05

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 11 | 2016

In-Formatie

Van Griensven nieuwe Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht

Generaal-majoor Hans van Griensven wordt op 1 februari Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK). In die rol is hij tevens Inspecteur der Veteranen en Inspecteur der Reservisten. Daartoe wordt hij bevorderd tot luitenant-generaal. Van Griensven neemt de functie over van luitenant-generaal Bart Hoitink, die met functioneel leeftijdsontslag gaat.

De toekomstig IGK werkt nu nog als plaatsvervangend chef staf plannen op het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum. Van Griensven zal op verzoek gaan bemiddelen in individuele kwesties over Defensie. Militairen, burgermedewerkers en het thuisfront kunnen hier een beroep op doen. De inspecteur probeert de conflicterende partijen nader tot elkaar te brengen en zo tot een oplossing te komen. Foto: Defensie

x

Militairen langer door

Militairen kunnen vanaf volgend jaar tijdelijk langer doorwerken en later met leeftijdsontslag. Defensie en de bonden hebben in het eerste deelakkoord afspraken gemaakt over een nieuwe diensteinderegeling, die op 1 januari in moet gaan.

In de overgangsperiode naar deze regeling biedt Defensie militairen die onder het ‘overgangsrecht’ vallen en na 31 december 2016 met leeftijdsontslag gaan, tijdelijk de mogelijkheid om langer door te werken. Op het moment dat de nieuwe diensteinderegeling ingaat, kunnen deze militairen voor de nieuwe of huidige regeling kiezen.

Militairen die binnenkort met leeftijdsontslag gaan worden door hun eigen OPCO geïnformeerd. Het geldt niet voor reservisten. 

x

Officieren gedecoreerd met 'Jeneverkruis'

Zoals de traditie dat voorschrijft zijn begin deze maand de Officierskruizen uitgereikt en de ‘cijfers gewisseld’. Het gaat om de eervolle onderscheidingen voor militairen die minstens 15 jaar als officier in dienst zijn bij Defensie.

Binnen de gehele organisatie kregen honderden officieren het Officierskruis dit jaar voor het eerst. Voor degenen die 20, 25, 30, 35 of langer in dienst zijn ging het om een cijferwisseling. Bij de luchtmacht waren dat er bijna 300.

Het Officierskruis werd op 19 november 1844 in het leven geroepen door Koning Willem II. Sindsdien wordt het op zijn geboortedag 6 december uitgereikt. Omdat dit over het algemeen gepaard gaat met een borrel, wordt de onderscheiding ook wel het Jeneverkruis genoemd. Foto: Defensie

x

Extra compensatie voor AOW-gat

(Oud)militairen en burgermedewerkers van Defensie krijgen een hogere compensatie om het zogenoemde AOW-gat op te vangen.

Nadat de pensioenleeftijd in 2014 werd verhoogd, kwamen veel defensiemedewerkers in een financieel gat terecht. Er werd vorig jaar compensatie geboden, maar De Centrale Raad van Beroep en de rechtbank Den Haag oordeelden dat dit onvoldoende was.

Daarom heeft minister Hennis extra compensatie aangekondigd. Met de nieuwe voorziening wordt het bedrag gelijk aan de netto AOW-uitkering. Fiscale effecten zorgden voor een te grote terugval in het inkomen, maar daar wordt nu rekening mee gehouden.

Het geld moet volgende maand worden uitbetaald aan hen die dat toekomt. 

x

Kan ik stemmen tijdens Tweede Kamerverkiezing?

Defensiemedewerkers die in het buitenland zijn geplaatst en volgend jaar tijdens de Tweede Kamerverkiezingen willen stemmen, moeten tijdig actie ondernemen. Op intranet staat hoe je op 15 maart je stem uit kunt brengen. Er wordt onder meer onderscheid gemaakt tussen Defensiemedewerkers die tijdelijk in het buitenland verblijven (en dus nog steeds bij een Nederlandse gemeente staan ingeschreven) en medewerkers die permanent buiten de Nederlandse grenzen wonen.

x

Lidmaatschap voor luchtmachters

Luchtmachters die de dienst verlaten krijgen een tweejarig lidmaatschap van de Koninklijke Nederlandse Vereniging Onze Luchtmacht (KNVOL) aangeboden. Het CLSK wil hiermee de verbondenheid tussen de luchtmacht en medewerkers die de dienst hebben verlaten stimuleren. Het geldt voor alle medewerkers met een dienstverband van minstens 4 jaar, die de dienst (eervol) hebben verlaten. De dienstverlaters kunnen zelf aangeven of ze gebruik willen maken van het KNVOL-lidmaatschap. Foto: KNVOL

x