06

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 05 | 2015

Doe meer met een reservist

Parttime militairen breder inzetbaar dan alleen voor bewakingstaken

Je moet er maar opkomen. Militair personeel dat uit dienst gaat, vrijwillig of onvrijwillig, meteen aan de luchtmacht binden als reservist. Ze zijn getraind, gescreend, vakbekwaam en hebben een luchtmachthart. En nu het belangrijkste: zet ze weer in binnen het vakgebied waar ze vandaan komen.

Soms is de oplossing voor een probleem zo simpel dat je er jarenlang aan voorbij gaat. De Beleidsbrief Intensivering Reservistenbeleid 2011 geeft aan dat operationele commando’s moeten kijken naar een bredere inzet van de parttime militairen. De krijgsmacht lanceert diverse proefprojecten, zo ook de KLu. 1 daarvan is om met FPS2 vertrekkende luchtmachtmilitairen direct reservist te maken. Niet bij de Groep Luchtmachtreserve (GLR), maar in de Product Verantwoordelijke Eenheid (PVE) waar ze vandaan komen. Ongeveer anderhalf jaar geleden kwam Commandant vliegbasis Eindhoven tijdens 1 van de KLu-workshops ter voorbereiding op het paarse symposium over reservisten met dit idee. Je kunt veel meer met reservisten dan alleen bewaking en beveiliging. “Doel is nu vrijdag uit dienst, maandag als reservist verder”, zegt Commandant GLR luitenant-kolonel Leo Joosse. “Binnen Defensie is geld vrijgemaakt voor deze pilot. Slaat die goed aan, dan kan het in de toekomst structureel worden.”

Tielenius Kruythoff kan tijdens de piekbelasting op Eindhoven tijdens de EART flink aan de bak. “Ik ben misschien nog wel gemotiveerder dan voorheen."

Zaterdag al werken

Een ander voorbeeld van veel bredere inzet van reservisten zie je eveneens op Eindhoven. “Door de hoge werkdruk waren bij de brandweer met spoed meer mensen nodig”, zegt majoor Ruud Thijssen, hoofd operatiecentrum Eindhoven. “Die kun je niet 1, 2, 3 van de civiele markt plukken. We belden met 12 voormalige KLu-brandweerlieden, nu werkzaam in die civiele sector. ‘Of ze interesse hadden reservist-brandweer te worden?’ En – verbazend voor ons – allemaal kwamen ze praten! ‘Als het moet, kunnen we zaterdag al werken hoor’, zeiden meerdere. Voor ons snijdt het mes aan 2 kanten. We werken het personeelsprobleem weg en civiele collega’s hou je current op het gebied van vliegtuigbrandbestrijding.”

Thijssen (r.): “Een reservist, kost dat meer of minder geld? Minder, want het is een flexibele kracht die niet drukt op het personeelsbudget als hij of zij niet aan het werk is.”

Vrijwillig, maar niet vrijblijvend

“Iedereen denkt altijd aan de korporaal-bewaker, maar met reservisten is dus veel meer mogelijk”, aldus projectleider reservisten pilot Eindhoven luitenant-kolonel Theo Vens, zelf ook reservist. “Het hoofd van de betreffende PVE bepaalt de inzet van reservisten. Die is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Dat geldt voor zowel reservist, als Defensie. Kwestie van goede afspraken maken.”

“Binnen de POL werken 15 man”, zegt H-PVE Logistiek op Eindhoven kapitein Jordi Braster. “De wens is een handvol reservisten erbij. Met een paar van hen vul je 1 normale arbeidsplaats.” “Onnodig – en onterecht – is de vrees dat reservisten het vaste personeel verdrukken”, vult Joosse aan. “Reservisten werken bij Defensie variërend van 1 dag per week tot 2 weken.”

x
Behalve de ervaring van 9 jaar Volkel, brengt Tielenius Kruythoff ook zijn uitzendervaring naar Eindhoven. “Ik heb bijvoorbeeld met diverse types helis’s op Tarin Kowt gewerkt.”

Sleutel

Gianpaolo Tielenius Kruythoff (31) verliet, na onder meer 9 jaar POL op Volkel, de KLu. “Maar buiten Defensie was een baan vinden lastig en ik miste het groepsgevoel, de kameraadschap.” Braster: “Gianpaolo komt uit de eigen POL-gelederen en dat is heel wat anders dan bijvoorbeeld een bewaker. Inwerktijd is er niet – hij kan meteen operationeel aan de bak.” “Hij weet zogezegd waar de sleutel hangt”, zegt Thijssen.

Gras

Voor bedrijven is dan nog de vraag: ‘what’s in it for me?’ Voor Vens een duidelijke zaak: “Je krijgt opgeleide, ervaren en gedisciplineerde werkkrachten.” Tielenius Kruythoff: “Voor een klein bedrijf kan de winst zelfs heel groot zijn. Neem bijvoorbeeld een logistiekeling. Die kan binnen Defensie volledig opgeleid worden op een heftruck. Dat scheelt het bedrijfsleven kostbare tijd en investering.

Ik wilde graag terug naar de luchtmacht, en als reservist op deze plek hoor ik er weer helemaal bij. Veel meer dan wanneer ik in de pool GLR zou terechtkomen.” “Dus als Defensiepersoneel nu nog denkt dat het gras bij de buren groener is,” besluit Thijssen. “Praat dan eens met een reservist.”

Tekst: Arno Marchand
Foto’s: korporaal 1 Zadrach Salampessy.