Park Vliegbasis Soesterberg…

…onthult de geheimen van het militaire landschap

Met een lange bel van een minuut of wat, schuiven de imposante deuren van de betonnen vliegtuigshelters op de vliegbasis Soesterberg open. Ondertussen hebben F-15 Eagles van het Amerikaanse 32nd Fighter Squadron hun motoren gestart en rijden naar buiten de taxibaan op. Daarna op weg voor een luchtverdedigingsmissie of onderschepping boven Duitsland of de Noordzee. Althans, zo was het jarenlang tijdens de Koude Oorlog. Nu bieden de shelters onderdak aan hele andere zaken.

Natuur en cultuur

Kunstobjecten, kantoren en zelfs schaapskuddes vinden tegenwoordig hun thuis in de voormalige vliegtuigonderkomens zoals shelters, maar ook de Amerikaanse commandobunker. De voormalige vliegbasis is door de Provincie Utrecht, gemeenten Soest en Zeist en in samenwerking met het Utrechts landschap de omgetoverd tot een natuur- en cultuurpark. Foto: korporaal 1 Zadrach Salampessy

Ontdekken

Na 100 jaar achter hekken is het voormalige militaire vliegterrein sinds 13 december voorgoed open voor het publiek. Vanaf dat weekend kan iedereen de geheimen van dit landschap zelf ontdekken. Daarin zijn nog delen van de militaire geschiedenis terug te vinden. Voornamelijk aan de Amerikaanse zijde, Camp New Amsterdam. Foto: korporaal 1 Zadrach Salampessy

Park

Na de Amerikaanse aanwezigheid op de vliegbasis van 1954 tot en met 1994, vreesde omliggende gemeenten voor de werkgelegenheid. Maar de luchtmacht bleef er, totdat ook die in 2007 de poorten sloot. Nu krijgt de regio er het Park Vliegbasis Soesterberg voor terug, met daarop het Nationaal Militair Museum (NMM). Dat richt zich op jaarlijks 400.000 bezoekers. Foto: korporaal 1 Zadrach Salampessy

Veranderd

Voor Nederlands luchtmachtpersoneel met een geschiedenis op de bakermat is het een weerzien met de werkomgeving van vroeger. Die is overigens wel danig veranderd, want veel gebouwen, met name rondom het NMM hebben de nieuwe inrichting van het zogeheten museumkwartier niet overleefd. Zelfs het oude badhuis uit 1924 – waarin de laatste jaren de Sectie Communicatie huisde – is helaas met de grond gelijk gemaakt. Foto: korporaal 1 Zadrach Salampessy

Wens

Op 11 december opent koning Willem-Alexander het NMM. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert staat stil bij de impact die oorlog en geweld door de eeuwen heen op de samenleving en de militairen hebben gehad. “Een bewogen geschiedenis voor de krijgsmacht heeft ons onmiskenbaar gebracht tot de kwaliteit van vandaag. Het is dan ook mijn vurige wens dat bezoekers vertrekken met een gevoel van trots. Trots op onze veteranen, trots op onze militairen, trots op onze Nederlandse krijgsmacht.” Foto: Bart Nijs Fotografie

Oud

Maar niet alles van vroeger is weggehaald. Wat er nog wel staat is de ‘showroom’ Belvedere uit 1913, het oudste luchtvaartgebouw van Nederland en mogelijk van de wereld. Ook de stenen hangar 8 uit 1928 staat er nog. Deze was vroeger volledig voorzien van schuifdeuren. De blik naar buiten zou tegenwoordig uitkijken op het NMM. De schuifdeuren zijn niet in oude staat teruggebracht om de aanwezige vleermuispopulatie niet te verstoren. Foto: uit collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

100.000

In de Kerstvakantie passeert al de 50.000ste bezoeker de poorten van het NMM. Amper een maand later, op 25 januari en 6 weken na de opening, is de telling al verdubbeld. De prijswinnaars winnen een vaart voor 2 personen in de luchtballon van de Koninklijke Luchtmacht. Foto: Louis Meulstee

Geliefd

Een ruime blik op de 380 hectare natuur en cultuur: met zicht op het NMM op de fiets over de startbaan. Die blijkt overigens bij een aantal bijzondere vogels zeer geliefd, zowel nu als tijdens het gebruik door vliegtuigen. Zoals natuurkenner en liefhebber aangeeft bij de opening van het park: “Huur Defensie in, want die weet precies hoe je dit soort land moet onderhouden.” Foto: korporaal 1 Zadrach Salampessy