Tekst Leo de Rooij
Foto Archief

Zoeken naar houvast in moeilijke tijden

Het zijn bijzondere tijden. Stijgende werkloosheid, groeiende onzekerheid. De grens tussen werk en privé is nog nooit zo vaag geweest. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out. Eind november was het de Week van de Werkstress. Met als doel om werkenden en werkgevers bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid en de mogelijkheden om een gebalanceerd leven te leiden. Het centrale thema dit jaar: Blijf in balans!

Miranda Scannell-van der Spek werkt bij de DMO Directie P&O staf als employability adviseur en was vanuit die rol gevraagd als POC voor de Week van de Werkstress. “Mijn taak als employability adviseur is het doen van verbetervoorstellen en het praktisch en projectmatig aanlopen van HR gerelateerde onderwerpen. Daarbij kun je denken aan: het begeleiden van nieuw ingestroomd personeel (starters, stagiaires, werkstudenten) en het 'vasthouden' van deze medewerkers. Verder ben ik ook leefstijl- en vitaliteitscoach en in die rol het aanspreekpunt voor vitaliteit en verzuim.” 

Leefstijl- en vitaliteitscoach Miranda Scannell-van der Spek: 'Aandacht voor de fysieke en mentale fitheid van onze mensen.”

Enorme impact

Het corona-tijdperk heeft een enorme impact op mensen, ook op de medewerkers van DMO. “De grens tussen werk en privé is nog nooit zo dun geweest als in de afgelopen periode”, constateert Scannell-van der Spek. “Het thuiswerken, de zorg voor naasten, aanpassingen in de werksituatie, het veranderende contact met collega’s door de maatregelen; het heeft impact op ons allemaal. Juist nu is het nog belangrijker om oog voor elkaar te hebben en aandacht te besteden aan de fysieke en mentale fitheid van onze mensen.”

Zoeken naar houvast

Op de site van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt het vergeleken met een wiebelige ladder of trap. Iedereen die daar weleens op heeft gestaan kent dat gevoel van zoeken naar houvast. Je staat plotseling niet meer zo stevig op die ladder. Hoe ga je daarmee om? Levert het stress op of houd je juist energie over? Alles draait om balans. Tussen werk en privé, uit- en aanstaan, energiegevers en energievreters. 

Het vele thuiswerken brengt nieuwe uitdagingen met zich mee en kan de balans werk-privé verstoren.

In balans

Hoe krijg of hou je grip op de situatie? In de Week van de Werkstress werden tools aangereikt die je helpen de balans te vinden en te behouden. En hoe je anderen daarbij kunt helpen. “In die Week van de Werkstress zijn workshops aangeboden die mensen hielpen bij het ondersteunen van fysieke en mentale fitheid. Ik noem onder andere 'Vleugje passie voor meer plezier', 'Stress en werkstress – je kan niet met maar ook niet zonder', 'Meer veerkracht en vitaliteit' en 'Effectief overleggen'. Verder kon ook worden deelgenomen aan bijvoorbeeld yogales speciaal voor de thuiswerkers. Tijdens deze les kreeg je simpele handvatten aangereikt om het lichaam te ontspannen en de mindset positief te houden. Het programma was een succes: alle workshops waren vol en uit de evaluatie blijkt dat de meeste workshops goed tot zeer goed scoorden.”

De anderhalve meter samenleving stelt specifieke eisen aan ons welzijn.