Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 11 | 2016
Parttime collega
Wat voor werk doe je in het dagelijks leven?
“Na diverse functies bij de politie in Rotterdam, werk ik sinds 1990 in het bedrijfsleven. Eerst als manager van een logistiek bedrijf en later als directeur en lid van de Raad van Bestuur van Maersk en Vos Logistics. Tegenwoordig ben ik algemeen-directeur van Broekman Logistics. Destijds voelde ik dat ik in het bedrijfsleven meer kansen op een mooie carrière had dan bij de politie. Bovendien trekken de hectiek en dynamiek van de logistiek me. Elke dag is anders. Ik ben, ook privé, een bezig baasje dat niet van de 8-urige werkdag is.”
Parttime collega
Reservisten, die doen toch alleen bewakingswerk? Nee, ze zijn op vele fronten inzetbaar. Sterker, de parttime militairen van de Groep Luchtmacht Reserve (GLR) zijn van grote waarde. In deze serie vertellen ze over hun werk.
Jacques Kleinkramer | 54 jaar
Luitenant-kolonel | algemeen directeur Broekman Logistics
Tekst: Jack Oosthoek | Foto’s: Phil Nijhuis
Wat voor reservistenwerk doe je?
“Voor Employer Support organiseerde ik mede de werkgevers- en VIP-dagen op vliegbases en bezocht internationale conferenties. Daarbij voelde ik me als een vis in het water, omdat ze me uitdaagden om out of the box te denken. Sinds 2014 werk ik 1 dag in de week als reserve-stafofficier voor de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK), luitenant-generaal Bart Hoitink. Met hem werkte ik bij Employer Support ook samen. Een stafofficier van de IGK (er zijn er 14, van wie 5 reservist, red.) is een soort ombudsman die bemiddelt voor in de krijgsmacht vastgelopen medewerkers. Bijvoorbeeld omdat ze de Verklaring geen Bezwaar niet krijgen, met intimidatie te maken hebben of het oneens zijn met een beoordeling. Ik behandel voor 90 procent luchtmachtzaken. Stafofficieren organiseren ook de werkbezoeken van de IGK in binnen- en buitenland, maken verslagen en verzorgen themadagen. Allemaal dynamisch en divers werk. Er gebeurt daadwerkelijk wat met de adviezen van IGK-stafofficieren. Mijn reservistenwerk vraagt van mijn civiele werkgever, van Defensie en van mijzelf echter veel flexibiliteit. Dank zij de goede wil van íedereen lukt het goed om alles in de agenda in te passen.”
Welke kennis neem je vanuit je burgerbaan mee de luchtmacht in?
“Zolang het niet om oefeningen en missies gaat, werkt Defensie tamelijk stroperig, ambtelijk en bureaucratisch. Op basis van mijn ervaringen in het bedrijfsleven, geef ik aan hoe zaken bedrijfsmatig efficiënter en sneller kunnen. Het hoogste dek heeft daarvoor een luisterend oor; het middelmanagement zet de hakken meestal in het zand.”
Welke vruchten pluk je in je civiele werk van je baan als reservist bij Defensie?
“Ik neem veel elementen van het operationeel leiderschap mee het bedrijfsleven in. Samen met mijn managementteam volgde ik bij Defensie bijvoorbeeld een leiderschapstraining. Dat vonden ze fantastisch! Daarbij ontdekten we dat er veel overeenkomsten bestaan tussen leiderschap bij Defensie en in het bedrijfsleven, dat ook veel waarde aan teamwork hecht. Bij Defensie leer je een situatie snel overzien, snel schakelen en snel beslissen. In tegenstelling tot wat in het bedrijfsleven soms gebeurt, heb je vaak geen dag de tijd om knopen door te hakken.”
Wat is volgens jou de meerwaarde van een reservist?
“Hij brengt civiele kennis in en staat positief-kritisch tegenover Defensie. Zelf ben ik daarbij recht door zee en soms wat ondiplomatiek. Maar ik blijf altijd respectvol. Immers, ik vertegenwoordig de luchtmacht. Mijn inbreng dient ook maar 1 doel: hoe halen we er het beste voor Defensie uit?”
Hoe zie je je toekomst als reservist?
“Ik hoop tot mijn Functioneel Leeftijd Ontslag door te gaan, omdat ik mijn werk met passie doe. Reservisten zijn onlosmakelijk met Defensie verbonden. Ik kan me mijn leven niet meer zonder mijn reservistenfunctie voorstellen. Het is een soort life style geworden.”
Waarom ben je reservist geworden?
“Na het einde van mijn periode als Kort Verband Vrijwilliger bij de luchtmacht in 1979, bleef Defensie kriebelen. De luchtmacht is als het ware mijn eerste liefde. Dat snelle en dynamische met al die vliegtuigen, boeit me. Veel functies komen ook in het bedrijfsleven voor. Een infanterist is toch meer afgezonderd van de maatschappij op een hei bezig. In 2010 toen ik nog de leeftijd had waarop dat kon, meldde ik me als reservist bij de luchtmacht aan. Ik ging als kapitein aan de slag bij de toen nieuwe afdeling Employer Support die reservisten en hun werkgevers ondersteunt. Mijn wens was vervuld.”
Voel je je als reservist volwaardig militair?
“Ja, mijn beroepscollega’s behandelen me nooit afstandelijk. De IGK maakt evenmin onderscheid tussen beroeps- en reservemilitairen. De luchtmacht ziet nut en noodzaak van reservisten honderd procent in.”