In memoriam

Op 24 juli overleed sergeant-majoor Anno Visser. Hij was 9 jaar werkzaam op Edwards Air Force Base in de Verenigde Staten en zou in augustus weer op vliegbasis Leeuwarden beginnen. Visser is 53 jaar geworden.
Op 30 juni overleed eerste luitenant Nico van Vulpen. Hij was als specialist Patriot werkzaam op het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando. Van Vulpen is 58 jaar geworden.

Commando-overdrachten Pápa

Een drievoudige commando-overdracht bij de Heavy Airlift Wing (HAW) op Pápa Airbase in Hongarije op 5 juli, waarvan 2 met Nederlandse inbreng.
Luitenant-kolonel Peer Geelen droeg de verantwoording over het Heavy Airlift Squadron over aan lieutenant-colonel Linda Thierauf van de US Air Force.
Overste John Roem is voor de komende 4 jaar commandant van het Logistics Support Squadron. Hij nam de taak over van zijn Zweedse collega luitenant-kolonel Rickhard Nordfjäll. Foto’s: HAW

Weblog Libanon

Uitgezonden worden kan in groepsverband of individueel. Majoor Cynthia Bakker valt in de laatste categorie. Als militaire gender-ambassadeur is ze vanaf juli 4 maanden geplaats bij de UNIFIL-missie in Libanon. Wil je weten wat haar bezig houdt, lees dan haar weblog op https://www.defensie.nl/onderwerpen/missies-in-buitenland/weblog/2018/uitgezonden-naar-libanon.

Meritorious Unit Commendation

Op de Amerikaanse ambassade in Den Haag is op 6 juli de Meritorious Unit Commendation uitgereikt aan 7 Nederlandse militairen. Zij waren tijdens Operation Enduring Freedom, van oktober 2011 tot september 2012, geplaatst bij het Headquarters and Headquarters Battalion, 82d Airborne Division.
De eenheidswaardering is toegekend voor de ‘exceptionally meritorious service in support of Operation Enduring Freedom’. De bijbehorende ribbon en het certificaat worden nooit persoonlijk uitgereikt. Gezien het speciale karakter van de onderscheiding en de waardering vanuit de VS heeft de Amerikaanse defensie-attache besloten op deze passende wijze het toebehorende respect en waardering te geven aan de Nederlandse militairen. Onder hen de CLSK-militairen kapitein Michael Akkerman en sergeant 1 Sander Nooijen. Foto: Amerikaanse ambassade

Amerikaanse onderscheidingen voor luchtmachtofficieren

Majoors Rob van Pelt en Dennis Vermeulen kregen onlangs de Defense Meritorious Service Medal opgespeld uit handen van lieutenant-general Tomothy M. Ray, Deputy Commander van het United States European Command.
De Defense Meritorious Service Medal is een hoge Amerikaanse onderscheiding, bedoeld voor Amerikaanse en buitenlandse militairen die meer dan verdienstelijk hebben opgetreden buiten gevechtsomstandigheden. Beide majoors kregen de Amerikaanse onderscheiding voor hun jarenlange inzet binnen de bilaterale samenwerking tussen de Koninklijke Luchtmacht en de Verenigde Staten. Daarnaast werden zij geroemd voor hun samenwerking, hun kennis op het gebied van beleid en plannen en de wijze waarop zij de band tussen Nederland en de Verenigde Staten nog verder hebben verstevigd. Foto’s: Defensie

Warm onthaal Defensie tijdens Canal Parade

Enthousiast gejuich, talloze opgestoken duimen en vooral véél applaus. Ook dit jaar trok de boot van Defensie weer de nodige bekijks tijdens de Canal Parade in Amsterdam. Maar liefst 116 militairen en hun burgercollega's voeren op 4 augustus mee op het vrolijk uitgedoste vaartuig.
Het thema ‘Salute our Heroes’ werd door het publiek langs de kant met oorverdovend applaus ontvangen en beantwoord met saluerende toeschouwers. Hartverwarmend, vond vice-admiraal Arie Jan de Waard, Directeur Defensie Materieel Organisatie. “Zo mooi om dit te ervaren. Trots zijn op wie je bent en wat je doet, daar gaat het om. Deze dag is een steun in de rug voor alle medewerkers van de krijgsmacht. Ik ben onwijs trots dat we kunnen laten zien dat er bij Defensie plek is voor íedereen. Sekse zit tussen de benen, gender tussen de oren.” Het is de 10e keer dat Defensie meevaart tijdens de Canal Parade, waarvan 8 keer met een eigen boot. Voor een plekje aan boord konden zowel burgers als militairen zich aanmelden. Foto’s: Phil Nijhuis

Einde oorlog hele Koninkrijk der Nederlanden herdacht

Met de capitulatie van Japan op 15 augustus eindigde 73 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor het hele Koninkrijk der Nederlanden. Alle burger- en militaire slachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië dat tijdens de oorlog bezet was door Japan, zijn op 15 augustus herdacht. Dat gebeurde bij het Indisch Monument in Den Haag.
Minister-president Mark Rutte plaatste namens de Rijksministerraad een krans. Hij deed dat samen met staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Minister Ank Bijleveld en Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer vertegenwoordigden de krijgsmacht. Met een defilé langs het Indisch Monument is de ceremonie afgesloten.

Militair WK wielrennen

De Nederlandse militaire wielrenners kunnen in het internationale veld met veel (neo)-professionals prima meekomen. Die conclusie valt te trekken uit het militair wereldkampioenschap, begin augustus in het Brabantse Chaam.
In de individuele koers over 100 kilometer, eindigden de Nederlanders in het 75 man sterke veld in de voorhoede. Beste Nederlander (20e) was luchtmachtofficier eerste luitenant Bart Lemmen. Tijdens de ploegentijdrit deed het Nederlandse team het met een 8e plaats eveneens verdienstelijk.

Eerste gezamenlijke militaire opleiding reservisten en beroeps

Op 25 augustus zijn voor het eerst reservisten en beroepsmilitairen gecertificeerd die gezamenlijk hun algemene militaire opleiding (AMO) hebben voltooid. Het betrof een pilot waarin de Koninklijke Militaire School Luchtmacht en de Groep Luchtmacht Reserve (GLR) de handen ineen sloegen.
De GLR heeft op de KMSL zowel reservisten van het CLSK, CLAS, CZSK, KMar en leerlingen van Defensity College opgeleid. Daarnaast zijn 3 beroepsluchtmachters ingestapt in deze AMO, omdat zij vertraging opliepen in hun oorspronkelijke opleiding, de MBOL, waarin spijkerbroeken worden opgeleid tot militair. 27 leerlingen volbrachten deze AMO. Vanuit de KMSL wordt gezocht naar meer flexibiliteit en effectiviteit in de opleidingen. Daar passen facultatief opleiden en integratie, met bijvoorbeeld de GLR, prima in.

Reservisten ATFME op tv

Luchtmachtcollega’s Kim, Frans en Bas waren op 27 augustus te zien in een uitzending van Hart van Nederland op SBS6. De 3 reservisten zijn momenteel op missie met ATFME 10 in het Midden-Oosten in de strijd tegen IS.
In de televisie-uitzending gaan Bas en Kim kort in op hun werk en het leven op het kamp tijdens de missie. Bas en Frans zijn mee als wapenassembleur en Kim ondersteunt het F-16 detachement als communicatieadviseur.
Reservisten gaan met regelmaat mee tijdens uitzendingen in diverse functies. Zo blijft de Groep Luchtmacht Reserve de luchtmacht ook op missies ondersteunen met broodnodige kennis en kunde. De uitzending is terug te zien via: https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2018/een-dag-uit-het-leven-op-een-legerkamp-in-missiegebied/
SBS6 en de Telegraaf deden ook verslag van een verrassingsbezoek: een uitgezonden militair ontmoet in Jordanië zijn 77-jarige vader die zelf luchtmachtveteraan is. Op uitnodiging van de Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt reisde de vader mee tijdens een werkbezoek. Terugkijken kan op: https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2018/onverwacht-en-emotioneel-bezoek-voor-f-16-technicus-harrie-in-jordanie/   en op https://www.telegraaf.nl/video/2479681/emotionele-verrassing-voor-f-16-technicus. Foto’s: SBS6

538-dj Wietze verwoordt thuisfrontgevoel

Begin augustus is een bijzonder moment voor Radio 538-dj Wietze de Jager. Zijn broer is een paar maanden geleden uitgezonden naar het buitenland, maar kwam eindelijk weer thuis.
“Hij werkt voor Defensie en het was tijd voor het echte werk, hij moest naar het buitenland toe”, vertelt Wietze op 538. “Maar als het moment daar is, dat je vriend, vriendin, je broer of zus of een andere dierbare in je naaste omgeving gaat, dan slaat de stress toch toe. Je weet dat diegene niet op vakantie gaat, maar naar een land waar het niet heel gezellig is, anders hoef je er ook niet naartoe. Dus het is daar gevaarlijk. Als je hem dan een laatste knuffel geeft denk je toch: misschien is dit wel de laatste... Ik mag na dit radioprogramma naar het vliegveld rijden om mijn broer weer op te halen. Hij komt weer thuis. Het is daarom ook vooral een hele speciale, mooie donderdag voor mij. Ik kan je vertellen dat het verdomd goed voelt dat hij weer bij mij is. Deze is voor jou broer, welkom thuis!”
Speciaal hiervoor draaide Wietze het nummer Coming Home van Diddy - Dirty Money ft. Skylar Grey. Luister het fragment terug in https://www.538.nl/version/1533050309/

Katjongs in Colditz

Museum Bronbeek wijdt voor het eerst een tentoonstelling aan de Nederlandse ‘erewoordweigeraars’ in WO II, in het bijzonder hen die afkomstig waren uit Nederlands-Indië: de katjongs. Wie waren zij, hoe brachten zij hun dagen door, op welke manieren trachtten zij te ontsnappen, en wie lukte dat?
14.400 Nederlandse beroepsmilitairen tekenden op 14 juli 1940 de ‘Erewoordverklaring’ aan de Duitsers. Daarin beloofden zij de wapens niet meer op te nemen tegen de bezetter. Zij werden op vrije voeten gesteld. Slechts 68 officieren weigerden en werden op transport gezet naar Duitsland. Opvallend was dat de meesten behoorden tot het kleinste militaire onderdeel op dat moment aanwezig in Nederland, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Het grootste gedeelte van de groep verbleef de rest van de oorlog in krijgsgevangenenkampen in het Duitse Soest, Juliusburg, Colditz, Stanislau en Neubrandenburg.
De expositie ‘Katjongs in Colditz, Erewoordweigeraars en hun ontsnappingen 1940-'45’ is nog tot en met 31 december 2018 te bezoeken in Museum Bronbeek te Arnhem. Kijk voor meer info op hun website. Foto’s: Bronbeek