Kranslegging in Sinaï-woestijn

Nederlandse militairen van de Multinational Force and Observers (MFO)-missie legden op 11 november een krans bij het MFO-monument in Al Gorah in de Egyptische Sinaï-woestijn. Deze dag geldt voor veel van de 15 nationaliteiten van de missie als dodenherdenking.

De MFO ziet sinds 1982 toe op naleving van de Camp David-akkoorden. Die regelen de vrede tussen Israël en Egypte. Net als tussen 1982 en 1995 maakt Nederland sinds 2013 weer deel uit van de missie.

streep

Medailleparade AWACS-personeel

13 herinneringsmedailles vredesoperaties, 3 Luchtmachtmedailles, 11 wings en zo’n 30 inauguratiemedailles werden er uitgereikt aan Nederlandse en buitenlandse AWACS-bemanningsleden op NAVO-vliegbasis Geilenkirchen. De jaarlijkse medailleparade vond dit jaar plaats op 19 november.

De herinneringsmedaille kregen militairen vanwege hun deelname aan Operatie Afghan Assist. Hierbij waren bijna 4 jaar lang AWACS radarvliegtuigen actief in het Afghaanse luchtruim ter ondersteuning van de internationale ISAF-operatie. De Luchtmachtmedaille was er voor meer dan 300 nachten van huis vanwege operationele diensten. De wings werden uitgereikt aan gevechtsleiders en boordwerktuigkundigen voor hun werk in een AWACS-toestel. De inauguratiemedailles gingen naar buitenlandse militairen die het Nederlandse luchtruim beveiligden tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Dit laatste onderstreept het multinationale karakter van NAVO’s AWACS-eenheid in Geilenkirchen, waar militairen uit 16 NAVO-landen samenwerken. Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten generaal-majoor Emile van Duren en burgemeester van Brunssum Luc Winants, de buurgemeente van Geilenkirchen, reikten de versierselen uit. Foto: E-3A Component

-
streep

Erepenning voor levensreddende C-130 gezagvoerder

Een stuk pannenkoek dat de 6-jarige Florence vorig jaar letterlijk in het verkeerde keelgat schoot, werd haar bijna fataal. Door adequaat handelen van majoor Bernie van den Berg, gezagvoerder op de C-130, ontsnapte zij aan de verstikkingsdood. Ze heeft er zelfs geen enkel letsel aan overgehouden. Voor de levensreddende handeling ontving de majoor ruim een jaar later op 18 november de Erepenning Koninklijke Luchtmacht. Florence, het vriendinnetje van de kinderen van Van den Berg, had zelf de eer deze te overhandigen op het stadskantoor van de gemeente Breda. De gezagvoerder is daar momenteel ook wethouder. Voor die functie krijgt hij sinds dit jaar buitengewoon verlof van Defensie.

De erepenning met bijbehorend erekoord wordt toegekend aan personeel dat zich, naar het oordeel van de onderdeelscommandant, heeft onderscheiden door buitengewone toewijding of bijzonder loffelijk optreden. Foto’s: John van Benten

x
streep

Eerste F-35 squadron opgericht

Het eerste Nederlandse F-35 squadron is sinds 4 november een feit. Het 323 Squadron is heropgericht op Eglin Air Force Base in Florida (VS). Daar ontving kolonel Bert de Smit de vlag van de eenheid uit handen van kolonel Gerbe Verhaaf, Commandant Vliegbasis Leeuwarden waar de eenheid tot 31 oktober stond.

323 is voor de introductie van het nieuwe jachtvliegtuig verantwoordelijk voor de operationele test- en de evaluatiefase (OT&E). Die start eind dit jaar op Edwards Air Force Base in Californië. Voor het 323 squadron, dat in 1948 is opgericht, is de uitvoering van OT&E’s een bekende taak. Eerder deed het dit voor de Nederland en Europese F-16 gebruikers. Het is de bedoeling dat de eerste F-35’s vanaf 2019 naar Nederland komen. Defensie schaft er tenminste 37 aan.

323 had sinds 1992 ook de Tactical Training Evaluation and Standardisation (Tactes)-taak. Die zorgde nationaal en internationaal voor standaardisatie in het opereren met de F-16. Het personeel in Nederland, Tactes-taak, en het kantoor testvliegen zijn op 31 oktober overgegaan naar het 322 Squadron op Leeuwarden. Foto: Willem Helfferich

-
streep

Kwartet

Sinds kort zijn er 4 Nederlandse vliegers opgeleid voor de F-35. Majoor Pascal Smaal (foto l.) maakte als vierde Nederlandse vlieger zijn eerste solovlucht op 19 november in Florida. De vlucht vanaf Eglin AFB met kolonel Bert de Smit als instructeur in een ander F-35 (foto r.), duurde ongeveer 1,5 uur. Smaal: “Bij het opstijgen merkte ik al hoe krachtig en gebruiksvriendelijk het toestel is. Mijn eerste solovlucht ging erg goed en soepel, mede dankzij handige features als de ‘auto-throttle’, waarmee de snelheid automatisch wordt geregeld.” Smaal rondt naar verwachting begin december zijn opleiding tot vlieginstructeur af. Vervolgens neemt hij vanaf  januari 2015 deel aan de operationele test- en evalutiefase van de F-35 op Edwards Air Force Base in Californië. Hier gaan zowel de vliegers als ook het technisch personeel naartoe. Foto: 323 Squadron

x
streep

Oproep voorzitter oud 334

Beste leden en oud-leden van het 334 Squadron. Zo’n 30 jaar geleden ontstond de vereniging oud 334. Door het vertrek van het squadron naar Eindhoven begin jaren ’90, is echter enige verwijdering gegroeid tussen de mensen uit de omgeving van Soesterberg en het squadron op Eindhoven. Een aantal keer is geprobeerd om de banden aan te halen, echter zonder succes. Een en ander neemt echter niet weg dat wij allen het ‘Semper et Ubique’ aan den lijve hebben gevoeld en dat schept toch een band. De reünie op Eindhoven op 3 oktober bij het 70-jarig bestaan van 334 was daarvan een goed voorbeeld.

Onze vereniging telt op dit moment nog zo’n 50 leden met hun partners. Het ledenbestand is echter slinkende met als gevolg de noodzaak om – met pijn het hart – de vereniging op termijn op te heffen. Tenzij er voldoende nieuwe aanwas komt vanuit andere oud-leden van het squadron. Heeft u interesse? Wilt u meer weten? Laat dan even iets van u horen, bij voorkeur per mail naar baukesnoep@kpnmail.nl, en wij nemen contact met u op! Bellen kan eventueel naar 0413-330271 of 06-5352 6076 of via skype op bauke.snoep.

streep

Vrouwelijke militairen gezocht voor Facebook-groep

Henriette Jonker is een facebook-groep gestart, gericht op alle vrouwelijke militairen in actieve dienst, reeds met groot verlof of met pensioen. Iedere vrouwelijke militair, jong of oud, is van harte welkom zich aan te melden. Het doel is leuke en open groep te maken, elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen of misschien na heel wat jaren elkaar terug te vinden en bij te praten. Iedereen is vrij om foto’s te posten, ervaringen te delen of wat ze ook maar kwijt willen. Ga naar Facebook, zoek op ‘Welkom Vrouwelijke Militairen’ en meldt u aan.

-
streep