In Memoriam

Op 5 oktober overleed Marcel Franke. Hij was werkzaam als beveiliger bij de Defensie Beveiligings en Bewakings Organisatie in het patrouillegebied Woensdrecht. Hij was ongehuwd. Franke is 28 jaar geworden.

Op 21 oktober overleed kapitein Bart Balijon. Hij was werkzaam als officier luchtgevechtsleiding/air surveillance bij het DARS, een onderdeel van het NATO Deployable Air Command & Control Centre in Poggio Renatico Italië. Hij laat zijn verloofde en dochter achter. Balijon is 31 jaar geworden.

Op 26 oktober overleed sergeant-majoor Dennis Jorritsma. Hij werkte bij Gereedstelling & Onderhoud van het 301 Squadron van het Defensie Helikopter Commando. Hij was getrouwd en had 2 dochters. Jorritsma is 39 jaar geworden.

streep

Commando-overdrachten

Kolonel Johan de Jongh droeg op 27 augustus het commando Koninklijke Militaire School Luchtmacht Vliegbasis Woensdrecht (KMSLVW) over aan Peter de Boer. De Boer was hiervoor Chef Staf op Vliegbasis Eindhoven. De Jongh was sinds 1 juli 2011 commandant. Hij wordt de nieuwe directeur van het Instituut Defensie Leergangen (D-IDL) in Breda, onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie.

kmsl

Op 1 september droeg kolonel vliegerarts Gerald Rots het commando over het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML) over aan Kolonel drs. Saskia Siemensma. Rots overhandigde de CML-onderdeelsvlag aan zijn opvolger op het voorterrein van het CML te Soesterberg dat vanaf deze dag zijn naam draagt. Foto: Louis Meulstee

x

Op 3 september droeg commodore Madelein Spit het commando van de divisie Vastgoed en Beveiliging van het CDC over aan commandeur Frank Foreman. Spit werkt nu als Assistent Director Capabilities op het Joint Air Power Competence Center in Duitsland.

x

Kolonel Peter Gielen is sinds 2 oktober de nieuwe én laatste commandant van de Patriotmissie in Turkije die eindigt in januari 2015. Ranggenoot Olav Spanjer droeg het bevel die dag over op Inçirlik Airbase in Adana. Gielen leidt de laatste lichting van de Ballistic Missile Defence Task Force. Foto: 1 (NLD)BMDTF

x

Majoor Marco Olivier droeg op 2 oktober het commando over het 299 Squadron over aan ranggenoot Eugene Quax. Hij was hiervoor Hoofd Bureau Oefen- Inzet- & Voorbereiding van het DHC. Olivier gaat als luitenant-kolonel naar de Directie Aansturen Operationele Gereedstelling in Den Haag

-

Luitenant-kolonel Carlo van Tartwijk droeg begin oktober het commando over het helikopterdetachement in Mali over aan luitenant-kolonel Sjoerd Lodewijks. Hij ontving uit handen van zijn voorganger de luchtmachtvlag tijdens een ceremonie op de Nederlandse flightline op Kamp Castor.

x

Het commando van het 323 Squadron ging op 31 oktober terug naar de Commandant vliegbasis Leeuwarden kolonel Gerbe Verhaaf. De waarenemend commandant 323 overhandigde hem de squadronvlag. Verhaaf droeg deze op 4 november op Eglin Air Force Base in de Verenigde Staten weer over aan de Commandant van de F-35 OT&E eenheid, kolonel Bert de Smit. Van het eerste jachtvliegsquadron in Nederland in 1949 wordt 323 daarmee in 2014 het eerste F-35 squadron. Het personeel van 323 op Leeuwarden gaat over naar het 322 Squadron, net als de Tactes-taak en het Kantoor Testvliegen. Foto: Wout van der Molen

-
streep

ENJJPT Star award voor kolonel Tankink

Commandant vliegbasis Volkel kolonel Peter Tankink was onlangs terug op zijn opleidingsbasis Sheppard Air Force Base. Daar kreeg hij de ENJJPT Star award uitgereikt. Net als alle huidige jachtvliegers kreeg Tankink in 1998 zijn basis jachtvliegopleiding bij de Euro-NATO Joint Jet Pilot Training Program (ENJJPT). De ENJJPT Star award is voor die vliegers die boven zichzelf en hun land uitstijgen in de uitvoering van hun werk. Tankink schoot op 24 maart 1999 een MiG-29 neer tijdens operatie Allied Force, de Kosovo-oorlog. Het was de 1ste Nederlandse luchtoverwinning sinds WO II.

Tankink is in 30 jaar pas de derde voormalige student die ENJJPT Star award ontving. De huidige studenten woonden de uitreiking en aansluitende plaquetteonthulling (foto) bij.

x
streep

Memoires Afghanistan-veteranen onder de loep

Memoires Afghanistan-veteranen onder de loep

Een meerderheid van de memoires van Afghanistan-veteranen is positief van toon. Bijna 40 procent van de autobiografieën heeft een plot waarin desillusie de boventoon voert. Dat blijkt uit onderzoek van luitenant-kolonel Esmeralda Kleinreesink. De luchtmachtoverste promoveerde onlangs aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het proefschrift ‘On Military Memoirs’.

Kleinreesink nam voor haar studie alle 54 Afghanistan-memoires die tussen 2001 en 2010 zijn gepubliceerd in Nederland, Duitsland, de VS, het Verenigd Koninkrijk en Canada onder de loep. De plotkeuze is cultuurafhankelijk, aldus Kleinreesink. De manier waarop in eigen land tegen oorlog en de missie in Afghanistan wordt aangekeken speelt hierbij een grote rol. In Duitse memoires komt relatief vaak desillusie voor, terwijl in het Verenigd Koninkrijk verhalen domineren waarin sprake is van actie en persoonlijke groei. In Nederland worden in deze periode (2001-2010) louter memoires geschreven die willen laten zien dat er sprake was van persoonlijke groei en bewondering voor de missie en de collega’s. Foto: Bert Lahuis

x
streep

Derde Nederlandse vlieger op F-35

Majoor Ian Knight is de derde F-35 vlieger van de luchtmacht. Op 1 oktober maakte hij zijn eerste solovlucht van 5 kwartier vanaf Eglin Air Force Base in Florida. “Het voelde nu al beter dan onze F-16; krachtiger, sneller en veel slimmer. En dat in zijn kinderschoenen." Knight werd tijdens deze vlucht begeleid door majoor Laurens Jan Vijge, de eerste Nederlandse vlieger op de Lightning II. Hij maakte december vorig jaar zijn eerste solovlucht. Direct na terugkeer op Eglin AFB feliciteerden minister Jeanine Hennis-Plasschaert en C-LSK Schnitger telefonisch de kersverse F-35-vlieger.

Op Eglin worden de Nederlandse vliegers en het technisch personeel opgeleid dat samen met de twee gekochte testtoestellen gaat deelnemen aan de operational test en evaluatie (OT&E) fase. Die begint volgend jaar op Edwards AFB in Californië. 

x
streep

Lumara ontvangt topambtenaren Defensie

Secretaris-generaal (SG) Erik Akerboom en Hoofd Directie Financiën & Control Petra Lugtenburg woonden op 14 oktober de Luchtmachtraad (Lumara) bij. Dat deden ze in het kader van hun periodieke bezoeken aan de krijgsmachtdelen. Tijdens de vergadering werden de hoge ambtenaren van het ministerie van Defensie geïnformeerd over de lopende missies waaraan het Commando Luchtstrijdkrachten een bijdrage levert. Dat zijn onder andere de 1(NLD)ATF-ME en de Baltic Air Policing taak in Polen. 

streep

HTB-brevet voor majoor Rian de Rooij

Majoor Rian de Rooij ontving op 17 oktober het brevet voor de Hogere Technische Bekwaamheid (HTB) Koninklijke Luchtmacht uit handen van PC-LSK generaal-majoor Emile van Duren. Voor het HTB-brevet wordt periodiek de mogelijkheid geboden om op kosten van het Rijk een relevante technisch-academische masteropleiding te volgen.

x
streep

Bezoeken

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp waren op 28 oktober – waarschijnlijk voor het laatst – te gast bij de Nederlandse militairen van de Patriotmissie. Op 26 januari eindigen de taken van de Nederlanders in Zuid-Turkije en nemen de Spanjaarden ze over. C-LSK luitenant-generaal Sander Schnitger bracht op 29 september ook een bezoek aan de eenheid.

x

De C-LSK bezocht eind oktober het Nederlandse luchtmachtdetachement dat voor de NAVO air policing taak vanaf de vliegbasis in Malbork opereert. Schnitger bezocht ook het hoofdkwartier van de Poolse strijdkrachten en het air operations center in Warschau. Schnitger werd tijdens zijn bezoek aan Polen vergezeld door Defensieattaché luitenant-kolonel Rene Daalman. Half november wordt het huidige detachement, met voornamelijk personeel van de vliegbasis Leeuwarden, afgelost door Volkel.

streep

Bronzen Kruisdrager Snoeijs overleden

Drager van het Bronzen Kruis en Koreaveteraan adjudant bd Willem Snoeijs overleed op 19 september. De oorlogsvrijwilliger kreeg de hoge onderscheiding voor zijn handelen tijdens een aanval van Chinese troepen in 1951. Hoewel de toenmalige sergeant zwaargewond was, wist hij onder zwaar vijandelijk vuur te voorkomen dat twee zware mitrailleurs in handen van de aanvallers zouden vallen. Hiervoor onderscheidde Hare Majesteit Koningin Juliana hem bij Koninklijk Besluit met het Bronzen Kruis. Dit is na de Militaire Willems-Orde 1 van de belangrijkste Nederlandse Koninklijke Militaire Dapperheidonderscheidingen. Snoeijs was tevens drager van de Eremedaille verbonden aan de orde van Oranje Nassau in zilver met de zwaarden en het Draaginsigne Gewonden. Snoeijs is 86 jaar geworden.

streep

Oud-Hoofd Luchtmachtvoorlichting overleden

Op 22 september overleed kolonel bd Arie (A.P.) de Jong op 87-jarige leeftijd. Hij was oud-Hoofd Luchtmachtvoorlichting en Plaatsvervangend Directeur Voorlichting van het ministerie van Defensie.

De Jong heeft veel boeken en artikelen over de luchtvaart geschreven. Hij stond aan de wieg van wat later Luchtmachtvoorlichting is gaan heten. Daarnaast zette hij zich in voor de nabestaanden van vliegers die tijdens de Tweede Wereldoorlog boven Nederlands grondgebied zijn neergeschoten. In samenwerking met de Bergingsdienst heeft hij veel nabestaanden kunnen informeren over het lot van hun geliefden.

De Jong zette zich ook in voor de Koninklijke Nederlandse Vereniging Onze Luchtmacht die hem als dank voor zijn diensten benoemde tot erelid.