Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 11 | 2016
Journaal
Minimaal geluidsverschil tussen F-35 en F-16
De geluidsverschillen tussen de F-16 en nieuwe F-35 zijn klein. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium. Eerder dit jaar werd al een test gedaan met omwonenden van vliegbases Leeuwarden en Volkel. Zij vergeleken de geluiden van beide toestellen en daaruit bleek al dat er slechts kleine verschillen waren. Die uitkomsten zijn nu door het laboratorium bevestigd. Minister Hennis heeft de Kamer hierover geïnformeerd.
Defensie bevestigt volgens planning nog dit jaar de aankoop van 18 toestellen. Het gaat dan om 8 F-35’s die worden geleverd in 2020, 5 in 2021 en 5 in 2022. Foto: sergeant-majoor Arnoud Schoor.
Militair gewond bij oefening
Een militair is vandaag gewond geraakt tijdens een zogenoemde fast rope-oefening op Vliegbasis Gilze-Rijen. Bij het snel afdalen langs een touw uit een Cougar-transporthelikopter, viel de man vanaf lage hoogte op de grond. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Zijn familie is op de hoogte gebracht. Foto: Defensie.
Apache-ongeluk door technisch falen
Een technisch mankement blijkt de oorzaak van het helikopterongeluk in Mali vorig jaar, waarbij kapitein René Zeetsen en eerste luitenant Ernst Mollinger omkwamen.
De oorzaak van het technische falen heeft te maken met het ontwerp van het component in het besturingssysteem. Dat blijkt uit onderzoek van een commissie, dat werd ingesteld na de ramp met de Apache-gevechtshelikopter in maart 2015.
Volgens de onderzoekers hadden de bemanningsleden het ongeluk op geen enkele wijze kunnen voorkomen. Het was onmogelijk om het toestel nog veilig te besturen.
Direct na het ongeval werden alle vliegoperaties met alle Nederlandse Apache-gevechtshelikopters tijdelijk opgeschort. Het betreffende component is in alle Nederlandse toestellen vervangen.
Arib naar militairen in Mali
Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft zich in Mali laten informeren over het werk van de Nederlandse militairen ter plaatse en de voortgang van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie Minusma. Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vergezelde haar. De delegatie werd ontvangen op Kamp Castor in Gao. Hiervandaan vergaren militairen van verschillende operationele eenheden gezamenlijk inlichtingen.
De politica ontmoette ook luchtmachtmilitairen van het helikopterdetachement en leden van het Joint Support Detachement en de Special Operations Land Task Group. Samen met Middendorp reikte ze aan 8 personen de VN-medaille uit. Dit eremetaal is voor militairen die ten minste 90 dagen aan een VN-missie hebben deelgenomen. Foto's: Defensie.
Jonge muzikanten verzorgen optreden op vliegbasis
Bijna 200 jonge muzikanten hebben met het orkest van de Koninklijke Luchtmacht een spectaculair optreden verzorgd, tijdens de 10e editie van het muziekevenement ‘Young Musicians Spread Their Wings’ op vliegbasis Eindhoven. De muzikanten van verschillende fanfare- en harmonieverenigingen uit Noord-Limburg en Zuidoost-Brabant kregen eerst diverse workshops met leden van het luchtmachtorkest. De dag (2 november) werd afgesloten met het optreden voor familie, vrienden en genodigden in de passagiersterminal.
Het idee voor ‘Young Musicians Spread Their Wings’ is ontstaan om jonge mensen aan te moedigen muziek te (blijven) maken en het talent binnen de muziekkorpsen te stimuleren. Foto’s: sergeant-majoor Joyce Rutjes
Waddenheli in gebruik
De zogenoemde Waddenheli is officieel in gebruik genomen op Vliegbasis Leeuwarden. De ambulancehelikopter van RAV Fryslân verzorgt het patiëntenvervoer van de Waddeneilanden naar het vasteland. De komende maanden zal de Waddenheli alleen overdag vliegen. De vliegers en andere bemanningsleden krijgen nog training in het nachtvliegen. Tot februari voert de Kustwacht de nachtvluchten uit.
Hoewel het geen kerntaak was van Defensie, nam de Koninklijke Luchtmacht het patiëntenvervoer van de Waddeneilanden al sinds de jaren '70 voor haar rekening. In die periode werden bijna 5.500 vluchten uitgevoerd door 303 SAR-Squadron, met de Alouette II en III, AB-412 en Cougar van het 300 Squadron en de NH90 van het 860 Squadron. Nu neemt de RAV het definitief over. Foto’s: Defensie
Nieuwe hangar voor C-17’s
De Heavy Airlift Wing (HAW) op Pápa airbase in Hongarije nam onlangs een nieuwe hangar in gebruik. Een zeer grote, want het bouwwerk biedt onderdak aan 1 C-17. Het geeft het personeel de mogelijkheid het hele jaar door aan de zware vrachttoestellen te werken. Hiervoor moesten de toestellen voor groot onderhoud naar de Verenigde Staten. Er is jaar aan het complex gewerkt.
F-16 siert rotonde
Vlakbij Vliegbasis Volkel heeft een F-16 heeft sinds 3 december een permanente plek op een rotonde. De straaljager staat op de N264 nabij het drop Volkel bovenop het verkeersplein op de Zeelandsedijk/Rondweg. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt en de burgemeester van de gemeente Uden waren bij de onthulling aanwezig.
“Het was nog een flinke klus om een toestel van 15 meter lang en 10 meter breed bovenop een sokkel te krijgen”, vertelt specialist vliegtuig bergingsdienst sergeant der 1e klasse Emiel Snoeren. “Studenten van de Genieschool in Vught hebben geholpen met het hijswerk. Een leuk studieobject voor aankomende kraanmachinisten.”
Het toestel uit 1981 werd begin deze eeuw afgeschreven. Sindsdien was in gebruik als instructietoestel op de Vliegbasis Woensdrecht en als sleepkist op Vliegbasis Leeuwarden. Voor de gelegenheid is het toestel voorzien van een nieuwe verflaag en deels ontmanteld. Zo zijn de motor, radar en elektronica verwijderd. De schietstoel is vervangen voor een nep-exemplaar. Deze F-16 is nooit op Volkel gestationeerd geweest, maar nu wel voorzien van een embleem van het Volkelse 312 en het 313 Squadron. Foto’s: sergeant-majoor Joyce Rutjes