Lees- en kijkwijzer

Broken Dreams – The story of a unique Dakota told by the old lady herself

De titel van dit boek zegt het al. Het is niet 1 van de vele over dit beroemde vliegtuig, maar een verhaal van de dame zelf. 1 specifieke Dakota vertelt haar levensloop. Een verhaal waarvan vele Nederlanders een stukje kennen. Dit is namelijk de Dakota die werd kapot gereden op een betonnen viaduct, op weg naar de theaterhangar op het voormalig Marinevliegkamp Valkenburg. Daar zou het een rol krijgen in de musical Soldaat van Oranje. Het toestel kwam uiteindelijk wel op de bestemming aan, en heeft daar nog een paar jaar – tamelijk troosteloos – aan de rand van de parkeerplaats gelegen.

Auteur Suzanne van Leendert vond dat dit niet het roemloos einde mocht zijn. Eigenlijk is ze documentairemaker en werd geraakt door de manier waarop de betrokkenen bij deze Dakota over haar spraken; alsof het een mens was. Daaruit ontstond het idee voor de film Broken Dreams. Deze ging vorig jaar in première in de Aviodrome in Lelystad. Het vervolg daarop is het boek. Fascinerend om te lezen en zien wat Van Leendert aan gegevens en personen boven water heeft gekregen. Onder hen 2 ‘riveters’, vrouwen die in WO II met rivets (popnagels) vliegtuigen in elkaar klonken, maar ook personeel van Air France waar deze Dakota nadien vloog. En zo nog een aantal verhalen zoals toen ze bij het Victory Memorial Museum in Arlons stond, waar menig Nederlander op weg naar Frankrijk haar – al dan niet bewust – langs de snelweg heeft zien staan. En daarna nog het Museum Bevrijdende Vleugels in Best.

De documentaire (52 minuten) die op 12 januari op DVD uitkwam, is grotendeels Engels gesproken en daarbij Nederlands ondertiteld. De film start, anders dan het boek dat bij de ‘geboorte’ in de fabriek begint, bij het ongeluk op weg naar Valkenburg.

Beide ‘documenten’ zijn prachtige aanvullingen op de vele boeken en films die er al over dit beroemde Douglas-product zijn. De invalshoek is bijzonder en de kwaliteit van boek en film hoog. Beide zijn echte aanraders voor luchtvaartliefhebbers in het algemeen en die van de Dakota in het bijzonder. (A.M.)

‘Broken Dreams – The story of a unique Dakota told by the old lady herself’, met ISBN 9789081711050 is geschreven door Suzanne van Leendert en Barry McCabe en uitgegeven door Narwal Uitgeverij in Den Bosch. De hardback op formaat 21,5 x 28,5 cm telt 120 pagina’s en is voorzien van zo’n 75 kleuren en 18 zwart-witfoto’s. De DVD is geproduceerd door Van Osch Films kent een Nederlandse, Engelse en Franse versie en bonusmateriaal. Het boek kost € 35 en de DVD € 15, maar bij samen bestellen is de prijs € 45,- (alle prijzen inclusief verzendkosten). Bij verzending naar het buitenland liggen de prijzen iets hoger. Kijk daarvoor, voor een trailer van de film en meer (bestel-)informatie over het boek op http://www.brokendreams.eu.

x

Nationaal Militair Museum

Bent u nog niet in het Nationaal Militair Museum (NMM) geweest of wilt u juist de collectie nog een keer bekijken, dan is dit boek het aangewezen document. Prachtig fotomateriaal van (hoofdzakelijk) Gijs Dragt laat vrijwel de gehele collectie voorbijkomen, daarbij voorzien van archieffoto’s, technische en achtergrondinformatie. Juist dat laatste, samengesteld door Dick van Wageningen, maakt het erg interessant, want het geeft echt een verdieping. Met de foto’s van (de totstandkoming van) het gebouw is dit boek echt een visuele rondgang door dit museum. Het fotowerk is erg goed, maar dat is ook wel toe te vertrouwen aan Dragt die al eens exposeerde in het voormalige Militaire Luchtvaart Museum. (A.M.)

‘Nationaal Militair Museum’ met ISBN 9789462081550, is geschreven door Dick van Wageningen en uitgegeven door nai010 uitgevers in Rotterdam in samenwerking met Hijmans en het ministerie van Defensie. De softback op formaat 22 x 28 cm telt 112 pagina’s. en is voorzien van ruim 125 kleuren en zwart-witfoto’s. De prijs bedraagt €29,50. Kijk voor meer informatie op www.naibooksellers.nl.

x

Missie Afghanistan

Een landmachter in dienst van de luchtmacht. Inmiddels niet meer uitzonderlijk, maar bij het begin van de Afghanistan-missie waren de helikopterboordschutters behoorlijke exoten. Voormalig korporaal Simon van Well beschrijft in Missie Afghanistan zijn operationele dubbelleven als doorgunner. 3 keer ging de militair van de Luchtmobiele Brigade op uitzending naar Afghanistan. Tussen 2004 en 2008 haakte hij twee maal aan bij het Chinook-detachement en een keer bij het Cougar-detachement. Zijn boek is een gedramatiseerde weergave van wat hij en zijn collega-doorgunners in die periode meemaakten.

De soms eindeloze Afghaanse leegte. Vliegen door muren van zand. Bevoorrading, het afzetten of ophalen van troepen. Maar ook de kameraadschap en de onderlinge geintjes komen allemaal voorbij. Inclusief de cultuurshock van de infanterist die in de wereld van de luchtmacht stapt. Boven alles is Missie Afghanistan een inkijkje in de belevingswereld van de gewone militair. Verwacht dan ook geen literaire thriller. Het boek is soms spannend, soms grappig. Maar met 269 pagina’s is het ook behoorlijk lijvig. De spanningsboog zakt daardoor af en toe iets teveel in. Toch heeft Van Well een doorgaans makkelijk weglezend boek afgeleverd. Dus ook de minder geoefende lezer leest hier in vliegende vaart doorheen.

Het boek zelf bevat geen foto’s of illustraties. Maar met de applicatie Layar heeft Van Well persoonlijke foto’s toegevoegd aan zijn boek. Een kwestie van de app downloaden en het boek scannen. Daarmee biedt Missie Afghanistan een bonus ten opzichte van het ‘klassieke’ papieren boek. De app maakt het bovendien mogelijk om later meer extra’s toe te voegen. En dat sluit de auteur niet uit, zo vertelt hij. “Over mijn tijd in Afghanistan kan ik nog wel 100 pagina’s vullen.” (I.K.)

‘Missie Afghanistan’ met ISBN 9789402126846 is geschreven en uitgegeven door Simon van Well. De softback op formaat 13,5 x 21,5 cm telt 269 pagina’s en is voorzien van foto’s via de app Layar. De prijs bedraagt €19,95 het boek is uitsluitend verkrijgbaar via www.bol.com.

Dutch Profile: B-25C/D/J ‘Mitchell’ – ML-KNIL/RNEIAAF 1942-1945

In deze nieuwe publicatie van Luuk Boerman 1 van de 2 Nederlandse vliegtuigen die een rol speelden in de strijd in tegen de Japanse bezetter. Na 2 delen over de P-40 Kitty Hawk is het nu tijd voor 3 versies van de B-25 Mitchell. Zoals gebruikelijk een tweetalige uitgave (Nederlands en halverwege het boekje Engels) met tekst van Max Schep en Wim Nijenhuis. Deze is verdeeld in zo’n 30 alinea’s en zoals gebruikelijk in de Dutch Profile serie zonder index of hoofdstukindeling. Het beschrijft (kort) de keuze voor de B-25 – en niet de Fokker T.IX – de aanschaf van de toestellen en training in de USA en Australië en natuurlijk de operationele inzet (lang). Uiteraard gaat dit over het No. 18 Squadron, maar ook het No. 119 Squadron komt even aan bod. Het verhaal eindigt met de verplaatsing van het squadron naar Borneo waar een dag na aankomst, op 15 augustus, Japan de capitulatie ondertekent. Alhoewel deze keer een volledig registratieoverzicht ontbreekt, is de publicatie weer zeer ruim voorzien van hoofdzakelijk zwart-wit-, en enkele kleurenfoto’s en 5 pagina’s kleurenprofielen. Medio dit jaar verschijnt de volgende publicatie over de Gloster Meteor. (A.M.)

‘Dutch Profile: B-25C/D/J “Mitchell” – ML-KNIL/RNEIAAF 1942-1945’ met ISBN 9789490092092 is geschreven door Max Schep en Wim Nijenhuis en geproduceerd en uitgegeven door Luuk Boerman/Dutch Profile. De softback op formaat 21 x 29,5 cm telt 60 pagina’s en is voorzien van 8 kleuren- en 95 zwart-witfoto’s en 5 pagina’s kleurenprofielen (inclusief die op de omslag). De uitgave kost (inclusief verzending) €19,50 bij de uitgever en is te bestellen via www.dutchprofile.nl.

x