03

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 10

In 't kort

Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie

‘Mister CT’ ontvangt Ereteken

Dé autoriteit op het gebied van ceremoniële tenues en een onmisbare schakel op Prinsjesdag en Veteranendag. Sergeant-majoor Marco Venema van het KPU-bedrijf werd vorige week voor zijn inzet beloond met Ereteken voor Verdienste in Brons. Directeur Wapensystemen & Bedrijven brigadegeneraal Ernst Dobbenberg reisde naar Soesterberg voor de overhandiging. Dobbenberg omschreef de teamleider bij het Depot Ceremoniële Tenuen als “een perfect toonbeeld van dienstbaar vakman, leider en instructeur. Met zijn praktijkervaring, inlevingsvermogen naar de te kleden klanten en zijn gedrevenheid om tot visuele én functionele perfectie te komen, onderscheidt deze vakman zich op zeer verdienstelijke wijze.” (foto: Louis Meustee)

Streepje

CV90 moderner

De modernisering van 122 CV90’s weer een stapje dichterbij. 

Het doel van de midlife update (MLU) is zorgen voor operationeel relevante, onderhoudbare en toekomstbestendige infanteriegevechtsvoertuigen.
De MLU bestaat onder meer uit de integratie van actieve beschermingssystemen die inkomende projectielen detecteren en verstoren. De vuurkracht verbetert door de toevoeging van het anti-tankraketsysteem Spike. Voor de commandant en schutter zijn er nieuwe waarnemingsmiddelen, terwijl de chauffeur de beschikking krijgt over een warmtebeeldkijker. Daarnaast krijgen de pantservoertuigen een toekomstbestendige IT-infrastructuur en een geïntegreerd battlefield management system. Betere detectie– en identificatiemogelijkheden maken Informatiegestuurd Optreden beter mogelijk. (foto: John van Helvert)

Streepje

Nieuwe boogtenten

Defensie vervangt een groot deel van de 2.250 boogtenten omdat ze niet meer voldoen aan de eisen.

Het is de bedoeling 1.295 stuks, inclusief verwarmers, binnen 3 jaar te vervangen.  Het gaat om exemplaren die onder meer worden gebruikt voor commandovoering en legering. De huidige boogtenten zijn meer dan 40 jaar oud en bieden geen optimale bescherming meer, mede doordat de bijbehorende kachels hun operationele levensduur hebben bereikt. Het nieuwe materiaal dient te voldoen aan de geldende NAVO-standaarden. Daarnaast moeten de tenten koppelbaar zijn met exemplaren die Defensie aanschaft voor inzet in missiegebieden.

Streepje

Meer Europese samenwerking

Landen die geen lid zijn van de Europese Unie mogen voortaan toch deelnemen aan defensieprojecten die vallen onder PESCO (permanent gestructureerde samenwerking).

Hierdoor kan Nederland samenwerken met belangrijke partners als Noorwegen, Canada, Amerika en het Verenigd Koninkrijk.

Binnen PESCO werken nu al 25 EU-lidstaten nauw samen op onder meer het gebied van defensiecapaciteiten en operationele gereedheid. Nederland neemt deel aan veel projecten, zoals die van militaire mobiliteit. Dit project is gericht op het vereenvoudigen van grensoverschrijdend militair vervoer in Europa. Het kunnen bieden van snelle, effectieve militaire ondersteuning draagt direct bij aan een weerbaarder en stabieler Europa.

Streepje

Collega redt collega

Luitenant ter zee 2 Walter van Brakel van het Joint IV Commando is beloond met het Erekoord van de Koninklijke Marine vanwege zijn kordate optreden bij een reanimatie half november.

Van Brakel, senior ICT Specialist bij het JIVC/Git&Infra, en zijn vrouw Patricia werden ‘s nachts gewaarschuwd dat hun buurman Mark onwel was geworden. Het slachtoffer is niet alleen een buurtgenoot, maar ook een collega bij de Directie Materiële Instandhouding van de Koninklijke Marine. Zonder enig aarzelen zijn Walter en Patricia overgegaan tot het reanimeren van Mark. Dit hebben zij dik 10 minuten voortgezet, totdat professionele hulpverlening arriveerde. Daarmee is het leven van de collega gered.

Hoofd JIVC/Maritieme IT kapitein ter zee Rob Oudelaar prees het optreden van zijn medewerker, Patricia van Brakel mocht de versierselen opspelden. 

Mark, de gereanimeerde, kon in verband met zijn herstel en de beperkingen rond Covid-19 niet aanwezig zijn.

Het Erekoord van de Koninklijke Marine wordt sinds 2014 toegekend. Dit erekoord wordt uitgereikt aan de persoon die moedige handelingen verrichten.

Streepje

Fennek in het nieuw

Krauss-Maffei Wegmann (KMW) en de Defensie Materieel Organisatie hebben een contract getekend voor het upgraden van 322 Fennek-voertuigen.

De MLU (Mid Life Update) kost ruim €300 miljoen en omvat onder meer de integratie van nieuwe observatie- en verkenningssystemen en de integratie van het C4I commando- en controlesysteem. 

De werkzaamheden hebben zowel bij KMW in Duitsland als bij partnerbedrijven in Nederland plaats. Van Halteren Defensie uit Spakenburg en Nedinsco uit Venlo doen dat in samenwerking met het Materieel Logistiek Commando van de landmacht.

De levering van de eerste geüpgradede Fennekvoertuigen begint volgend jaar en zal naar verwachting in 2027 zijn afgerond. (foto: sergeant-majoor Gerben van Es)

Streepje

Wier weer smart

Het nieuwe radarstation in Wier (Noord-Friesland) is bijna gereed om operationeel te functioneren. 

Generaal-majoor Ivo de Jong van de Defensie Materieel Organisatie (foto rechts) nam de nieuwe radar officieel in ontvangst van Thales BV. De radar wordt de komende periode getest en daarna officieel in gebruik genomen. Testen doet het projectteam van DMO met het Commando Luchtstrijdkrachten en gebruikers van het Air Operations Control Station Nieuw Milligen.

Het gaat om een zogeheten SMART-L (Signaal Multibeam Acquistion Radar for Targeting, Longrange). Thales BV is leverancier en verzorgt minimaal de komende 15 jaar ook het onderhoud. Met de komst van de nieuwe radar geeft Defensie invulling aan haar 1e hoofdtaak: de bescherming van het eigen en bondgenootschappelijke luchtruim.

De radar vervangt de oude Medium Power Radar en is op technologisch en operationeel vlak een stuk geavanceerder. De SMART-L kan bijvoorbeeld veel doelen tegelijk ontdekken en volgen, en bijvoorbeeld ook drones op lagere hoogte detecteren. Ook draagt de radar bij aan de verdediging tegen ballistische raketten. (foto: sergeant Cristian Schrik)

Streepje

Mijlpaal CSS

Bij de bouw van het Combat Support Ship (CSS) is een mijlpaal bereikt met de start van het snijden van het constructiestaal voor het schip. 

Dit gebeurde op de werf van scheepsbouwer Damen Shipyards in het Roemeense Galatz. De kiellegging van het nieuwe bevoorradingsschip staat gepland halverwege mei komend jaar. In twee jaar tijd wordt in totaal 7.500 ton staal verwerkt bij de bouw van het schip en naar verwachting is het casco gereed in januari 2023. Nadat alle systemen aan boord zijn geïnstalleerd, worden deze in gebruik gesteld en getest. Vervolgens gaat het schip op werfproeftocht en vaart het schip op eigen kracht naar Nederland.

Streepje

Raamcontract SOF

De Defensie Materieel Organisatie en 6 leveranciers gaan samenwerken om de beste kleinkaliber wapens en niet-wapengebonden optronica te krijgen voor de Nederlandse Special Operations Forces en de BSB.

Deelnemende partijen in de raamovereenkomst zijn Applied Research Laboratory Europe (ARLE), COBBS Industries, Condor Arnhem en Technisch Bureau H.A. Muller (TBM) voor beide ‘percelen’. Terpstra Sales Agency (TSA) komt er bij de KKW bij en voor de optronica is Transcontinenta een kandidaat. Een groot voordeel van de overeenkomst is dat de partijen elkaar kennen en de wensen van de eenheden direct kunnen delen.

De Nederlandse Special Operations Forces (SOF), waaronder het Korps Commandotroepen (KCT) en de maritieme SOF (MARSOF) kennen een bijzondere taakstelling en operationele inzet. Veelal gaat het om operaties onder strikte geheimhouding met een zeer hoog risicoprofiel waarin veel wordt gevraagd van de operators. Dit leidt tot zeer specifieke behoeften aan materieel. Hoewel BSB geen SOF is, kennen zij eenzelfde profiel en materieelbehoeften en zijn daarom ook opgenomen in de raamovereenkomst.

Binnen de overeenkomst zullen de partijen telkens een mini-competitie aangaan op basis van en programma van eisen en een beproevingsplan dat ervoor zorgt dat de gebruiker zich afdoende herkent in het resultaat van de aanbesteding. (foto: sergeant-majoor Maartje Roos)

Streepje

KPU-bedrijf in de prijzen

De afdeling Inkoop van het KPU-bedrijf heeft de KoopWijsPrijs 2020 gewonnen met het project Tropenkleding voor de Koninklijke Marine. 

Deze prijs is een initiatief van de Rijksoverheid en wordt jaarlijks uitgereikt aan het meest vooruitstrevende project op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI). Defensie kreeg de meeste publiekstemmen. Behalve Defensie waren ook de gemeente Leiden en de gemeente Noordenveld genomineerd.

De trofee is namens Defensie digitaal in ontvangst genomen door Kelly Meyer, project-inkoper voor het KPU-bedrijf. “Het winnen van deze prijs is een mooie waardering voor de wijze waarmee we duurzaamheid aan onze producten toe weten te voegen. Dit project laat zien dat deze werkwijze door iedereen kan worden toegepast en er is geen weg meer terug; we zijn onderweg naar nog meer impact.”

Bij het project Tropenkleding is bij de aanbesteding de keuze voor duurzaamheidsdoelen zo vrij mogelijk gelaten om geen beperkingen aan de markt te stellen. Door met MVO-initiatieven te werken konden inschrijvers punten verdienen. De winnende inschrijver, Integrated Sports, heeft de maximale score behaald door naast het zo energieneutraal mogelijk maken van de productielocatie met diverse gerecyclede materialen te werken. Zo zijn alle ritsen, garen en knopen gemaakt van PET flessen en plastic afval uit oceanen.