Tekst Evert Brouwer
Foto Phil Nijhuis en sergeant-1 Mike de Graaf

Contract met Elbit getekend

De Nederlandse krijgsmacht behoort binnenkort tot de koplopers binnen de NAVO als het gaat om verbindingensmiddelen van de uitgestegen militair.

Vandaag, dinsdag, tekende kapitein-ter- zee Mark Spierings namens de Defensie Materieel Organisatie een aanvullend 3-jarig contract met het Israëlische bedrijf Elbit. Het gaat om de levering van alle VOSS-C4I-apparatuur. VOSS staat voor Verbeter Operationeel Soldaat Systeem en C4I voor Command, Control, Communication, Computers and Intelligence. Met de opdracht is zo’n € 45 miljoen gemoeid.

Het betreft een systeem voor de militair te voet dat bestaat uit een Elbit PNR-1000 radio voor spraak en data. Voor (plaatsvervangend) commandanten is de radio aan te sluiten op de Raptor, een compact en robuust tablet waarop een Battle Management Systeem-applicatie draait. 

De radio zendt periodiek zijn positie uit, waardoor alle gebruikers binnen het peloton zichtbaar zijn voor de commandanten. De ‘oortjes’ met draadloze spreeksleutel geven toegang tot de radio voor spraak, maar bieden tegelijkertijd ook gehoorbescherming.

De PNR-1000 van Elbit (foto: Elbit).

De belangrijkste doelen van het Project VOSS-C4I zijn:

  • het verbeteren van de situational awareness voor de individuele gebruiker
  • het beantwoorden van de vragen ‘waar ben ik’, ‘waar zijn mijn buddies’, ‘wat is het probleem’ en ‘wat is het plan’ ?
  • het verbeteren van de bevelvoering op groeps- en pelotonsniveau door het sluiten van de bevelvoeringsketen tot op de individuele gebruiker
  • het ondersteunen van spraak en data binnen groep en peloton
  • het kunnen aansluiten op de bestaande radio's en bevelvoeringssystemen op pelotons- en compagnie-niveau
  • het borgen van een toekomstvaste architectuur
Kapitein ter zee Mark Spierings ondertekende het contract met Haim Delmar van Elbit Systems.

Voertuigen

Pelotons die met het voertuig CV90, Fennek of Boxer optreden, kunnen hun netwerk straks met een voertuigmodule verbinden aan het bestaande Battle Management Systeem (BMS). 

Voor de marinierspelotons is dat niet mogelijk omdat zij intensief samenwerken met de Britse mariniers. De Royal Marines hebben andere apparatuur en stellen andere veiligheidseisen. De mariniers krijgen daarom de beschikking over een ander systeem voor de verbinding met hun systeem NIMCIS (New Integrated Marines Communications and Information System).

3 jaar geleden zijn de eerste produkten van Elbit al in de praktijk getest.

Volledig

De voertuigmodule voor de landmacht bestaat uit dezelfde PNR-1000 radio, aangesloten op de voertuigintercom. Die zorgt ervoor dat spraak- en dataverbinding tussen uitgestegen gebruikers en hun voertuig mogelijk is. “Ingestegen gebruikers kunnen aansluiten op een VOSS-LAN waarmee ze zelfs ingestegen nog steeds volledig ‘in het VOSS-net’ blijven”, legt clustercoördinator Militair & Uitrusting kolonel  Jan Vonk uit. 

De voertuigradio is voor data via een gateway aangesloten op het Battle Management System, waardoor informatie kan worden uitgewisseld met het BMS van andere eenheden. De bevelvoeringsketen wordt zo gesloten.”

Hobbels

Het traject naar dit aanvullende contract kende wel wat hobbels, erkent Vonk. Een eerdere versie van de PNR en de Raptor bleek niet veilig genoeg voor gebruik onder operationele omstandigheden. “We hebben er nu voor gekozen om het ontwerp van Elbit grondig te laten veranderen en het systeem daarna te voorzien van cryptografie door een Nederlandse leverancier”, vertelt deelprojectleider C4I Ben Vermeulen. “Zo kan de militair zo veilig mogelijk optreden en is ook de koppeling aan de bestaande verbindingssystemen verantwoord.” 

De operationele commando’s moeten nu het gebruik van het systeem voorbereiden door zogeheten tactics, technics en procedures te ontwikkelen en het oefenen ermee op te nemen in hun opleidings- en trainingsplannen. Daar hebben ze de tijd voor tot eind 2022, want dan staat de invoering gepland.

HV-kijker

Er werd gisteren tijdens de door corona versoberde bijeenkomst trouwens nóg een contract met Elbit getekend: voor de levering van 4300 nieuwe helderheidsversterkende (hv) brillen en ruim 3500 uitrustingspakketten. Zowel de enkele (monoculair) als de dubbele hv-bril (binoculair) is te monteren op de nieuwe gevechtshelm. De hv-brillen worden aangeschaft voor de landmacht en de marine.