11

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 01-02 | 2018

Leeswijzer

Republic F-84E/G in Nederland

Was er zo’n jaar geleden al een bijbel over de Nederlandse T-33, dan heeft dezelfde auteur Hub Groeneveld er nu een over Republic F-84E/G Thunderjet gemaakt. Dat deed hij aan de hand van de archieven van Coen van den Heuvel, bekend van de Flash luchtvaartwinkel in Eindhoven. De eerste straal jachtbommenwerper van de luchtmacht werd in groten getale beschikbaar gesteld door de Verenigde Staten als onderdeel van het Mutual Defense Assistance Program. Bij het 306, 311, 312, Jachtvliegschool/313, 314, 315 en 316 Squadron deden 21 F-84E’s en liefst 166 F-84G’s dienst, maar niet echt heel lang: van 1951 tot en met 1956.
Na een voorwoord en inleiding wordt het boek overzichtelijk verdeeld in 8 genummerde hoofdstukken. Die behandelen achtereenvolgens de ontwikkeling van de P-84 (P nog van pursuit), aankomst en registratie in Nederland, operationeel gebruik, vlagvertoon, onderhoud, ongevallen, uitfaseren en tot slot een overzicht van alle Thunderjets in Nederland. Naast de standaard jachtbommenwerpers komen ook de enkele tot ‘fotoverkenner’ omgebouwde toestellen van 306 aan bod. 43 bijlagen en een overzicht van onder andere afkortingen, bronnen en een register completeren het boekwerk.
En het is een herhaling; na de boeken over de F-84F, RF-84G en T-33 gaat Groeneveld wederom verder op dezelfde voet. Dit is zonder meer het beste boek over de Nederlandse Thunderjet. Heel veel foto’s (bekend of niet), dito tekst en informatie en dat alles in een zeer verzorgde hardback. Dus, wil je alles weten over de F-84E en G Thunderjet dan is dit hét boek. (A.M.)

‘Republic F-84E/G in Nederland’ met ISBN 9789082647518, is geschreven door Hub Groeneveld en gebaseerd op de archieven van Coen van den Heuvel. De hardback op formaat 21,5 x 30,5 cm is uitgegeven door NL Books. Het boek telt 384 pagina’s met Nederlandse tekst en is voorzien van vele honderden zwart-wit en ongeveer 20 kleurenfoto’s en afbeeldingen en 4 pagina’s met kleurenprofielen. Het kost € 42,50. Kijk voor meer informatie op www.aviation-warbooks.nl.

Mitchell Masterpieces – An illustrated history of paint jobs on B-25s in US service Volume 1

Onder de meest aansprekende vliegtuigtypes uit WO II valt zéker de B-25 Mitchel. Daarover zijn al vele boeken geschreven, maar deze, puur gericht op de ‘nose art’, nog niet.
De Amerikanen waren in WO II ware kunstenaars als het ging om het beschilderen van hun vliegtuigen. Die kwam voornamelijk op de neus van de toestellen terecht, vanwaar de benaming ‘nose art’. Niet zelden betrof dit een dame waarmee een van de bemanningsleden een relatie had. Of wenste. Maar ook andersoortige taferelen kwamen veelvuldig voorbij: Disney-figuren, Hollywood-actrices, pin ups, boodschappen aan de vijand, omschrijvingen van het eigen vliegtuig en ga zo maar door.
Dit boek (uit 2017) geeft een prachtig beeld – zowel in kleur als zwart-wit – van wat er alleen al op de B-25 van de Amerikaanse strijdkrachten te zien is geweest. Met wederom zeer goed bewerkte foto’s, zoals standaard bij Lanasta. Het boek is na een voorwoord, verantwoording en introductie verdeeld in 17 ongenummerde hoofdstukken en sluit af met een nawoord, index en bibliografie.
Bent u liefhebber van dit soort beschilderingen of het vliegtuigtype, dan is dit boek zeker een aanrader. En nog meer nieuws. Dit is deel 1. Deel 2 dat dit jaar verschijnt, behandelt naast Canadese, Britse en Sovjet-beschilderingen, ook die van de Nederlandse luchtstrijdkrachten! (A.M.)

‘Mitchell Masterpieces – An illustrated history of paint jobs on B-25s in US service, Volume 1’ met ISBN 9789086162369 is geschreven door Wim Nijenhuis en uitgegeven door Violaereo, onderdeel van Lanasta in Emmen. De softback op formaat 22 x 28,5 cm telt 248 pagina’s en is voorzien van vele honderden zwart-wit en kleurenfoto’s. Het boek kost € 29,95. Kijk voor meer informatie op www.lanasta.com.

Verhaaltjes, het houdt niet op!

Net als de vorige uitgave ‘Nog één verhaaltje dan’ wederom geen boek met luchtvaartcartoons, maar waargebeurde luchtvaartverhalen en anekdotes gerelateerd aan zowel de militaire als burgerluchtvaart.
In de pocketuitgave bundelde samensteller Jan Algera (oud-technicus van de Koninklijke Luchtmacht en jarenlang commentator bij de jaarlijkse Open Dagen van de KLu) 165 verhalen van 22 schrijvers. Amusante luchtvaartverhalen zoals hij ze zelf omschrijft, waargebeurde anekdotes over vliegen en alles wat daar bij hoort. Niet alleen verhalen van cockpit- of cabinepersoneel, maar ook van anderen die vanuit hobby, werk of als passagier wat met de luchtvaart hebben. De meeste verhalen zijn voorzien van een enkele foto en een enkele cartoon, alles in zwart-wit. Leuk tijdverdrijf. (A.M.)

‘Verhaaltjes, het houdt niet op!’ met ISBN 9789490008192, is samengesteld door Jan Algera en uitgegeven door Martin Leeuwis Publications in Vlijmen. De softback op formaat 15 x 21 cm telt 210 pagina’s voorzien van enkele zwartwit-foto’s. Het boekje kost € 14,95 en is verkrijgbaar bij diverse (luchtvaart-)boekwinkels en voor € 15,95 via www.luchtvaartverhalen.nl (inclusief verzendkosten). Kijk voor meer info ook op www.humor.aero.