht- en ruimtevaart. Het reikt al 61 jaar elk jaar de zogenoemde Annual Laureate Awards uit. Daarmee eert het blad buitengewone prestaties op het gebied van lucht- en ruimtevaart op zowel militair als civiel gebied.
Kolonels Jan van der Biezen en Jan der Kinderen namen in het National Building Museum in Washington de prijzen in ontvangst. Foto’s: KLu
Proeven van de luchtmacht
Omgeven door historische vliegtoestellen kon techtalent 7 maart kennis maken met Defensie tijdens DefLab. 3.000 bezoekers kwamen naar het nieuwe tech-evenement in het Nationaal Militair Museum (NMM), bedoeld om technici en ICT’ers te interesseren voor een baan bij de krijgsmacht.
Op DefLab werden zeker 60 technologische militaire innovaties gepresenteerd van alle krijgsmachtdelen. Ook de luchtmacht wist zich in de kijker te spelen bij de bezoekers. Een M-61 A1 Vulcan van dichtbij zien? Je skills testen als F-35-vlieger? Niets was te gek. De bezoekers kregen de kans om te zien en te ervaren wat de luchtmacht op techgebied te bieden heeft.
Onder andere majoor Frans Leijtens, commandant van het 981 Squadron, stond er om jonge mensen te informeren. “We zitten binnen de luchtmacht te springen om nieuw personeel. Vooral technici op het gebied van B2 Avionica zijn schaars, specialisten die wij goed kunnen gebruiken”, merkt hij op. “We proberen ze hier te laten zien wat wij als luchtmacht in huis hebben en mensen te interesseren voor ons vak.”
Een betere locatie dat te doen was er bijna niet te verzinnen. Menig bezoeker vergaapte zich aan het geëxposeerde arsenaal van het NMM. Foto’s: Hans Roggen
24 maart: Willem Wever te gast bij de SAC
Luchtmachtcollega’s van de School of Air Control en vliegbasis Eindhoven zijn op zondag 24 maart om 9.45 uur te zien op NPO3 bij Willem Wever. Collega’s Tom en Matthijs leggen dan aan de 10-jarige Levi uit wat je allemaal moet kunnen om luchtverkeersleider te worden. Of hij nog steeds luchtverkeersleider wilt worden, ziet u dan.
De opnameploeg van het televisieprogramma Willem Wever met presentatrice Tess Milne was 18 januari te gast op het AOCS NM en vliegbasis Eindhoven. Ze filmden daar de 10-jarige Levi, die graag luchtverkeersleider wil worden. Foto: KLu
Opening Zonnepark Welschap op vliegbasis Eindhoven
Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser opent op 27 maart het Zonnepark Welschap op vliegbasis Eindhoven. Het grootste postcode-roos project van Nederland bestaande uit 11.040 zonnepanelen zal 900 huishoudens voorzien van collectieve zonne-energie. Vliegbasis Eindhoven had al geruime tijd de wens om bij te dragen aan het opwekken van duurzame energie en stelt daarom 2,5 hectare, van de voormalige zweefvliegstrip, beschikbaar.
Het zonnepark-initiatief is ontwikkeld voor de direct omwonenden van vliegbasis Eindhoven. Diegenen die woonachtig zijn binnen de zogenoemde ‘postcode-roos’, kunnen investeren in duurzame-energie. Deze regeling is onderdeel van het nationaal Energieakkoord en maakt het economisch aantrekkelijk, voor mensen binnen geselecteerde postcodes, om op een locatie in de buurt duurzame elektriciteit op te wekken.