Reclamecampagne Defensie wint zilver
De campagne ‘Werken bij Defensie. Je moet het maar kunnen’ heeft op 7 oktober een zilveren ‘Effie’ in de wacht gesleept. De Effie Awards zijn wereldwijd de meest prestigieuze vakprijzen voor effectieve en bewezen marketingcommunicatie. Dit jaar werden de Nederlandse Effies uitgereikt in Amsterdam. Defensie ontving de bekroning in de categorie merkcampagnes. De jury was vol lof over de consistentie en eenduidige uitstraling van de campagne, terwijl de doelgroepen uiterst divers zijn en elk krijgsmachtdeel specifieke aandacht krijgt.
De nieuwe Defensiecampagne verving in één keer de 4 bestaande versies van de krijgsmachtdelen. Binnen 2 jaar na introductie staat er een krachtig en zeer aansprekend werkgeversmerk, zo blijkt uit cijfers. De overweging om bij Defensie te werken is in deze periode namelijk ruim verdubbeld naar 37%. De naamsbekendheid steeg van 84% naar 93%.
Familiedag 323 Tactes Squadron afgelast
De familiedag van het 323 Tactes Squadron op 14 november 2014 gaat niet door. Het is op dit moment nog niet duidelijk of de familiedag op een andere datum plaats zal vinden.
Voor vragen kunt u zich richten aan eerste luitenant Marco Bolluijt op m.bolluijt@mindef.nl of via toestel 058-2346433.
Nieuwe NAVO-secretaris-generaal ontmoet militairen
De nieuwe secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg, bracht op 6 oktober een kort bezoek aan de vliegbasis Lask in Midden-Polen. Naast een Amerikaanse, Canadese, Duitse, NATO en Portugese vertegenwoordiging, ontmoette hij daar onder andere Nederlandse luchtmachtmilitairen die deelnemen aan de Baltic Air Policing. Stoltenberg sprak na aankomst kort over het belang van multinationale verdediging, de trans-Atlantische band en bedankte het personeel voor hun inzet voor de Baltic Air Policing. Daarna sprak hij met het personeel.
298 Squadron oefent in Denemarken
Het 298 Squadron nam met 2 Chinooks deel aan Night Hawk, een grote internationale Special Operations Force (SOF) oefening in Denemarken. De toestellen opereerden vanaf het vliegveld Aalborg. Verschillende landen leverden grond- en luchteenheden. Lange vliegtijden, Forward Arming and Refueling Points en samenspel met helikopter en jacht- en transportvliegtuigen waren schering en inslag. Dit alles vond ’s nachts plaats. Voor het personeel van het squadron helpt deze ervaring bij het opwerken naar een Special Operations Air Task Unit. Medio 2016 moet deze gereed zijn.
Oranje speelt ook in Burundi
Een Burundees meisjesteam samengesteld uit teruggekeerde vluchtelingen, speelt sinds kort haar netball-wedstrijden in oranje T-shirts van de Koninklijke Luchtmacht. De sportshirts waren over van de Luchtmachtdagen eerder dit jaar. “Sport bezorgt deze jonge vrouwen een stuk ontspanning en helpt om de draad van het leven weer op te pakken”, aldus luitenant-kolonel Robbert Dankers.
Hij werkt een jaar lang als Strategisch Adviseur in Burundi en is verbonden aan een team van 14 Burundese officieren die een groot aantal projecten opzetten en uitvoeren om de nationale strijdkrachten te professionaliseren. In Burundi kwam hij in aanraking met een school voor kinderen van Burundese ouders, die als vluchteling zijn geboren in Tanzania. Terug in het thuisland is de eerste uitdaging om de ingenomen familiegrond terug te krijgen en om de Franse en lokale taal Kirundi te leren.
Laatste Patriot-detachement naar Turkije
Het laatste Nederlandse Patriot-detachement is begonnen aan zijn missie in Turkije. Hier beschermt de eenheid de bevolking van de stad Adana tegen mogelijke raketaanvallen vanuit Syrië. De missie in Turkije draait sinds januari 2013 en stopt eind januari 2015.
KLu assisteert in recovery oefening
Onder leiding van de European Air Group vond onlangs de Combined Joint Personnel Recovery Standardization Course plaats op vliegbasis Florennes in België. Het doel: het oefenen van het redden van personen uit vijandelijk gebied. België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen en Spanje leverden bemanningen en vliegend materieel. Uit Nederland en Groot-Brittannië kwam ondersteuning bijvoorbeeld bij een Forward Arming and Refueling Point (FARP). De oefening was vooral gericht op het trainen van Rescue Mission Commanders, maar het scenario besteedde ook aandacht aan de multinationale samenwerking en het optreden van het personeel van het FARP. Voor het eerst draaide er ook een ground-air-radio-eenheid mee in de oefening van het Nederlandse kantoor FARP. Dat leverde vooral winst op bij het gecoördineerde verloop van in- en uitvliegprocedures.
Patrouillevliegtuig brengt vluchtelingenstroom in beeld
Een Dornier van de Kustwacht heeft tot afgelopen 1 oktober vanaf het Italiaanse eiland Pantelleria verschillende vluchten gemaakt. Vliegers en waarnemers brachten voor operatie Frontex de vluchtelingenstroom vanuit Afrika in beeld. In totaal legden zij hierbij bijna 26.000 kilometer af. De Nederlandse inzet vond plaats onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Cybersecurity training maakt personeel bewust
Het Defensie Cyber Expertise Centrum (DCEC) is druk bezig met de bewustwording van het Defensiepersoneel. Met speciale roadshows gaat dit onderdeel diverse Defensielocaties af om militairen en burgers een Cybersecurity training te geven. Tijdens deze awareness bijeenkomsten ligt de focus op ICT-gebruik en de daarbij horende gevaren.
“We willen de mensen niet bang maken, maar bewust”, zegt marine luitenant Boudewijn Middendorf. “Omdat de toepassing van digitale middelen als wapen steeds vaker voorkom, heeft Defensie het Cyber Commando opgezet. Het DCEC is hiervan een onderdeel en focust zich met name op opleidingen en trainingen om het personeel bewuster te maken.” Volgens Middendorf zijn Defensiemedewerkers gewilde slachtoffers voor hackers. “Wij kunnen voor hen een toegang zijn tot de krijgsmachtsystemen of -informatie en daarom moeten we erg voorzichtig zijn.”
Om deze alertheid te benadrukken geven de DCEC-leden tijdens de roadshows diverse tips. Volgens de deskundigen is het gebruik van openbare wifi niet verstandig. “Je kunt nooit checken of je daadwerkelijk op het McDonalds’ netwerk zit. Het kan namelijk ook een hacker zijn die op een slimme wijze je telefoon gegevens wil hebben”, legt de marineofficier uit.
Ook gratis applicaties zijn een gevaar. “Niets is kosteloos. Lees daarom goed de voorwaarden. Uiteindelijk geef je met het downloaden van een applicatie toestemming om alle persoonlijke gegevens te delen. Deze kunnen dan weer verkocht worden”, legt Middendorf uit. Het gebruik van social media kwam ook ter sprake. “Vooral de militairen onder ons kunnen veel op het spel zetten. Let daarom goed op wat je wel en niet online plaats. Dit is iets wat wij benadrukken tijdens de trainingen. Iedereen komt in aanraking met cyber of je nu wil of niet. En het besef van de gevolgen maken wij duidelijk tijdens de roadshow.”