11

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 03 | 2019

Leeswijzer

Dutch Profile: Fokker Hawker Hunter – Koninklijke Luchtmacht

15 jaar bestaat Dutch Profile inmiddels, wat klein in de linkerbovenhoek van de nieuwe uitgave staat. Die handelt over een favoriet vliegtuig van velen: de Hawker Hunter. Over de sierlijke gestroomlijnde jager zijn al vele boeken gepubliceerd en dit over de door Fokker gebouwde exemplaren is daar een aardige aanvulling op.

Niet al te dik, maar vol met interessante foto’s; een deel bekend maar ook zeker een aantal minder bekende en enkele in kleur. Het boek is geschreven door Tim van Kempen en Gerrit Boxem, en uiteraard deed uitgever Luuk Boerman de vormgeving en maakte de gebruikelijke kleurenprofielen. Ook standaard is dat het boek halverwege switcht van de Nederlandse taal in de Engelse. Alle bijschriften zijn eveneens in beide talen uitgevoerd. Daarin sluipen nog wel eens wat oneffenheden (zoals overbekend dat wordt vertaald in unknown; onbekend), net als in de tekst die gaat over de inzet van de Hunter in Nederland en Nederlands Nieuw-Guinea. Zoals gebruikelijk geen indeling in hoofdstukken, maar slechts tussenkoppen die de tekst onderbreken. Het eveneens gebruikelijke overzicht van alle registraties sluit het boek af. (A.M.)

‘Dutch Profile: Fokker Hawker Hunter – Koninklijke Luchtmacht’ met ISBN 9789490092269 is geschreven door Tim van Kempen en Gerrit Boxemen en wordt uitgegeven door Luuk Boerman/Dutch Profile. De softback op formaat 20,5 x 29,5 cm telt 40 pagina’s en is voorzien van 16 kleuren- en vele tientallen zwart-witfoto’s en afbeeldingen en 5 pagina’s kleurenprofielen (inclusief die op de omslag). De uitgave kost (inclusief verzending) € 17,50 bij de uitgever en is te bestellen via www.dutchprofile.nl.

Fokker Schoolvliegtuigen – En de militaire opleiding 1913-1940

Wederom een stuk vaderlandse luchtvaartgeschiedenis vastgelegd. Net als de uitgever van het boek hieronder, zorgt uitgeverij Lanasta-Violaero de laatste jaren dat steeds meer van de nationale luchtvaarthistorie te boek wordt gesteld. Dat is een compliment waard.

Dit boek gaat over de vooroorlogse lesvliegtuigen van vliegtuigenfabriek Fokker. Auteur Karel Kalkman werkte 3 jaar aan de publicatie waarmee hij de schoolvliegtuigen uit de vergetelheid wil halen. Degelijke Fokkers uit de S-serie die soms tot wel 15 jaar in dienst bleven. In die tijd onvoorstelbaar lang. Maar dat had natuurlijk ook alles te maken met het gebrek aan geld waarmee ‘Defensie’ ook in die tijd al worstelde.

Dit boek is er weer duidelijk 1 uit de goed verzorgde Violaero-reeks. Degelijk opgebouwd met 13 genummerde hoofdstukken en 3 bijlagen, waaronder een Engelse samenvatting. Alle bijschriften zijn overigens tweetalig: Nederlandse en Engels. Het boek is zeer uitbundig voorzien van foto’s en afbeeldingen. Het enige wat daarop valt aan te merken is dat voor een wat mattere druk is gekozen dan eerdere uitgaven, waardoor de foto’s net wat minder sprankelend overkomen. Maar verder: een aanrader. (A.M.)

‘Fokker Schoolvliegtuigen – En de militaire opleiding 1913-1940’ met ISBN 9789086161720 is geschreven door Karel Kalkman en uitgegeven door Violaero, onderdeel van Lanasta in Odoorn. De hardback op formaat 22 x 28 cm telt 232 pagina’s en is voorzien van vele honderden zwart-witfoto’s en afbeeldingen. Het boek kost € 37,95. Kijk voor meer informatie op www.lanasta.com.

De geschiedenis van Camouflage en Kenmerken – Op vliegtuigen van de Militaire Luchtvaart van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger

Zorg voor een stevige schoot of tafel, want dit is een groot en zwaar boek. Er is niet bezuinigd op papier, waarop een enorme hoeveelheid tekst, foto’s en afbeeldingen is terechtgekomen. Een reis door de kleurige geschiedenis van de Nederlandse militaire luchtvaart in de Oost, zo omschrijft auteur Max Schep zijn boek. Hij brengt 36 jaar militaire luchtvaart in beeld. Zoiets doet hij niet voor het eerst, want in de jaren 90 werkte hij al mee aan een vergelijkbaar boek over de Nederlandse luchtstrijdkrachten.

Vliegtuigtypes, eenheden, (camouflage-)kleuren, beschilderingen en bijzonderheden van, aan en op de toestellen passeren de revue, daar waar mogelijk voorzien van foto’s of anders afbeeldingen. Het boek is door de overweldigende hoeveelheid beeldmateriaal wel druk, dus neem er flink de tijd voor om alles aandachtig te bekijken. Dagenlang, lees- kijk- en blader- en bouwplezier. Dat laatste is voor de modelbouwer, waarop het boek zich mede richt. Het boek kent 2 delen en is in het totaal verdeeld over 14 genummerde hoofdstukken. Alle bijschriften zijn tweetalig: Nederlands en Engels. Tot slot heeft het boek een aantal bijlagen, een Engelse samenvatting, een tijdlijn en een index. (A.M.)

‘De geschiedenis van Camouflage en Kenmerken – Op vliegtuigen van de Militaire Luchtvaart van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger’ met ISBN 97890 82858129 is geschreven door Max Schep en uitgegeven door Geromy Uitgeverij BV in Utrecht. De hardback op formaat 21,5x 30 cm telt 464 pagina’s en is voorzien van vele honderden zwart-witfoto’s en afbeeldingen en enkele tientallen in kleur en 38 pagina’s kleurenprofielen (van de hand van Luuk Boerman). Het boek kost € 77,95 en is onder andere verkrijgbaar via de webshop van de uitgever. Kijk daarvoor en meer www.geromybv.nl.