Tekst Jopke Rozenberg-van Lisdonk
Foto sergeant-majoor Maartje Roos

Technische pioniers op baanoriëntatie bij Defensie

-

“Mijn leven was 25 jaar lang afhankelijk van luchtmachttechneuten,” trapte luitenant-generaal Sander Schnitger zijn speech af op het Tech Talent Event van Defensie. “Ik kon ze blind vertrouwen en bracht dankzij hen elke F-16 die ik meenam weer heel terug.” De Commandant Luchtstrijdkrachten (C-LSK) is één van de militairen die op het wervingsevenement probeert jonge hoogopgeleide techneuten Defensie binnen te praten.

Zo’n 300 nieuwsgierige, deels ook stage- of baangierige HBO’ers en universitair geschoolden bezoeken de infodag op de eerste woensdag van december. Ze ‘sponzen’ aandachtig alle carrièremogelijkheden bij de krijgsmacht op. “Defensie is veel breder georiënteerd dan vechten alleen,” merkt student werktuigbouwkunde Stefan Dijkman (21) op. “Er zijn veel meer technische functies dan ik dacht.” En dat je die zowel als burger en als militair kunt vervullen, is voor sommigen ook een eye opener.

In uniform veel vetter

Senior engineer Meta de Hoon van de Defensie Materieel Organisatie vertelt de studenten bevlogen over de technische testen die ze doet op de wapensystemen van Defensie. De burgermedewerker doet dat voornamelijk op de F-16. De Hoon studeerde lucht- en ruimtevaarttechniek, een opleiding waarvan nu ook een afvaardiging aanwezig is. Iemand in de zaal merkt op: “Dat klinkt ontzettend interessant, maar kan dat ook in uniform? Dat vind ik veel vetter.”

x
Foto links: De stelling van het einddebat was: ‘Ik ben overtuigd om bij Defensie te gaan werken, ja of nee’. Degene die hierin zijn mening volgens Schnitger het meest overtuigend verwoordde, won een vlucht in een KDC-10. Foto rechts: De static show met land-, zee- en luchtmachtvoertuigen trok veel bekijks.

“Defensie heeft pioniers nodig die de leading edge van technologische innovatie opzoeken.”

Geen Rambo

Er zijn genoeg mogelijkheden als technisch militair vertelt kapitein Joris van Driel. Hij is officier verbindingsdienst bij de landmacht en studeerde bedrijfskundige informatica. Zo’n 20% van zijn landmachtcollega’s heeft een technische functie schat hij in. “En,” zegt de leidinggevende, “je hoeft geen Rambo te zijn om als technisch officier bij Defensie te kunnen werken hoor.”

“Wat Defensie vooral nodig heeft, zijn pioniers die de leading edge van technologische innovatie opzoeken,” vult C-LSK Schnitger aan. Ook al moet dat tegenwoordig gebeuren met een beperkt budget, volgens de generaal hoeft dat slimme denkers en doeners niet in de weg te staan. “Het streven is altijd de beste zijn in een conflict. De tweede plaats is geen optie.”

-

“Het ‘1 team, 1 taak’-gevoel vind ik zo gaaf!”

Voor student lucht- en ruimtevaarttechniek Frankie Liu (25) staat het onomstoten vast: hij wil technisch officier vliegtuigonderhoud worden. “En dan het liefst van de jachtvliegtuigen.” In augustus dit jaar rondt hij zijn stage af op vliegbasis Leeuwarden. Daar doet hij onderzoek naar het onderhoudsadministratiesysteem van de F-16. De Rotterdammer heeft er de tijd van zijn leven. “Sinds mijn 6e heb ik al interesse in vliegtuigen en bezoek zolang ik me kan herinneren alle open dagen van de luchtmacht. Het kameraadschap, het ‘1 team, 1 taak’-gevoel vind ik zo gaaf!” Hij bezoekt met twee vrienden het evenement. Liu doet dat vooral voor de gezelligheid. “Ik kwam net al collega’s uit Leeuwarden tegen!” Zijn vrienden zijn er met name om ook overtuigd te worden van een baan bij de krijgsmacht. “Ze raken steeds enthousiaster,” glundert de ex-stagiair.

-
Studenten informeren veelvuldig naar stage- en afstudeerplaatsen en baanmogelijkheden bij Defensie voor hun specifieke vakgebied.
-

“Defensie is veel breder georiënteerd dan vechten alleen.”

“Vies worden en technische diepgang combineren”

Bij de wervingsstand wisselen Myrna Linders (27) en haar vriend Johan Swarts (28) contactgegevens uit met een wervingsvoorlichter. “De projecten van CLSK 3.0 vind ik erg interessant,” zegt Swarts. Hij studeert momenteel af als werktuigbouwkundig ingenieur. “Ik ben nooit vies geweest om mijn handen te laten wapperen en ook niet van fysiek vies worden,” lacht hij. “Ik combineer dat graag met technische diepgang. Een aantal kenmerken die wel passen bij Defensie, lijkt me.” De twee worden binnenkort benaderd voor specifieke informatiebijeenkomsten afgestemd op hun vakgebied. Zijn vriendin werkt namelijk in een TBS-kliniek, maar zou graag als hulpverlener bij Defensie aan de slag gaan. “Net als Johan lijkt mij het kameraadschap bij Defensie ook fantastisch. En ik wil wat meer afwisseling qua werkomgeving. Bij Defensie kan ik over de hele wereld werken én maatschappelijk bezig zijn. Heel gaaf.” 

-
Medewerker van Bureau Evenementen Henk Drost geeft tekst en uitleg bij de simulator van de F-16.