Foto sergeant Ruud Mol

Een moment van bezinning

Nog niet zo heel lang geleden schreef ik dat de Koninklijke Luchtmacht nog meer dan voorheen volop in beweging is. En dat het luchtmachtpersoneel zorgt voor inzet die er toe doet, waar en wanneer dat gevraagd wordt. Drie collega’s die altijd klaar stonden en jarenlang zorgden dat die inzet er toe deed, zijn ons zeer recentelijk veel te vroeg ontvallen. Ik realiseer me als geen ander dat het bedrijf 24/7 doordraait in binnen- en buitenland. En dat maakt dat we soms leven in de waan van de dag. Ondanks dat wil ik eerst stilstaan bij de drie collega’s die in hun veel te korte leven hebben bijgedragen aan de successen van vandaag.

Op 5 oktober overleed Marcel Franke. Hij was werkzaam als beveiliger bij de Defensie Beveiligings en Bewakings Organisatie in het patrouillegebied Woensdrecht. Marcel was een hardwerkende, loyale en plichtsgetrouwe medewerker die enthousiast zijn vak uitoefende.

Twee weken geleden bereikte mij het droevige bericht dat geheel onverwachts kapitein Bart Balijon is overleden. Hij werkte als officier luchtgevechtsleiding/air surveillance in Poggio Renatico in Italië. Bart stond bekend als een fijne collega, vrolijk en met een groot verantwoordelijkheidsbesef.

Een even zo onverwacht en droevig bericht is dat vorige week sergeant-majoor Dennis Jorritsma op zijn huisadres overleed. Hij was werkzaam binnen Gereedstelling & Onderhoud van het 301 Squadron. Dennis stond bekend als een zeer betrokken, enthousiaste en initiatiefrijke collega die een belangrijke rol had in het creëren van een sterke teamgeest binnen het squadron.

Mijn gedachten en medeleven gaat uit naar familie, vrienden en collegae die dit verlies moeten verwerken. Ik wens hen dan ook heel veel sterkte en kracht toe.

Inzet die er tot doet

Ondanks alle verdriet en leed van de afgelopen week gaan de operaties door. 1 ding wil ik niet onvermeld laten. Vorig weekend is onder leiding van een Nederlandse F-16-vlieger met 15 vliegtuigen een luchtaanval op ISIS-doelen uitgevoerd. Dat een Nederlandse mission commander deze bijzondere missie leidde, is onder meer te danken aan de prestaties van het 1(NLD) ATF ME-detachement sinds het begin van missie ‘Operation Inherent Resolve’.

Waarvan acte. Ik ben trots op u.

Ook omdat ik mij heel goed realiseer dat ‘het elastiek’ heel erg strak gespannen staat in de Koninklijke Luchtmacht. En toch hebben we weer een missie toegevoegd aan al zeer imposante lijst lopende operaties. Trots ten eerste omdat ik weet dat ik op u kan rekenen ondanks het feit dat u bijvoorbeeld terecht grote moeite heeft met het uitblijven van een arbeidsvoorwaardenakkoord met toekomstperspectief. Ten tweede omdat de strijd tegen IS gestreden moet worden. Gestreden moet worden om onze westerse waarden, normen en vrijheden te verdedigen.

Onze inzet in Polen, Mali en Irak gaat uiteindelijk allemaal om de bescherming van onze normen, waarden en vrijheid. Daar doen wij het voor. Ook als de uitzenddruk hoog is.